Hvad gør hesten i situationer den ikke bryder sig om?

Af: Anja Thorup Jensen

I forbindelse med frygt, stress, smerte, misforståelser og frustration, har heste 4 basale reaktionsmønstre:

  •  De kan flygte
  •  De kan kæmpe
  •  De kan stivne, ”fryse fast”, besvime eller få blackout
  •  De kan vise overspringshandlinger – dvs. adfærd som er fuldstændig irrelevant for situationen

I langt de fleste tilfælde vil vildtlevende heste vælge at flygte fra situationer som de finder faretruende. Men det er sjældent en reel mulighed for vore dages tamheste, og derfor kan enhver situation som hesten finder faretruende udløse hvilken som helst af de fire reaktionsmønstre, afhængig af hestens personlighed, omstændighederne og hestens tidligere erfaringer.

Ser vi lidt nærmere på de 4 reaktionsmønstre, så er flugt som sagt hestens foretrukne reaktion, og unge og/eller urutinerede heste, som ikke har været meget i hænder, vil ofte forsøge at flygte fra situationer som de ikke syntes om. Dette instinkt er meget stærkt, og flugtforsøg stoppes ikke altid af hegn, bokslåger, vinduer mv. –eller af et menneske som tilfældigvis befinder sig på dens ”flugt-rute”…. Det kan derfor resultere i alvorlige skader på både materiel, mennesker og hesten selv.

Hvis hesten er forhindret i at flygte, kan den prøve at kæmpe sig ud af situationen i stedet, men det er sjældent at heste vælger kamp som første reaktion. Det hænger sammen med, at kamp involverer en risiko for at blive skadet, hvilket er en betydelig risiko for et flugtdyr som hesten. Inden en hest angriber vil den altid have advaret først, men det sker desværre ofte at hestens signaler overses, og advarslen derfor ikke registres af os mennesker.

Hvis hesten pludselig standser op og ”nægter at flytte sig”, fx når hesten på en ridetur pludselig får øje på noget mistænkeligt, skal man være meget varsom med at prøve at presse hesten frem. For mange gange er denne ”fast-frysen” et resultat af den stress, som hesten af én eller anden grund oplever ved situationen, og ikke et udtryk for at hesten bevidst forsøger at modarbejde os. Det vil sige at hesten her føler sig meget presset, og at den derfor meget nemt kan ”eksplodere”, hvis den presses yderligere. Mange gange genkendes situationen ikke i de situationer hvor hesten i forvejen står stille, fx når hesten skal fanges i boksen eller bliver sadlet op. Her er det primært hestens spændte muskler og overfladiske vejrtrækning, som vil afsløre dens tilstand, og som man derfor bør holde øje med.

Hvis en hest som er tydeligt ophidset pludselig begynder at gabe, klø sig, æde eller andet, som virker fuldstændig malplaceret i situationen, og som ikke umiddelbart virker til at kunne hjælpe hesten ud af situationen, er der tale om en overspringshandling. Det samme ses typisk blandt heste som er splittet mellem to modsatrettede adfærdsformer – fx at nærme sig en genstand som ser spændende ud, men som samtidig virker lidt skræmmende, og derfor også giver hesten impulser til at flygte fra den. Fælles for alle overspringshandlinger er, at de virker helt malplacerede i situationen, og at de typisk består af adfærdsformer, som heste normalt laver når de slapper af. Det hænger sammen med, at overspringshandlinger har til hensigt at dæmpe angsten, og få aktiveret systemet i fornuftig retning.

Tip!
Hvis du har lyst til at læse mere om håndterngen af heste der er i alarmberedskab, samt hvad der med hestene i disse situationer er her et par forslag:

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

7 kommentarer til “Hvad gør hesten i situationer den ikke bryder sig om?”

  1. Jeanette Albertsen

    Hej Anja.

    Det er rigtigt hvad du skriver…

    Jeg købte for ca 2 år siden en ung-hest (Islænder) – Jeg Havde/har ikke haft en ung hest før- ved ikke hvad man skal gøre – men jeg er blevet MEGET klogere.

    Men en veninde lovede mig højt og helligt at hun nok skulle hjælpe mig…
    Men Ak og ve… i starten sad jeg bare på ham… han stod bare.. En dag kom en traktor kørende på marken ved siden af… Han løb.. jeg anede ikke hvor bremsen sad… jeg fløj i luften ramte et stød-hegn.. fik et blåt skindeben.. ikke mere… Vi blev så enige om at det nok var bedre at gøre folden mindre… Hun lovede mig at hun nok skulle holde heste… Men det kunne hun jo ikke… han løb op det første hjørne satte i en spurt/Pas jeg ved det ikke… der gik lige et øjeblik før jeg kom til bevidsthed igen… jeg havde punkteret menbranen i den ene lunge (Jeg havde gudskelov både hjelm og ridevest på… ellers tør jeg slet ikke tænke på hvad der ellers kunne have været sket.. )
    jeg lå i sengen i 3-4 måneder… det er nu over et år siden… Jeg fortryder så bitterligt – for jeg har ikke været på en heste ryg siden… JEG TØR IKKE!!!!!! Jeg har stadig hesten (Kinni hedder han) han er dejlig… jeg har fået ham tilredet nu men jeg tør ikke at sætte mig op på ham.. Han følger mig når jeg arbejder med ham fra jorden. Han kommer til mig når jeg er i stalden, på folden lystre mig fra jorden
    Jeg har haft flere rytter på ham de siger alle at han er en dejlig hest…

    Så opsøgte jeg en hypnosør.. for at komme af med det “heste-forbi” Jeg prøvede igen at komme op på kinni — Jeg græd jeg kunne IKKE… Men nu har jeg prøvet en anden hest (Misla) jeg har været ude at ride på hende 1 gang – var godt nok nervøs, men det var misla nu ikke – hun traskede bare der ud ad .. jeg skal igen på fredag.. Jeg glæder mig…

    Jeg går nu og overvejer om at jeg skal sælge Kinni… For jeg tror at vores bånd er gået/gik i stykker den dag han løb med mig for anden gang og sidste gang…
    Men hvad ville du gøre i mit sted????
    Tak for nogle rigtige gode artikler.. God sommer til dig

    med venlig sommerhilsen fra Jeanette

  2. Hej Jeanette

    Først vil jeg lige takke dig for roserne 😉
    Det glæder mig meget, at du syntes godt om mine artikler – og det giver mig lyst til at skrive endnu flere…

    Men pyhhhh ha…..sikke da en omgang du har været for…. 🙁
    Det er desværre ikke en ualmindeligt ”historie”. Men det gør den jo ikke mindre tragisk, eller mindre skræmmende – Tværtimod!

    Hvorvidt du skal sælge Kinni eller ej, kan jeg desværre ikke hjælpe dig med – her vil jeg helt bestemt anbefale dig at lytte til din egen indre fornemmelse –og kun den!
    Du kan selvfølgelig godt spørge andre til råds, og måske især lytte til dem der kender dig godt, men når den endelige beslutning skal tages, så mærk efter og lyt kun til dig selv. Og vær ligeglad med hvad alle andre mon tænker og evt siger….!!

    Ud fra det du skriver, lyder det som om du virkelig gerne vil ham, og har arbejdet en del med både ham og med dig selv –så du er helt sikkert allerede nået et meget langt stykke af vejen. Men hvorvidt du skal fortsætte sammen med ham, eller om det skal være sammen med en anden hest….ja, det ved du selv bedst, hvis du ”blot” lytter godt til dig selv.

    Men hvis du vælger at beholde ham –og ønsker at komme til at ride på ham igen, så vil jeg helt klart anbefale dig at få hjælp af én som både har en hel del helteforstand, men som også ved noget om angst, og om hvordan man kommer videre efter sådan en oplevelse.
    Jeg har selv en del erfaring i at undervise ryttere som har været mere eller mindre angste, og har også gode erfaringer med ryttere som har haft oplevelser der ligner din. Så hvis du har lyst til at prøve det af er du velkommen til at sende mig en mail. Jeg bor selv på sjælland, men kommer regelmæssigt i hele landet.

    Du må meget gerne skrive igen, og fortælle hvordan det går med at ride på Misla på fredag 😉
    Og også meget gerne igen i løbet af sommeren/efteråret -eller hvornår du får truffet en beslutning om hvorvidt du fortsætter dit ”eventyr” med Kinni eller ej…

    Og uanset med hvilken hest du fortsætter, ønsker jeg dig al mulig held og lykke!!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  3. Jeanette Albertsen

    Hej Anja..
    Der er godt nok gået st stykke tid siden jeg skrev til dig sidst… Det gik ikke med Kinni, jeg har fået ham solg.

    Jeg har redet på Mýsla siden juni. Jeg købte så Mýsla for ca. en måned siden. Det går bare derud af igen er blevet utrolig glad for at ride…

    Er ikke så bange mere det bliver mindre og mindre for hver gang jeg sidder på ryggen af hende, selv om hun har sine meninger om hvad vej vi skal… Så nu glæder jeg mig til at gå et nyt forår i møde med min nye hest… samt mange dejlige timer sammen med “Min Mýsla”

    Jubiiii det lykkes..

    Mange hilsninger fra Jeanette

  4. Tusind tak for din opdatering Jeanette 😉
    Det glæder mig rigtig meget at læse at du har fået rideglæden igen!
    Og hvor ér det skønt at du har fået muligheden for at købe Mýsla –stort tillykke med begge dele herfra 😉
    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  5. hej anja..
    super godt skrevet…

    har en ung traver på 4 år hun er meget nervøs og stopper også op engang imellem har en til at tilride hende og hun får hende til at bakke når hun stopper er det forkert ? jeg selv går tilbage til hende også går hun fremad igen… når hun bliver bange gør hun ingen af de ting du skriver om hun prøver at lægge sig ned ??? kh sanne

  6. Hej Anja
    Først og fremmest vil jeg takke for et super godt indlæg!
    Nå men jeg har en pony som er virkelig bange for køer, og han stopper nemlig op, og fryser i et stykke tid, jeg lader ham så stå og kigge indtil at han begynder at bevæge sig igen, så han ikke besvimer midt ude på vejen, men har aldrig mødt en hest der er SÅ bange for køer!

  7. Dickte Fro Kirkegaard

    Kære Anja
    Sikke en fantastisk side, jeg her har fundet – wau god læsning med mening og indsigt. Tak
    Jeg har for nylig fået part på den sødeste ismule. Ejer oplyste mig, at hoppen til tider har det med at stoppe og derfra nægter at gå videre – andet end hjem. Hvis den begyndte det med mig, skulle jeg med det samme bruge pisken og ikke være bange for at bruge den
    Vores første 4 ture var fantastiske, men så kom stoppet. .. helt ud af det blå, på trods af at jeg er stor modstander af pisk, tænkte jeg, må hellere gøre som anbefalet, hvilket kun resulterede i små buk på stedet. .., vi prøvede at lade de andre heste presse hende lidt bagfra, men heller ikke dette fik hende frem. Så prøvede vi at lade de andre ride fra os, i håb om, at hun ville besinde sig og følge efter, men nej. jeg har valgt at lægge pisken, der må og skal være en anden måde. når jeg driver på hende, bukker hun på stedet. hvis jeg hopper af og trækker hende, følger hun mig troligt. sætter jeg mig op igen, står hun atter bomstille. medmindre det er vejen hjem, men vil jeg trave hjem og tapper, driver begynder hun atter at bukke. Ejer siger, det er unoder, som alle de andre parter også har oplevet og at sadel og hest er gennem tjekket, hmm. jeg tror ikke på det, det giver ingen mening. jeg har en mistanke om, at det skyldes, at forhovene er meget lodrette og i dårlig stand efter ét forsøg med at pille forsko af. Jeg er nu begyndt at vande hovene, trække hende og lave små følg mig øvelser. Der er bestilt smed, til næste uge, men føler jeg har brug for hjælp til at komme denne stop dans til livs, på den rigtige måde, da det sidste jeg ønsker er at skabe signal forvirring. kan du hjælpe ? Måske tager du ud? Eller? Vi står på amager. på forhånd tak. Dickte

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *