Adfærd

Hvor bevidste er heste -kan de tænke, føle, og vise empati?

At heste ikke har en bevidsthed / ikke er i stand til at tænke, er en holdning der kan være meget bekvem, da et individ der ikke har en bevidsthed, og ikke er i stand til at tænke, ikke stiller krav til vores samvittighed. Men…..

Klik her for at læse mere om hestes bevidsthed, og om hvorvidt de kan de tænke, føle, og vise empati

Hvad gør hesten i situationer den ikke bryder sig om?

I forbindelse med frygt, stress, smerte, misforståelser og frustration, har heste 4 basale reaktionsmønstre. I langt de fleste tilfælde vil vildtlevende heste vælge at flygte fra situationer som de finder faretruende. Men det er sjældent en reel mulighed for vore dages tamheste, og derfor kan enhver situation som hesten finder faretruende udløse hvilken som helst af de fire reaktionsmønstre, afhængig af hestens personlighed, omstændighederne og hestens tidligere erfaringer.

Klik her for at læse mere om de 4 reaktionsmønstre

Hvordan ser heste verden?

For et par dage siden havde jeg besøg af en fyr, som ikke er vant til at omgås heste. Mens har var her skulle jeg have flyttet en flok heste fra en fold til en anden, og det ville han gerne hjælpe med. På vores vej fra den ene fold til den anden skulle vi blandt andet forbi en lille skov, og jeg tror at det især var her, at han virkelig lagde mærke til hvor stor forskel der er på heste og på for eksempel hunde eller katte. For som han bagefter sagde; ”Det må altså ikke være sjovt at være hest, og altid skulle være på vagt for ikke at blive spist”.

Klik her for at læse mere om hvordan heste ser verden

Har en hest der krybbebider det dårligt?

Jeg er blevet spurgt om hvorvidt heste som krybbebider kan holde op med at vise denne adfærd igen? Den forskning, som foreløbig findes på området, tyder på at det i høj grad afhænger af hvor gamle hestene er når de udvikler krybbebidningen, hvad årsagen er, samt hvor længe de har vist adfærden.

Klik her for at læse om hvorvidt man kan/bør stoppe krybbebidning, og om heste der krybbebidder har det dårligt

Glenfiddich’s og min historie

En personlig og sand beretning om hvordan det er, når drømmehesten viser sig at være alt andet end den skønne, rolige og søde hest du faldt for. Hvordan kan det være, at hesten pludselig ændre karakter? Og ikke mindst, hvad gør du ved det? Tina var frustreret, og tankerne var mange. Men hun fandt heldigvis en løsning som gav hende drømmehesten tilbage…..

Klik her for at læse “Glenfiddich’s og min historie”

Konfliktadfærd afslører hestens indre

Ved at spotte tegn på konflikt i hestens adfærd, kan du lære, hvornår hesten er frustreret eller i tvivl om, hvad den skal gøre. Og den viden kan bruges til at øge sikkerheden for dig selv – og velfærden for hesten.

Klik her for at læse mere om konfliktadfærd hos heste

Lytter du til din hest?

På et tidspunkt havde jeg endnu én af de dage, hvor jeg ville ønske at jeg havde haft et videokamera med, og tilfældigvis havde haft optaget hele situationen…. Hesten viste nemlig en hel serie af signaler som jeg syntes var meget interessante, og som jeg tror at mange hesteejere kan nikke genkendende til i én eller anden form. I artiklen her prøver jeg at beskrive dem -og at komme med mit forslag til hvordan disse signaler kan oversættes til menneskesprog.

Klik her for at læse hvad jeg oplevede og hvordan jeg fortolkede hestens signaler

Er din hest sur?

Jeg oplever ofte, at heste der er sure har smerter eller andre udfordringer som gør at de, ja bliver sure! Men ind i mellem reagerer hesten ikke på egne problemer… Og netop dette giver jeg et eksempel på i dette lille skriv.

Er din hest sur? – Velkommen til Moderne Hestehold

Hestens stereotypier – aldrig bare en unode

Inde på staldgangen er det blevet tid til at tage hestene ud på den daglige foldtur. Selvom man går lige så stille rundt og gør klar, er det tydeligt at hestene ved, hvad der skal ske. Nogle af dem vrinsker lidt, eller skraber med forbenet i ny og næ, mens andre blot står ved boksdøren og kigger vågent ud med ørerne fremme. Men en enkelt hest reagerer anderledes og mere voldsomt. Hvileløst vandrer den hastigt rundt om sig selv i boksen en, to og tre gange, i noget der ligner en nøje fastlagt bane. Den lader dårligt til at bemærke, at man standser op og snakker til den. Ind imellem standser den brat op, holder en lille pause, og gentager så sin stereotype boksvandring i samme mønster som før.

Klik her for at læse mere om hestens stereotypier

Hvad er unormal adfærd egentlig?

Vi har nået den mørke årstid, og mange heste tilbringer nu væsentlig mere tid i stalden end de gør om sommeren. De fleste referencer om unormal adfærd hos heste stammer fra heste der holdes på meget lidt plads. Men hvad er unormal adfærd egentlig?

Klik her for at læse mere om hvad unormal adfærd egentlig er

Adfærdsparametre som bruges i forbindelse med vurderingen af dyrevelfærd

For at få en realistisk vurdering af dyrs velfærd er det nødvendigt både at undersøge adfærdsindikatorer, fysiologiske indikatorer, morfologiske indikatorer, miljøindikatorer, dyrenes helbredstilstand, samt interaktionerne imellem dem.

Klik her for at læse mere om adfærdsparametre i forbindelse med vurderingen af dyrevelfærd

Hvordan hjælper man bedst sin hest (eller et andet dyr), hvis det har fået et traume og/eller et følelsesmæssigt chock?

Hvordan man bedst hjælper en hest / et dyr, der har fået et følelsesmæssigt chock eller traume, oplever jeg altid er meget individuelt. I artiklen her, kan du læse lidt om mine erfaringer på dette område.

Klik her, hvis  du gerne vil læse lidt om mine erfaringer med at hjælpe heste og andre dyr, der har fået et følelsesmæssigt chock / traume

Hesten viste en tydelig sammenhæng mellem skulderen og bagbenet…

I sidste uge var jeg ude hos en pragtfuld lille hest. Da jeg på et tidspunkt arbejdede i området lige bag skulderen, undrede det ejeren at hesten begyndte at stå og sparke bagud med samme sides bagben…

Men det var nu ikke så mærkeligt at den gjorde det – og via linket her kan du læse hvorfor

 Heste med gjordkrampe

Her kan du se ”før og efter billeder” af en hest der led voldsomt af gjordkramper, som ikke brød sig om at blive striglet eller rørt ved, og som havde svært ved at holde fokus. Nu Nyder hesten at blive striglet, den er blevet nem at sadle op og komme på ryggen af, og kan meget bedre koncentrere sig i forbindelse med ridningen. På billederne kan du se hvordan hele den ene side af hestens forpart/bringe ”hænger”, og hvordan den ved hjælp af bl.a. Equine Touch er blevet ”løftet op”. Klik her for at se læse mere om gjordkramper og se før og efter billederne

Hvorfor stiller hesten sig som den gør?

Den måde som hesten vælger at stille sig på -dvs hestens positur, fortæller både noget om hvordan hesten har det fysisk og mentalt. Ved at se på hvordan hesten vælger at stå, kan vi altså få et billede af om den er afslappet, eller om den er i én eller anden form for alarmberedskab. Samt om den eventuelt har områder som den søger at aflaste og beskytte. Ved at se på hestens muskeludvikling –og  symmetri, kan vi få et billede af om hesten bruger sin krop hensigtsmæssigt, eller om den måske har områder og muskelgrupper som den bruger mindre hensigtsmæssigt. Dette vil også give et billede af hvordan hesten bevæger sig –og hvorfor den vælger at bevæge sig på den måde den gør. Klik her for at læse mere om hestens positur, og se et par billeder af forskellig positur

Kan man ændre på asymmetri af hestens hoved?

Ja, det kan man godt, og her er et eksempel på hvorfor det kan være en god idé at gøre det. En kunde har været så sød at sende mig nogle billeder, så jeg kunne bruge dem til at vise hvordan det er muligt at hjælpe heste der har problemer som følge af asymmetri af hovedet. Klik her for at se billederne, og læse hvilke reaktioner de oplevede hos hesten før og efter

Har din hest en glad tunge?

Beskrivelse af hvorfor heste der har problemer med spændinger og låsninger omkring tungen, tungebenet og kæbeleddet også får problemer med nedsat bevægelighed af rygsøjlen, bliver vanskelige at samle og får nedsat forbensaktion. Klik her for at læse mere om hvorfor det er vigtigt at hesten har “en glad tunge”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *