Anatomi og fysiologi

Har din hest en glad tunge?

Beskrivelse af hvorfor heste der har problemer med spændinger og låsninger omkring tungen, tungebenet og kæbeleddet også får problemer med nedsat bevægelighed af rygsøjlen, bliver vanskelige at samle og får nedsat forbensaktion.

Klik her for at læse mere om hvorfor det er vigtigt at hesten har “en glad tunge”

Skal din hest ofte tisse når du er ude at ride?

Skal din hest ofte tisse når du er ude at ride? Eller har din hoppe problemer med at komme i fol? Så kan det muligvis skyldes at den har problemer med roterede og fastlåste lændehvirvler.

Klik her for at læse mere om hestens lænd og om hvorfor heste der har problemer med lændehvirvlerne ofte skal tisse når I er ude at ride, eller kan have problemer med at komme i fol

Hestens bækken

Hvordan ser hestens bækken ud, hvilken funktion har det, og hvornår er det egentlig helt færdigudviklet? Og hvilke symptomer og reaktioner er typiske hos heste der har problemer med deres bækken?

Klik her for at læse om hestens bækken – og få svar på spørgsmålene

Har din hest problemer omkring de første 3 halshvirvler?

Vidste du, at det er mellem hestens 3 første halshvirvler at de såkaldte halsnerver kommer ud? Disse nerver sender mange små følenerver ud i musklerne, som hele tiden sender besked til hjernen om kroppens position i forhold til jordoverfladen. Disse nerver er derfor en meget vigtig del af hestens balancesystem, og hvis de bedøves mister hesten sin evne til at gå lige. Derfor vil heste som har problemer i dette område også have problemer med…

Klik her for at læse mere om hvordan problemer omkring de første 3 nakkehvirvler påvirker hesten.

Har din hest problemer omkring de sidste 3 halshvirvler?

Vidste du, at hvis hesten har problemer mellem 5., 6. og 7. halshvirvel vil den ofte have skiftende forbenshaltheder, snuble meget, skyde skulderen ud ved bøjninger og/eller have generel stivhed i halsens nederste del. Det skyldes, at…

Klik her for at læse mere om hvordan problemer omkring de sidste 3 nakkehvirvler påvirker hestens adfærd

Hestens Rygsøjle

Hestens rygsøjle består af 7 halshvirvler, 18 brysthvirvler, 6 lændehvirvler, korsbenet og 18-21 halehvirvler. De enkelte hvirvlers størrelse og udseende varierer ned gennem hvirvelsøjlen, men hver hvirvel består af et hvirvellegeme, en torntap og to tværtappe. Endvidere er der et lille hul gennem hver hvirvel, hvorigennem rygmarvskanalen løber, og dermed ligger godt beskyttet. Når man kører en finger ned langs hestens rygsøjle er det torntappene du kan mærke.

Klik her for at læse mere om hestens rygsøjle

Vurdering af haltheder

Jo mere du øver dig i at se og mærke på din hest, og vurdere dens bevægelsesmønster, jo bedre bliver du også til at opdage en eventuel halthed. Og i forbindelse med de haltheder som kommer snigende, vil du i mange tilfælde kunne lære at opfange symptomerne allerede inden at hesten reelt bliver halt. Derved skånes hesten for mange smerter, og du vil meget hurtigere kunne gøre noget ved problemet og genoptage træningen.

Klik her for at læse mere om vurdering af haltheder

Hvordan ser heste verden?

For et par dage siden havde jeg besøg af en fyr, som ikke er vant til at omgås heste. Mens har var her skulle jeg have flyttet en flok heste fra en fold til en anden, og det ville han gerne hjælpe med. På vores vej fra den ene fold til den anden skulle vi blandt andet forbi en lille skov, og jeg tror at det især var her, at han virkelig lagde mærke til hvor stor forskel der er på heste og på for eksempel hunde eller katte. For som han bagefter sagde; ”Det må altså ikke være sjovt at være hest, og altid skulle være på vagt for ikke at blive spist”.

Klik her for at læse mere om hvordan heste ser verden

Vil du gerne se hvordan bindevæv ser ud?

Her er en kort lille video på ca 3 min med fantastisk gode optagelser af bindevæv. På videoen er det bl.a. meget tydeligt at se den tredimensionelle struktur af dette væv, som omgiver alt i vores/dyrenes krop. Videoen giver også en forståelse af hvor stor en rolle bindevævet blandt andet spiller i forbindelse med ”kæmp eller flygt reaktioner”…

Klik her for at se videoen med bindevæv

Hvordan påvirker lyset, eller mangel på samme, vores heste?

Jeg er blevet spurgte om ikke jeg ku skrive lidt om hvordan lyset, eller mangel på samme, påvirker vores heste – så det kan du læse lidt om her

Klik her for at læse om hvordan lyset, eller mangel på samme, påvirker vores heste?

Parallelforskudt forben

Her kan du se et eksempel på hvordan parallelforskudte forben ser ud

Klik her for at se et eksempel på parallelforskudte forben

Har du set din hests hals nedefra?

Her kan du se et par før- og efterbilleder af undersiden af halsen på en hest.  På begge billeder er hesten blevet stillet, så den står med både for- og bagben parallelt, og så den kikker lige ud. På det første billede er det især tydeligt at se….

Klik her for at se et eksempel på hvad undersiden af hestens hals kan vise 

Hvad har Dura mater med headshaking at gøre?

Dura mater (eller moderhinden), er en meget stærk og fuldstændig uelastisk hinde, som ligger omkring hestens hjerne og rygmarv, for at beskytte disse vigtige strukture.

Klik her for at læse mere om hvad dura mater har med headshaking at gøre

Findes der en biomekanisk årsag til headshaking?

Når en hest får diagnosen headshaker, er det snarere en benævnelse for nogle uspecifikke symptomer, end det er betegnelsen for en konkret lidelse med en eksakt årsag. Det samme kender vi fra kolik, der er en fællesbetegnelse for smerter i bughulen, uden at differentierer lokalisation og årsag. Til trods for at bughulen rummer mange organer, der ikke er så nemt tilgængelige, og som derfor er svære at undersøge, er det til dags dato stadig ”lettere” at diagnosticere årsagen til kolik, end til headshaking. Tankevækkende og dybt frustrerende!

Klik her for at læse mere om hvorvidt der findes en biomekanisk årsag til headshaking

Fryser hesten om hovene når den er ude i sneen?

I denne tid er Danmark dækket af sne. Men fryser hesten egentlig om hovene, når den er ude i sneen?

Klik her for at læse mere om hvorvidt hesten fryser om hovene når den er ude i sneen

Vidste du at en stresset hest ikke er i stand til at lære ret meget?

En hest som er påvirket af stress vil have en masse cortisol i blodet, hvilket blandt andet har en negativ effekt på hippocampus -som er den del af hjernen der har med indlæring og hukommelse at gøre. Det vil sige at hesten ikke, eller kun i meget ringe grad, er i stand til at lære noget som helst. Det er derfor meget vigtigt, at hestene føler sig trykke når vi træner dem, så de er i stand til at koncentrere sig, og rent faktisk er modtagelige for at lære det vi ønsker.

Klik her for at læse mere om vigtigheden af at vores heste ikke er stressede når vi træner dem

Hvad er smerte for en størrelse?

I sidste uge, da jeg var ude for at give en hest Equine Touch, kom jeg i snak med én som sagde at hun simpelthen ikke kunne holde ud når dyr lider. Så selv om hun elsker sine dyr over alt på jorden, ville hun hellere aflive dem end lade dem leve med smerter. Men hvad er smerte egentlig for en størrelse? Hvorfor opstår de, og hvad kan vi gøre ved dem?

Klik her for at læse lidt om smerte

Share