Vurdering af haltheder

Af: Anja Thorup Jensen

Indledningsvis er det vigtigt at pointere, at du altid bør tilkalde dyrlægen hvis din hest bliver halt. Men jo mere du øver dig i at se og mærke på din hest, og vurdere dens bevægelsesmønster, jo bedre bliver du også til at opdage en eventuel halthed. Og i forbindelse med de haltheder som kommer snigende, vil du i mange tilfælde kunne lære at opfange symptomerne allerede inden at hesten reelt bliver halt. Derved skånes hesten for mange smerter, og du vil meget hurtigere kunne gøre noget ved problemet og genoptage træningen.

Hvorfor halter hesten?

Når hesten halter, er det typisk et tegn på at hesten har smerter. Ofte vil hesten have ondt i ét eller flere ben, men også rygsmerter kan give anledning til haltheder. Det er heller ikke helt ualmindeligt, at der sker en rotation af hestens nederste halshvirvler og forreste brysthvirvler, hvilket kan resultere i at hestens ene ben bliver funktionelt kortere end det andet ben. Og det vil selvsagt gøre at hesten bliver halt. Og endelig kan haltheder også skyldes at nerver bliver klemt eller er lammede.

Hvordan opdager jeg at hesten er halt?

Selv kraftige haltheder kan opstå fra det ene øjeblik til det andet. Det kan fx ske hvis hesten træder forkert. Men mange gange kommer en halthed snigende, og starter måske som nedsat præstationsevne, hvor hesten måske mangler fremdrift, mister lidt af gangen, begynder at lave taktfejl, bliver vanskelig at samle, begynder at snuble, har svært ved at gå på små volter osv. Og hvis hesten har smerter i begge forben eller begge bagben, kan haltheden være svær at opdage.

Hvor meget hesten halter bedømmes på en skala fra 1-5, hvor score 1 gives når hesten ”kun” er lidt urent gående, mens score 5 gives når hesten slet ikke kan støtte på benet.

Hvordan finder jeg ud af hvor hesten har smerter?

Når hesten bliver halt vil det påvirke hele hestens krop. Så både hestens bevægelsesmønster, balance og muskulatur vil ændre sig. Og det er ud fra disse ændringer at man kan finde ud af hvor hesten har ondt, og evt. hvad smerterne skyldes.

For at undersøge en halthed hos hesten er det altså vigtig både at:

  • Røre ved hesten, for at mærke efter områder som er ømme, varme og/eller hævede. Samt at tjekke om hesten har øget puls i ét eller flere ben.
  • Se på hesten, for at vurdere om den har synlige skævheder og/eller asymmetrisk muskelsætning.
  • Se hesten i bevægelse, for at vurdere dens bevægelsesmønster og balance.

Hvad kan jeg mærke med hænderne?

Ved langsomt at bevæge hænderne over hele hestens krop vil du kunne mærke om der er områder som er kolde, varme og/eller hævede. Læg også mærke til om hesten er øm nogle steder. Nogle heste reagerer kraftigt på smerte ved enten at flytte sig væk, og/eller ved at bide/sparke, eller true med det. Men at hesten ikke reagere så voldsomt betyder ikke nødvendigvis at hesten ikke har ondt, da mange heste så vidt muligt ikke viser smerte. Så øv dig i at lægge mærke til små spændinger i hestens muskulatur, læg mærke til små ændringer af hestens øreposition, læg mærke til om hesten kniber læberne sammen, om den får rynker på mulen, osv.

Øget puls kan være tegn på en betændelsestilstand. Et typisk eksempel er når hesten har en hovbyld – her vil pulsen være markant kraftigere i det ben hvor hovbylden ér, end i de øvrige ben. På forbenene kan du mærke hestens puls på indersiden af piben, mens du på hestens bagben kan mærke pulsen på ydersiden af piben.

Hvad kan jeg se ud fra hestens muskelsætning?

Ved at se på hestens muskulatur kan du få et godt billede af hvor hesten eventuelt har smerter. For når hesten har ondt vil den forsøge at aflaste det skadede område, og så vidt muligt holde det i ro. Det vil sige at de involverede/omkringliggende muskler vil svinde ind.

Hvad kan jeg se når hesten bevæger sig?

Når du skal vurdere hestens bevægelsesmønster og balance, er det vigtig både at se hesten bevæge sig i skridt og trav (og eventuelt galop). Det er også vigtigt både at se hesten bevæge sig på hård og blød bund. Og både mens hesten mønstres og altså går lige ud, samt når hesten longeres og derved går på et buet spor. Det skyldes at overgange i tempo og gangart, og hestens måde at bevæge sig på, på henholdsvis lige og buet spor, samt eventuelle forskelle på højre og venstre volte, ikke alene viser noget om hestens balance, men også fortæller noget om hvor skaden kan være placeret. Fx vil seneskader typisk blive tydeligere når hesten mønstres/longeres på blød bund. Og når hesten går på et buet spor vil der være en skæv belastning på leddene, hvilket også kan vise noget om hvor skaden er placeret.

Det er især når hesten skridter at eventuelle rygproblemer bliver tydelige, mens problemer i hestens ben typisk er mest tydelige i trav. Det skyldes at hestens rygsøjle er mere stabil når hesten traver, mens den er mere afslappet og fjedrende i skridt.

Når hesten eksempelvis har ondt i ét forben vil hesten lægge så meget af sig vægt som muligt over på det modsatte raske ben, og derfor vil man kunne se at hestens hals og hoved sænkes når hesten har det raske forben i jorden, og løftes når det syge ben er i jorden. Endvidere vil hesten i reglen tage længere skridt med det syge ben, fordi det raske ben her bære vægten, mens den tager kortere skridt med det raske ben, for ikke have vægtbelastning på det syge ben i længere tid end højest nødvendigt.

Når hesten er halt på et bagben vil den ligeledes forsøge at bære så meget som muligt af sig vægt på det raske ben, og den vil typisk tage lange skridt med det syge ben og korte skridt med det raske ben. Den nemmeste måde at se dette på er at stå bag ved hesten. Her vil du kunne se, at mens hestens raske ben er i jorden så synker dens bækken ned i den side hvor det syge ben er. Og at hesten hviler i længere tid på det raske ben. Når hesten er halt på et bagben vil man i mange tilfælde også kunne se at hesten ”nikker ned” på det diagonale forben. Det skyldes at hesten søger at lægge så meget som muligt af vægten frem mod forparten. Men det betyder også, at en bagbenshalthed mange gange forveksles med en forbenshalthed.

Når hesten er halt, vil den i reglen også søge at bevæge smertende led så lidt som muligt. Derfor vil man også typisk kunne se at koden sænkes mindre på det ben som hesten er halt på. Eller at den bøjer mindre i fx knæ eller haseled på det halte ben.

TIP! Jeg har rigtig gode erfaringer med, at de teknikker jeg arbejder med har kunnet hjælpe heste med forskellige former for haltheder.
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

36 kommentarer til “Vurdering af haltheder”

  1. Let forståeligt og ligetil at læse og tror måske at valget falder på kioprakter istedet for dyrlæge i den her omgang 🙂
    Mange tak.

  2. Hej Maria.
    Jeg har lige læst din kommentar og blev nysgerrig efter at høre hvad der er galt med din hest/hvilke symptomer den viser? Og for at høre om du har haft kiropraktor til den? Og hvordan det så er gået hvis du har? Jeg syntes nemlig også at min er lidt diffust halt, men det er ikke ret meget, og jeg kan ikke rigtig finde ud af hvilket ben det er…. Jeg er meget i tvivl om jeg bare skal se tiden lidt an, eller om jeg skal have en dyrlæge til at de på den. Men nu hvor jeg har læst din kommentar kom jeg til at tænke på at jeg jo også kunne få en kiropraktor til at se på den…..eller om jeg måske skulle vælge en dyrlæge som også er uddannet kiropraktor….
    Hilsen Wibeke

  3. tove due er både dyrlæge og kiropraktor og hammerne dygtig.. kan ikke anbefale at se tiden an… det gør ofte skaden være og kommer til at koste mere tid og penge at rette.
    hilsen hestemassøren pia husum

  4. rigtig god side 🙂 min ny vallak er halt på både venstre forben og venstre bagben,ved ikke hvad han har lavet på folden. Havde smed i mandags, ved ikke om det kan være derfor? men der var en hest mere på folden som var halt i dag, men min er det værste for. Han får ikke så meget og spise så det kan heller ikke være forfangen.
    Er lidt i vildrede med ham, han kommer til og stå inde imorgen. med de ben.

  5. Hej Pia

    Tak for rosen!

    Ja, umiddelbart kunne det godt tyde på at din nye vallak måske er kommet til skade ude på folden – især fordi der også er en anden hest som er blevet halt samtidig, og når der kommer en ny hest ind i flokken, kan det jo godt give lidt uro. Men det er også muligt at haltheden er opstået efter at den har haft smed – det er jo sandsynligvis en anden smed din vallak har nu, end hos den tidligere ejer? Og det kan også nogle gange give nogle ændringer, som hesten godt kan blive halt af. Men det kan også være noget helt andet – måske ændret ridestil, en anden type bund i ridehus, bane eller hvor du nu rider/træner, en anden sadel som måske ikke passer, eller….

    Men uanset hvad der kan være årsagen vil jeg vil anbefale dig at kontakte din dyrlæge, og få ham/hende til at komme og undersøge hesten!

    Noget af det du kan fortælle dyrlægen når du ringer –ud over hvad du allerede har fortalt her, er om din vallek har sår, hævelser, varme og/eller ømheder nogen steder, samt om den har øget puls i benene, og/eller varme hove.

    Rigtig god bedring med ham!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

    P.S. Du må meget gerne skrive igen, og fortælle hvordan det går med ham 😉

  6. Rigtig god artikel, ville bare ønske jeg havde læst den for 1 år siden. Jeg købte nemlig en hest, som blev halt, det kunne kun ses som en urenhed i trav. Jeg havde dyrlæge, smed og igen dyrlæge. Det viste sig han havde gigt i begge forben. Den stakkels hest har jo haft mega ondt, men jeg kunne måske have fanget det noget før hvis jeg havde haft denne viden dengang. Ikke fordi det ville have ændret ved at han blev aflivet, men så havde det blevet noget før, og han var blevet sparet for mange smerter.

  7. Spændende artikel, leder dog efter om der findes en sygdom fra hestestaldmiljø, som giver stor træthed, forhøjet blodsænkning, forhøjet cpr. Men ellers hvor alle andre prøver er normale, vi er flere fra samme hestestald der lider af stor træthed op til 5 mdr. Andre lider af langtidshoste m.m. Er i bekendte med sygdomme fra staldmiljøer der kan medføre disse sygdomme? For mit vedkommende er jeg flyttet fra stalden for 4 mdr. Siden, men er fortsat supertræt, med lider influenzaagtige symptomer. det skal dog siges, at den stald jeg flyttede fra, havde skimmelsvamp, ulovlig mødding, hvor møddingen vist nok er gået i grundvandet. Min Hest fejler tilsyneladende ingenting.

    Mvh
    Pia

  8. Hej Pia

    Tak for rosen 😉

    Jeg har gået og tænkt over dit spørgsmål de sidste par dage, men kan ikke komme på nogle sygdomme der skulle findes i hestestalde, og som skulle give sådanne symptomer som du beskriver hos de mennesker der opholder sig i stalden. Men skimmelsvampe er ikke til at spøge med, og jeg kunne godt tro at det måske er den der giver Jer problemer…. At møddingen går i grundvandet lyder heller ikke sundt….

    Jeg går ud fra at Jeres læger er orienteret om, at I har opholdt Jer i miljø med skimmelsvamp og med mulig forurenet grundvand? Men hvad siger de om det i forhold til Jeres symptomer?

    Hvad med de andre heste i stalden – hvordan trives de? For det lyder bestemt ikke til at være et sundt staldmiljø de lever i…..

    Hvis der er nogle af Jer andre som har erfaringer eller input der måske vil kunne hjælpe, er I mere end velkomne til at skrive 😉

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  9. Susan Elfenbein

    Hej Anja

    Jeg har med stor interesse læst flere af dine artikler. Jeg kunne dog godt bruge et råd, da jeg er meget i tvivl omkring nogle knæk lyde fra knæ/hofte. Det er min connemara hoppe på 18 år. Hun har været brugt som avls hoppe og er kun blevet redet på hyggeplan. Dvs tur ridning et par gange om ugen. I perioder slet intet. Det knager og reagerer i hendes bagparti. Sommetider giver det et spjæt fra lårmuskel/knæ. – Som om noget smutter frem og tilbage inde i knæet. Hun står som regel med det ene bagben strukket bagud. Lægen mener ikke jeg skal gøre noget. Siger det kan være lidt gigt.
    Nu er hun flyttet på ride skole, hvor der er bedre ride muligheder, og er gået igang med genoptræning. Det startede rigtig godt. Vi havde så en dårlig beslag smed, som fik taget for meget af hendes hove. Hun blev meget ømfodet og kunne ikke gå på sten. En ny smed kom til hjælp og jeg blev rådet til at få forsko på hende. Det hjalp. For en tid. Pludselig blev hun meget ømtået bagtil. Hun ville ikke træde ordentlig igennem og gik højt med bagpartiet. Hendes knækken og smutten i knæ/hofte blev værrere. Smeden kom og konstaterede, at hun var slidt helt ned og det var årsag til den dårlige og ømme gang. Hun har nu fået bagsko på. Jeg har trukket hende nogle ture, men kan ikke ride hende. Hun går rigtig dårligt på bagparten. Hun er blevet helt stiv, og hun er ligesom bange for at sætte i trav. Alle råder mig til at vente 14 dage og give det lidt tid. Alle mener det er opstået pga de ømme hove, som så forplanter sig længere oppe i bagpartiet. Men jeg er bange for at jeg overser noget. Noget fra bækkenet måske. Hun er meget muskelfattig bagtil. Kunne det lyde som noget for en kiropraktor?

    Mvh Susan

  10. Hej Susan

    Tak for rosen!

    Jeg har desværre ikke rigtig nogen erfaring med de knæklyde du beskriver – andet end at mange dyrlæger, som du også har erfaret, siger at de ikke betyder noget. Nogle dyrlæger anbefaler at man giver dem olie i foderet, og nogle anbefaler at man giver dem en eller anden form for tilskud til forebyggelse af ledproblemer og gigt. Det kunne fx være Pronine flx, Atroflex, Stride HA, Glukosamin, MSM, eller lignende. Så det kan du evt. prøve.

    Men at hun ofte vælger at stille sig med det ene bagben strukket bagud kunne godt tyde på at hun har en skæved i bagparten. Dette kan også forklare hvorfor bagparten mangler muskelmassse.
    Prøv selv at stille hende på et plant underlag, så hun står lige på alle 4 ben (for- og bagben parallelle) og kikker lige ud. Se så efter symmetri i hendes muskelsætning. Stil dig bag ved hende og læg en hånd på hver af hendes hofter, og mærk så efter om begge dine hænder er lige høje og lige langt fremme –eller kik på placeringen af dine hænder. Og når nu du er i gang kan du lige så godt fortsætte –for det hele hænger jo sammen… Så se også på hendes skuldre, og på om manken er lige, om hendes hvirvelsøjle er lige, og om muskelsætningen på højre og venstre side af ryggen er ens. Når du står foran hende kan du lade hænderne glide ned over hendes skuldreblade til du når en kant nederst –er dine hænder i ens højde? Er bringen symmetrisk med brystbenet i midten, eller er hendes brystben forskubbet til den ene side? Er højre og venstre side af halsen ens når du ser den nedefra? Vil hun gerne lægge vægten ud over det ene ben? Er hovene ens, eller er den ene højere og smallere end den anden? Har hun tendens til at danne vinger på én eller flere af hovene, eller slide én eller flere af dem i tåen? Du kan eventuelt få lidt en idé om hvad du kan kikke efter ved at se på ”Før og efter billeder af heste der har fået Equine Touch” – dem finder du her: https://modernehestehold.dk/?p=2636

    At få en kiropraktor til at se på hende kan være en god idé –især hvis du syntes hun virker skæv, eller hvis du er i tvivl. Et alternativ, som jeg i hendes tilfælde tror måske vil være bedre, er et besøg af en behandler som arbejder med kroppens bløde væv -og med hele kroppen. Dette tror jeg vil være en fordel, fordi hun formentlig har generelle spændinger i hele kroppen efter at have fået problemer med hovene. Og arbejdes der kun relativt lokalt, og primært med hestens led, risikere du nemt at hendes spændte muskler hurtigt trækker leddet skævt igen. Endvidere vil en generel påvirkning af hele hendes krop hjælpe til at øge flowet i kroppen, hvilket formentlig er nedsat hvis hun ikke bevæger sig så meget pga ubehag samt pga spændinger.
    I mange tilfælde er en kombination af kiropraktik og manuel behandling også rigtig effektivt.
    Jeg arbejder selv med Equine Touch, og tror bestemt at det vil kunne hjælpe hende. Men der findes også andre teknikker som formentlig vil kunne hjælpe hende, men her er mit erfaringsgrundlag ikke lige så godt. Men prøv evt at spørge din omgangskreds om de kan anbefale nogle. Hvis du er interesseret kan du læse mere om Equine Touch her: https://modernehestehold.dk/?p=2277

    Med hensyn til hendes hove, så er det selvfølgelig rigtig træls når smeden får lavet fejl, og det kan i have store konsekvenser for hesten. Men heldigvis vokser hovene jo ud igen…. Her vil jeg bestemt anbefale dig at pille skoene af hende igen. For selv om sko typisk hjælper i den akutte fase, når der er blevet taget for meget af hovene, så går det i reglen hurtigt den anden vej – som du også selv har erfaret.
    Men det er vigtigt at du finder en smed, som kan bringe hoven i balance, og sikre at hovens strukturer, så vidt muligt, er korrekt afbalanceret i forhold til hinanden. Kontakt evt din gamle smed –for det virker jo til at hans/hendes arbejde har haft fungeret godt.
    Det er ligeledes vigtigt at du sørger for at stimulere hoven, så den begynder at vokse så meget som muligt. Her er noget af det mest effektive at gå med hende på asfalt/hårdt underlag –og det er de fleste heste glade for, også selv om de ellers er meget ømtåede. Start med at trække hende på vejen i 5 min, og øg så langsomt distancen. Hvis hun begynder at sætte tempoet ned, så går lidt kortere ture med hende i en periode. Jo mere du kan gå med hende, jo hurtigere vil der vokse ny og stærk hov ud. Når du kan gå med hende i en halv times tid kan du begynde at skridte på hende de sidste 5 min (hvis hun ellers er klar til at blive redet…), og så igen gradvist øge distancen. Ud over at stimulere hovens vækst ved at gå med hende på vejen er bevægelse på så mange forskellige typer underlag som muligt også godt for både hesten og dens hove. Hvis hun er voldsomt øm efter at få skoene af igen, kan du I en overgangsperiode give hende boots på når hun skal gå på sten.

    Jeg håber meget at du har kunnet bruge mit svar til noget!
    Skriv meget gerne igen i løbet af sommeren, og fortæl hvordan det går med hende 😉

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  11. Susan Elfenbein

    Hej Anja

    Tusind tak for det hurtige svar. Det var mer end jeg turde håbe på. – Dejlig detaljeret:) Jeg vil prøve at undersøge hende, som du beskriver og læse mere om Equine Touch. Tak for alle de gode råd. Jeg vender tilbage med en opdatering:))

    -Og super med Face book. TAK!!!

    Kærlig hilsen Susan

  12. Velbekomme Susan 😉 Jeg glæder mig til opdateringen!

    Husk også at du (og alle Jer andre 😉 ) også altid er meget velkomne til at bruge min Facebookside til at spørge andre om deres erfaringer og gode råd. Ligesom I også er meget velkomne til at dele Jeres oplevelser og tanker på væggen 😉

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  13. hej tusind tak for dit indlæg det er super når man lige sidder og er lidt i tvivl. Min hest er i dag blevet halt på højre forben, gik glad på fold i morges og kom ind for lidt siden med et halt ben øv øv håber bare han har trådt lidt forkert og det snart er ok igen. Du har givet mig en god ide om hvad jeg skal holde øje med(især hvis det er andet en bare et uheldigt skridt) har haft smed for 14 dage siden og tror ikke det er en hovbyld men nu ved jeg hvad jeg skal være opmærksom på, så mange tak og glædelig jul. venlig hilsen Tina

  14. Julie Andersen.

    Jeg har en hest som hedder Titi han er 19 år, og vallak, han har haltet i ca. 3-4 måneder på højre forben, han er ikke hævet, og han kan godt ride ringridning engang imellem, men bare ikke så lang tid. Men når han skal ind fra mark så halter han slet ikke, han galoppere bare stærkt. Men hvis jeg så skal ride ham, så halter han efter første runde i skridt, men mig og min far kan ikke finde ud af hvad det kan være, nogle ideer? Vi har fået sko på foreste ben, men det virkede heller ikke.

  15. Hej Julie

    Det kan være flere forskellige ting der er årsagen til at Titi er blevet halt på hans højre forben. Jeg vil anbefale dig at få ham undersøgt af en dygtig hestedyrlæge, og få taget nogle røntgenbilleder, for at se om der måske er nogle røntgenforandringer som kan forklare det.
    Jeg vil selvfølgelig også gerne komme ud og se på ham, og give mit bud på hvad jeg så tror efter at have set ham, jeg i første omgang tror jeg det er dyrlægen han har mest brug for.

    Skriv meget igen og fortæl hvad dyrlægen siger/hvad billederne viser, hvis du vælger at gøre det. Skriv også meget gerne hvordan det går hvis du vælger noget andet.

    Rigtig god bedring med ham!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  16. Julie Andersen.

    Mig og min far har tænkt os at trække lange ture med Titi i to uger og så se genoptræne ham lige så stille. 🙂

    -julie

  17. Hej igen Julie

    Tak for din hurtige tilbagemelding!
    Jeg håber at du skriver igen når du er kommet lidt i gang med genoptræningen og fortæller hvordan det går 🙂

    Vær også opmærksom på, at nogle problemer ”går i sig selv” når de får lidt ro i en periode, men ikke alle. Så hvis de to uge med gåturene ikke har hjulpet vil jeg stadig anbefale dig at få ham tjekket.

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  18. Julie Andersen.

    Igår skridtede mig og titi en tur det gik fint og han haltede ikke i skridt med jeg prøvede at trave 5-10 meter og så begyndte han at halt igen.
    Så jeg skridter lange ture på ham i et stykke tid, jeg håber ikke at det vil overbelaste hans ben 🙂

    Hilsen julie 🙂

  19. Tak for dine tilbagemeldinger Julie 🙂
    Men ud fra dine tilbagemeldinger tror jeg at du nok skal til at indstille dig på at få Titi tjekket…. Er spændt på at høre hvordan det går om en uges tid eller to.

    Rigtig god bedring med ham!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  20. Hej Anja.
    Jeg har lige læst din artikel, og kunne meget godt bruge et råd (eller to). 🙂
    Min familie og jeg har kun haft to heste i et år, så vi er ikke så garvede i, når hesten pludselig opfører sig anderledes.
    Vi er lige for en dag siden kommet hjem efter en lille ferie på tre dage. Vi lukkede derfor bare hestene på en ny fold inden vi tog afsted, og hestene har ellers været under opsyn af vores naboer de dage vi var væk.
    Men da vi kommer hjem, spotter jeg hurtigt at vores ene pony halter på højre bagben. Det virker dog ikke så slemt, fordi hun kan godt støtte på det, selv i trav. Vi mærkede på hendes ben, men det føltes ikke hævet, eller skadet.
    Jeg lod mærke til at vores anden pony havde en lille hudafskrabning på sit venstre bagben, men det ligner mere at det bare kommer af at have kløet sig, eller et stik fra en hestebremse. Jeg tænker ikke at de har sparket hinanden, de er begge nogle ældre damer på henholdsvis 16 og 19 år, og det år de har gået sammen, har jeg aldrig set dem sparke eller bide efter hinanden.
    Jeg tjekkede hove, og de viste sig at ponyen der haltede (19 år) havde nogle småsten siddende (de er selvfølgelig fjernet). En til videre har vi ikke ringet efter dyrlæge, da vi ville give hende lidt tid, hvis det kunne være pga. stenene at hun haltede.
    Dog kan jeg alligevel ikke lad være med, at tænke hvad det dog ellers kunne være. Hun har ikke vist tegn på smerter eller sygdom det år vi har haft hende, (hun vil rigtig gerne galopere, ride tur, og er altid frisk.)
    I sine yngre dage, var hun springpony og deltog i mange konkurrencer (kunne uden besvær springe over en havebænk). Men fordi hun netop har sprunget meget, tænker jeg, kunne det mon være gigt? Hendes benled knækker en gang i mellem, men har det mon betydning? Som noget helt andet kommer hun ofte med et enkelt dybt host, efter hun har fået pulsen lidt op (hvis vi har travet el. andet bare på en kort strækning). Det har hun dog gjort næsten lige siden vi fik hende, jeg tænker ikke at det har noget at gøre med hendes haltning, men hvad kunne det evt. være?

    Alt i alt, skal vi lige give hende et par dage (vi er kun lige kommet hjem i går), eller er det straks nødvendigt med dyrlæge? Det virker ikke så slemt, da hun som sagt godt kan støtte på det, men alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke det værste.

    Jeg vil lige spørge dig om to ting mere. Det er ikke inden for “haltning” men det kan jo være, at du har en mening alligevel.
    1. Selvom vi ikke er plaget så af fluer (og myg), kan man alligevel se på hestene at de er en pestilens. Vi har to af disse fluepandebånd:

    http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=flupandebånd+til+hest&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&hl=da&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=7vPsUe-HLIeStAbXqoG4DA&biw=1280&bih=593&sei=8vPsUdO9EsbmOsiLgbgD#imgdii=_

    – Men fordi begge hestes øjne er begyndt at løbe i vand, og blive lidt røde alligevel, (jeg tænker at det er pga. fluerne?) overvejer jeg at anskaffe disse flue”hatte”:

    http://www.google.dk/search?q=hestenet+til+grime&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.49478099,d.ZWU,pv.xjs.s.en_US.c75bKy5EQ0A.O&biw=1280&bih=593&um=1&ie=UTF-8&hl=da&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=afLsUZqwMsG2O5GRgNAJ#um=1&hl=da&tbm=isch&sa=1&q=beskyttelse+mod+fluer+heste&oq=beskyttelse+mod+fluer+heste&gs_l=img.3…12775.20462.0.20679.32.21.0.0.0.0.953.1794.6-2.2.0….0…1c.1.21.img.ImfaHxFnF4Y&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.49478099%2Cd.ZWU%2Cpv.xjs.s.en_US.c75bKy5EQ0A.O&fp=5e5e8dafdf090038&biw=1280&bih=593&facrc=_&imgdii=_&imgrc=FunbvzB7YxCfPM%3A%3BJrmE0pTk0gTliM%3Bhttp%253A%252F%252Fmontahko-rideudstyr.dk%252Fmediafiles%252Fimages%252Fprodukter%252Fdiverse_tilbehoer%252Fdiv_hest%252F4071.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fmontahko-rideudstyr.dk%252Fproduct_info.php%253Fproducts_id%253D392%253Fproducts_id%253D392%3B400%3B320

    – I starten syntes jeg at det ville være lidt synd sådan at pakke dem ind, men nu tænker jeg næsten at det er nødvendigt?

    2. Vores anden pony, (16 år, den som ikke halter,) er begyndt at hoste lidt. Jeg husker at hun også gjorde det lidt sidste sommer. Jeg tænker om hun mon kunne have noget allergi, da det kun er om sommeren. Dog har tidigere ejer aldrig haft problemer med allergi el. andet. Hvad kan det evt. være?

    Mvh. Maja 🙂

  21. Hej Anja!
    God Artikel!
    Min hest er her forleden begyndt at halte på venstre bagben, dog ikke omkring kode/hov men mere omkring hoften. Jeg red ham dagen tirsdag og skulle have undervisning torsdag så tror at det er sket onsdag på fold!:(
    Jeg håber at du har et råd, da han godt kan støtte på benet men trækker det ud mod mig, hvis jeg løfter benet. Han trækker benet op under sig (ikke voldsomt) i trav 🙁 Hvis jeg mærker og trykker lidt ligger han ørene tilbage omkring hofte/virvel!
    Han viser ikke smerte og ligger dog stadig ørene frem når jeg kommer
    Håber du ved hvad det er 🙁 Savner allerede at ride min hest:'(

    Kh. Nora

  22. Hej Anja
    titi havde en gaffelbåndsskade i benet han stod stille i 3-4 måneder, han kunne snart ikke gå den ene dag efter han havde fået beskåret hove og så kontaktede vi hans gamle ejer og så hentede hun ham og ville have ham til hans sidste dage. Fire dage efter han blev kørt tilbage døde han fordi en sene i hans højre bagben sprang.. ;(

  23. Annette Tørnæs

    God artikel som giver mig en ide om, hvad jeg skal se efter.
    Min hest er halt på venstre forben da hendes knæ er stort og
    Fuld af arvæv. Hvordan hun har fået sådan et knæ,
    Ved jeg ikke men købte hende med knæet sådan.
    Når det er koldt halter hun mere end når det et varmt
    Om hun har smerter har jeg meget svært ved at vurdere og derfor
    Er din artikel interessant.
    Jeg overvejer en massør og måske i sidste ende en kiropraktor
    Som måske kan hjælpe lidt. Massøren kunne måske afhjælpe en
    Øm og måske låst højreside da den jo kompenserer for det dårlige
    Venstre knæ. Tak for det

  24. Hej Anja. Har en hoppe på 5 år. Hun snubler pænt meget.. I dag snublede hun så min datter var ved at falde af og hesten ovenpå… Og det er desværre ikke første gang.. Hun er nu halt på venstre forben. Synes også hun går kort med det højre forben i forhold til vestre. (Hun er travhoppe aldrig gået løb). Har fået taget røgten af hende sidste år for at se om der var noget galt.. Og det var der men meget små forandringer.. Påbegyndene ungheste spat i venstre bagben og venstre forben ny knogledannelse dyrlægen sagde at det ikke burde betyde noget men det tænker jeg det gør.. Hvad tænker du ?? Hun kan ikke så meget da der hele tiden har været noget galt med hende.. Må indrømme at jeg er ved at give op og overvejer om jeg skal give hende fred.. Synes det er farligt når hun snubler så meget også over ingenting.. har brug for et råd..

  25. Kære Anja og Moderne hestehold.

    Jeg er begyndt at dele artikler herfra fast på nyt Hestelivs Facebook side, som jeg er administrator for. I får lavet rigtig mange gode og interessante artikler, der giver svar på mange hovedbrud eller får en til at ændre ens opfattelse på nogle ting, fordi I får dem forklaret rigtig godt.
    nyt Hesteliv er primær en forening med Danmarks største hesteinternat, men der ud over ønsker vi også at ændre syn på den gamle måde at tænke, arbejde, holde og ride hest på.
    Jeg ser frem til flere spændene artikler her på jeres side.
    Mvh Tine

  26. Hejsa,
    Hvordan kan det være, at man skal genoptræne en hest med seneskade på hårdt underlag? Hvordan kan man vide, hvornår man kan begynde at træne på blødt underlag igen – ridehus med fast fiberbund?
    Vh Susanne

  27. Hej..
    Super fin side med gode beskrivelser..jeg har en plag på 1.5 år der er halt på det ene bagben..undre mig hendes haleføring er lidt skæv til højre side..samt hun er halt i trav på mark af og til. Er det pga hun vokser eller kan det være mus selvom hun ej er hævet eller varm….

    Mvh sanne

  28. Hvad hvis ens hest halter helt vildt, og det er så slemt at den slet IKKE kan gå. Og den bliver med at ligge sig ned på folden, idag har den lægget ned 3 gange på en dag! hvad skal man så gøre????!!!!!

  29. WOW! super godt skrevet og forklaret! den har virkelig hjulpet mig, med at forstå og kigge nærmere på min hest – som faktisk er halt på begge bagben
    Så tak!

  30. Berit Lindegaard

    Jeg synes den er god at få læring af,
    Det er jo fint hvis man kan tage noget i opløbet inden det forværres

  31. Hej
    Kan du fortælle noget om hvis hesten er halt ca 3-4 stykker om den så kan blive halt på det andet ben. Der er tale om forben, idet den aflaster det ene forben for det andet?
    glæder mig til svar.

    vHTINA

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *