Har du set din hests hals nedefra? -Og måske fundet grunden til at den snubler…

Af: Anja Thorup Jensen

Her kan du se et par før- og efterbilleder af undersiden af halsen på en hest.
På begge billeder er hesten blevet stillet, så den står med både for- og bagben parallelt, og så den kikker lige ud. På det første billede er det især tydeligt at se hvor meget mere halsens højre side fylder i forhold til den venstre side. Læg også mærke til hvor skæv overgangen mellem hals og skulder er på det første billede.
Hestens ejer fortalte, at den virkede helt låst i højre side, og at det var så voldsomt at den nærmest virkede halt. Endvidere var den begyndt at snuble meget på forbenene.
Det første billede er taget da jeg kom, og det andet billede er taget umiddelbart efter jeg er færdig med arbejdet, hvor jeg brugte en kombination af flere forskellige blide teknikker. Efter mit besøg fik hesten et par fridage, og ejeren har efterfølgende meldt tilbage, at hesten nu var skøn at ride på og arbejde med, og at den fungerede godt på begge volter. Den var blevet rengående, og dens snubleri var også forsvundet.

Førogefter2

Mellem hestens 3 første nakkehvirvler kommer de såkaldte halsnerver ud. Disse nerver sender mange små følenerver ud i musklerne, som hele tiden sender besked til hjernen om kroppens position i forhold til jordoverfladen. Disse nerver er derfor en meget vigtig del af hestens balancesystem, og hvis de bedøves mister hesten sin evne til at gå lige. Derfor vil heste som har problemer i dette område også have problemer med balancen, og med at gå lige. Af andre typiske symptomer på problemer omkring de 3 første halshvirvler er nakkesmerter, manglende evne til at bøje nakken det rigtige sted og manglende evne til at dreje hovedet til den ene side. Det vil sige at hesten typisk vil stive sig, gå imod biddet, slå med hovedet, strække hovedet meget langt frem og/eller holde hovedet skævt. Endvidere er disse heste ofte også øre-sky omkring det ene eller begge øre.

Hvis hesten har problemer mellem 5., 6. og 7. halshvirvel vil den ofte have skiftende forbenshaltheder, snuble meget, skyde skulderen ud ved bøjninger og/eller have generel stivhed i halsens nederste del. Det skyldes, at nerverne til forbenene kommer ud mellem disse hvirvler, og derfor bliver påvirket ved problemer i dette område. Så er din hest/pony halt, på trods af at dens ben og fusser er tip top i orden, har du nu en idé om hvor du så kan lede efter en mulig forklaring –og en løsning….

Også en ting som gjordkrampe kan nogle gange skyldes rotationer af hestens nederste halshvirvler.  Den gode nyhed er, at hestens hvirvler typisk roterer fordi musklerne i den ene side af hvirvlen trækker for meget, mens musklerne på den anden side trækker for lidt. Så når muskeltonus normaliseres, vil hvirvlerne typisk ”falde på plads”, og hesten vil ikke længere opleve smerter i forbindelse med at have gjorden på, og gjordkramperne vil ophører. Klik her hvis du ønsker at læse mere om gjordkramper

 

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

1 kommentar til “Har du set din hests hals nedefra? -Og måske fundet grunden til at den snubler…”

  1. Sabrina Rosted Hansen

    Hej 🙂 Jeg rider en hest der virker svag bagtil og som ind i mellem både snuble på forben og bagben, har du en idé til, hvad det er der kan være galt?

    Mvh
    Sabrina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *