Hvordan hjælper man bedst sin hest (eller et andet dyr), hvis det har fået et traume og/eller et følelsesmæssigt chock?

Af: Anja Thorup Jensen

Hvordan man bedst hjælper en hest, eller et andet dyr der har fået et følelsesmæssigt chock eller traume, oplever jeg altid er meget individuelt. Så når jeg fx. kommer ud til en hest, hvor ejeren har en mistanke om at den har fået et følelsesmæssigt chock / traume, vil jeg altid starte med at teste hele hesten igennem ved hjælp af kinesiologi –for det kan jo godt være at årsagen sidder et helt andet sted, end vi umiddelbart tænker. Jeg bruger også den kinesiologiske test til at ”spørge kroppen”, hvordan jeg bedst hjælper den.

Hvis det så viser sig, at vi har ret i at der er et følelsesmæssigt chock / traume involveret, så er det igen meget individuelt hvordan vi bedst hjælper. Mange heste har brug for at vise (via telepatisk kontakt) hvad der er sket, og hvordan det har påvirket den, samtidig med at der er ”kontakt” til traumet (igen kan det være meget individuelt hvilken form  for kontakt, og dermed hvilken teknik jeg bruger). Nogle heste har brug for at kunne ”læne sig ind i et roligt nervesystem” undervejs. Nogle har brug for hjælp til at huske at trække vejret, eller til at genfinde jordforbindelsen (for nogle er det blot nødvendigt med en kort guidens mens jeg er der, mens andre skal have hjælp af deres ejer i en periode efterfølgende – hvordan hjælper jeg selvfølgelig ejeren med). Nogle heste har virkelig stor glæder af Bachs Blomster, andre af homøopati eller urter der kan hjælpe med at berolige og regulere deres system, og ind i mellem oplever  jeg også, at det er æteriske olier der kan hjælpe og støtte dem. Andre gange oplever jeg, at det især er akupunkturpunkter der virkelig  hjælper hesten –nogle gange er det blot punkter der virker beroligende, eller styrkende på dem de har brug for. Andre gange er det en eller flere meridianer der skal styrkes. Fx er nyremeridianen knyttet til følelser som frygt og angst, og er derfor ofte påvirket ved chock og traumer. Andre gange kan det fx være lungemeridianen (som er knyttet til sorg), der er blevet påvirket, hvis hesten fx har mistet en ven. Andre gange er det ”Sjælspunkter”, jeg bruger, som er punkter der virker meget ind på følelseslivet. Og ind i mellem er det punkter der arbejder på et bestemt område af kroppen, fx ryggen/sadellejet, som hjælper hesten. Og ja, der kan være alle mulige kombinationer af ovenstående, så det er desværre ikke til at give et enkelt godt tip, som med stor sandsynlighed vil kunne hjælpe.

Et andet aspekt er, at hesten skal være klar til at ”kikke på” traumet – dvs. at den skal have resurserne til at kunne arbejde med det. Hvis der fx er tale om et meget voldsomt traume og/eller et traume som den har gået med i virkelig mange år, eller hvis der er andre faktorer som kan have svækket hesten, er det nødvendigt først at ”bygge hesten op igen”, så den har overskud at arbejde med det. Det er også muligt at hesten eksempelvis skal have boostet lever, nyre og/eller lunger, så kroppen kan holde til den afgiftning, der i reglen følger sådan et arbejde. Og andre gange er der simpelthen ét eller andet som kroppen mener er vigtigere at kikke på her og nu – fx en akut forgiftning, eller en voldsom parasitbelastning.  

En stor del af de heste jeg kommer ud til, er heste der mere eller mindre er blevet opgivet. Og her er det min erfaring, at der ofte er nogle følelsesmæssige chock og/ eller gamle traumer, der ligesom ligger i baggrunden og stresser systemet. Andre gange kommer jeg ud til heste som umiddelbart virker velfungerende, men som måske kan være til den nervøse side, og hvor det så viser sig, at der er et følelsesmæssigt aspekt som ligger og spøger.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives, uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *