Hest der havde svært ved at sætte muskler

Af Anja Thorup Jensen

Her er et par før- og efterbilleder af en hest, som har en del forskellige problemer med kroppen –men som heldigvis også har en ejer der passer rigtig godt på ham, og som gør alt hvad hun kan for at hjælpe ham. Det øverste billede er taget umiddelbart inden afbalanceringen, og det nederste billede er taget umiddelbart efter afbalanceringen, som i dette tilfælde primært bestod af Equine Touch.

manglende muskelfylde Læg mærke til hvordan både hestens positur og muskelfylde har ændret sig. På begge billeder står hesten som den selv valgte. Både før og efter afbalanceringen blev hesten trukket lidt rundt og blev flere gange bedt op at stoppe op – inden afbalanceringen stod den hver gang med en meget uens vægtfordeling på benene, mens den efter afbalanceringen hver gang valgte at stå med en mere lige vægtfordeling på benene. Læg også mærke til hvordan hesten på det øverste billede står med benene inde under kroppen, mens den på det nederste billede har fået en både mere rummelig og afslappet holdning.

Hesten har som sagt bl.a. fået Equine Touch, hvilket er en teknik der i meget høj grad arbejder med hestens bindevæv, men som også arbejder med hestens energisystemer.

Som ordet ”bindevæv” så fint forklarer, er bindevævet det væv der binder alt i kroppen sammen. Men det er meget mere end det. Der findes mange forskellige typer af bindevæv, som har forskellige strukturer, og forskellige funktioner i kroppen, men som samtidig også udgør ét stort sammenhængende hele. Bindevævet har eksempelvis evnen til at trække sig sammen –og gør det fx når kroppen udsættes for én eller anden form for stress, og hver gang hestens (eller vores..) ”kæmp eller flygt reaktioner” aktiveres. Dette er en fordel, hvis hesten er i en situation hvor den reelt er nødsaget til at kæmpe eller flygte, da bindevævet derved klemmer om blodkar og nerver og hesten derfor ikke bløder så kraftigt hvis den skulle blive såret + at smerten ikke bliver for voldsom/registreres med det samme. Men hvis hesten hyppigt udsættes for faktorer som aktivere kroppens ”kæmp eller flygt reaktioner”, og den ikke får genoprettet balancen i kroppen inden ”næste angreb”, opstår der en stress i vævet. Det betyder, at det der starter med at være en fordel, ender med at give problemer – bindevævet bliver stramt og fortykkes, hvorved der sker der en konstant sammenklemning af både nerver og blodkar. Dette forårsager smerte, og gør at vævet ikke får friske forsyninger af ilt og næringsstoffer, og at affaldsstoffer ikke bliver fjernet. – Og det er fx hvad der er sket for hesten på disse billeder – dens bindevæv har trukket sig sammen, er blevet hårdt og ufleksibelt, og har mistet en stor del af dens funktion. I denne forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at ”kæmp eller flygt reaktioner” kan opstå ved alle former for stress – både fysisk, psykisk og følelsesmæssig stress, og laboratorieundersøgelser har vist, at bindevævet kan trække sig sammen uden påvirkning af muskelaktivitet – og at det gør det, når kroppen fx udsættes for stress eller depression. Så både akutte skader, traumer og helt almindelig dagligdagsstress resulterer i ubalancer og problemer i bindevævet –og dermed også i hele kroppen.

Nogen sammenligner fornemmelsen af stramt og ufleksibelt bindevæv med hvis vi får et sæt tøj på, som er 3 numre for småt…det er voldsomt ubehageligt, vores bevægelser bliver hæmmet osv. Denne beskrivelse hænger også meget godt sammen med, hvordan hestens ejer fortæller om hvordan hesten kanter sig rundt i hjørnerne, har problemer med overgangene, skridter uens, er jappende i traven, har problemer med galoppen og er usmidig ved springning. Hun fortæller også at han trives bedst i stalden hvis han kan være i et hjørne med lidt ro..

Ved at sammenligne de to billeder, bliver det tydeligt at se hvordan afbalanceringen har løsnet hestens væv, så der er blevet plads til at musklerne kan fylde, og så de meget bedre kan bevæge sig frit i forhold til hinanden – man kan næsten fornemme hvordan hesten er ”sluppet ud af en alt for stram dragt”. Efter afbalanceringen udbryder hestens ejer også: ”Hold da helt op, jeg har aldrig før set ham så rundt og muskuløst før –især hans kryds ser jo helt anderledes ud nu – jeg troede slet ikke at han havde nogle muskler, og har aldrig kunnet forstå hvorfor jeg ikke kunne bygge dem på ham”. Men nu ved hun hvorfor 🙂 Hele hans bevægelsesmønster ændrede sig også til at blive mere løsgjort og rummeligt, og 6 uger efter at disse billeder er taget fik jeg en sød mail fra hestens ejer, hvor hun skriver at det stadig går rigtig godt med ham 🙂

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

2 kommentarer til “Hest der havde svært ved at sætte muskler”

  1. Catharina Holm

    Totalt interessant!
    Og også relevant vedr. mennesker.
    Gad vidst hvor mange mennesker som går undt med smerter og som kunne hjælpes MEGET bedre vha at bindevævet løsnes… i stedet for at spise Panodiler og andre piller…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *