Jeg er blevet spurgt om hvorvidt heste som krybbebider kan holde op med at vise denne adfærd igen?
– Og om heste der krybbebidder egentlig nødvendigvis også har det dårligt?
Den forskning, som foreløbig findes på området, tyder på at det i høj grad afhænger af hvor gamle hestene er når de udvikler krybbebidningen, hvad årsagen er, samt hvor længe de har vist adfærden.
Stereotypier (som fx krybbebidning) der er under udvikling, kan blandt andet kendes på at de er forholdsvis nemme at afbryde, mens etablerede stereotypier vil være forholdsvis vanskelige at afbryde. Stereotypier der udvikles hos unge heste vil typisk være mere alvorlige end dem der udvikles hos voksne heste. Det skyldes, at de unge hestes centralnervesystem er mere plastisk, og derfor påvirkes mere dybtgående af omgivelserne, end voksne hestes centralnervesystem. Det vil sige, at hvis hesten fx er blevet fravænnet for tidligt og/eller for brat, ikke har haft tilstrækkelig adgang til grovfoder som helt ung, eller måske har haft smertende mavesår, så kan dét have været årsagen til, at den har udviklet krybbebider-adfærden. Og adfærden kan siges at være udviklet som kompensation for en ellers normal adfærd (fx sutte-/patteadfærd eller fødeindtagelse) som hesten blot ikke har haft mulighed for at udføre på det pågældende tidspunkt. På den måde fungere adfærden som en erstatning for den manglende stimulation, og bliver således et produkt af et ”unormalt nervesystem”. Derfor vil adfærden også være meget vanskelig at bringe til ophør, selv hvis hesten får bedre forhold.
Udvikles den stereotype adfærd derimod hos udvoksede heste, fx som følge af et restriktivt miljø, opstår den stereotype adfærd i et forsøg på at kompensere herfor, og adfærden er et normalt nervesystems respons på et ”unormalt miljø”. Det betyder, at adfærden i reglen vil kunne bringes til ophør, ved at give hesten et bedre miljø / bedre forhold.
Det vil altså sige, at hvis en hest krybbebidder (eller viser en anden form for unormal adfærd) er det ikke nødvendigvis tegn på at den har det dårligt, men det kan i nogle tilfælde sammenlignes med et “ar” fra vanskeligheder, som den tidligere har haft. Men det er selvfølgelig altid vigtigt at sikre sig, at hesten er sund og rask, og har gode forhold!
Men hvorvidt skal man så lade hesten krybbebide?
I min optik bør man altid lade en hest krybbebide (eller udvise anden form for unormal / stereotyp adfærd). Grunden hertil er, at det faktum at stereotypier / unormale adfærdsformer er så vedholdende, indikerer at det er nødvendigt for hesten at kunne udføre adfærden. For eksempel dét, at adfærden udføres på trods af energitab og eventuelle skader, at adfærden udføres på trods af afstraffelse, og at mange heste er villige til at arbejde (fx mod en krybbebiderrem der giver dem tryksår når de forsøger at krybbebide) for at kunne udføre adfærden, tyder alt sammen på, at det har stor betydning for hesten at kunne udføre de aktuelle adfærdsmønstre. Ved fysisk at forhindre hesten i at udføre den uønskede adfærd, blokerer man formentlig den mekanisme som hesten benytter sig af, i forsøget på at tilpasse sig omgivelserne, og efterlader således hesten i en tilstand af kronisk stress og frustration, hvilket i mine øjne ikke er ok. Men igen er det selvfølgelig yderst vigtigt at sikre sig, at hesten har det godt, er sund og rask, og har gode forhold.
TIP!
Hvis du vil vide mere om stereotypier hos heste, om hvorfor og hvordan de opstår, og om hvordan du kan undgå stereotyp adfærd hos sin hest, så er online-kurset ” Optimalt Hestehold – Hvad er optimalt hestehold for dig? Og for din hest?” lige noget for dig!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Kære Anja
Du beskriver godt det senarie omk. krybbebider. Vi har selv fuldblod med hang til samme og er også godt bekendt med lignende heste. Og ja, jeg er helt klar tilhænger til at kortlægge selve årsagen til symptomet. Det vil sige at heale på årsagen. Ja, hel sikkert er at arbejde med nærmiljøet omk. hesten tilrette justere og have indføling med hesten hvad er netop bedst for den. Det der er godt for denne behøver ikke at være gældende for en anden. Jeg mener det hel klart er en stress faktor, hvor enten det er pga hestens intelligens, stress situation, kedsomhed prøver dyret at kompensere herpå med denne aktivitet. Og ja, du har bragt nyt lys i sagen, selvfølge og det har jeg bare ikke tænkt på, det kan ligeså være manglende stimulans fra føl eller for tidlig afvenning fra hoppen som kan være årsag. Og ja, negativ stimulans kan synes at være en vej, dog kun for at se hvor dybt sterotypen ligger. Om den er kommet i de voksne år eller allerede som føl. Jeg er absolut IKKE tilhænger af at hæmme hesten i sin udfoldelse af at være krybbebider, ja de kan til tider og for nogen mere end andre alt hvor dybt det ligger få ondt af det (luft i maven). Træk en tur og om nødvendigt løb med den, gør det ondt, ja, men hellere få sat gang i systemet raskt og luften ud af maven end lade dyret stå i sin boks. Jeg er meget tilhænger af alternativ tilgang hvor jeg selv afbalancerer hesten ved at stryge meridianbaner eller lindre med Bach blomster dråber. Og bare det at være med hesten (kærlighed og omsorg, hvem har ikke brug for det). Tak for en god blok. MVH Henrik Christiansen fra ALS
Jeg har en hest der krybbebidder og det kan sagtens være at det er fordi den som lille blev taget hurtigt fra sin mor og ikke havde nok strå foder.. min hest er fra Spanien og har levet der de første 6 år af sit liv.
Mit spørgsmål er hvad jeg evt kan sætte op i boksen så den ikke ødelægger krybben og andet i boksen
Hej Anja
Jeg har et spørsmål ang krybbebidder levetid…? Min hest er nu rundet de 20 år med krybbebidning hver dag. Fodre på en måde der skulle være meget skånsom for maven masser af strå og roepiller og fiber osv….. men hvad er gennemsnitslevealderen for heste som er krybbebidder…? Eller hva er dine erfaringer med heste som krybbebidder hele livet… følger alle eksperters råd om fodring og har læst alt og været på diverse kurser så jeg gir han de bedste forhold med mad flere gange om dagen og fodre med flere forskellige slags som stimulere de forskellige tarmfloraer… men mit store spørgsmål er at selv om han krybbebidder kan han så blive ligeså gammel som hvis han ikke var krybbebidder….? Tænkte du måske viste om deres levealder havde et lavere gennemsnit end andre heste…?