Øhhh….hvordan skal sadlen lige ligge?

Af: Anja Thorup Jensen

Jeg tænker at de fleste af Jer har prøvet at stå på en ene side af hesten, og (selvfølgelig meget omhyggeligt…) placere sadlen så den ligger helt perfekt. Men har I mon nogensinde oplevet, at gå om på den anden side af hesten, for så at opleve at sadlen nu pludselig ligger ganske forfærdeligt? Og hvad gør man så? Ringer til sadelmageren? Eller…?

Her i løbet af foråret har jeg blandt andet været ude hos to heste, hvor begge deres ejere havde oplevet netop dette -og de havde begge kontaktet deres sadelmager (hvilket jo altid er en god idé når man oplever udfordringer med sadlen!). Men det problem, som begge disse heste havde til fælles, var at de begge havde en ret stor skulder-skævhed. Og som begge de to sadelmagere havde sagt, så er det altså ikke en god løsning at lave sadlen skæv, for at få den til at matche hestens skævhed. Men hvad gør man så? Ja, man prøver at finde ud af HVORFOR hesten er så uens på de to sider, og så begynder man at afhjælpe den/de udfordringer som er ÅRSAGEN hertil. Det kan måske umiddelbart virke uoverskueligt, og jeg kan bestemt godt forstå den umiddelbare tanke om, at få tilpasset sadlen til skævheden. Men med hjælp fra de rette fagpersoner, behøver udfordringen slet ikke at være så uoverskuelig endda, og ofte kan der ske meget på relativt kort tid.

Jeg har fået lov til at dele et par billeder af de to heste med Jer, så I kan få en fornemmelse af, dels hvordan sådan en skulderskævhed kan se ud, og dels hvor hurtigt man ofte kan ændre på denne – vær dog opmærksom på, at det ikke går lige stærkt med alle heste, selv om lige netop disse to heste, ændrede markant form, på blot en enkelt kropsafbalancering.

Hest nr. 1.

Ejerne af hest nr. 1 kontaktede mig egentlig slet ikke for at få hjælp i forbindelse med sadelproblemet, selv om de pt. havde ikke mindre end 3. sadler de skiftede mellem –og de også havde sadelmager ind over ca. hvert halve år. De kontaktede mig derimod fordi hesten havde store problemer med muk, havde haft lymfangitis, havde problemer med sur stråle og efterløb når den havde gødet. Og ja, så var der jo lidt udfordringer i kroppen, men ikke mere end den egentlig fungerede og virkede både glad og veltilpas –men dog godt kunne ”kikke” en del, og pludselig springe til siden. Hesten havde haft kiropraktor hver måned i 10 måneder, uden at det rigtig holdt, og de havde også prøvet vandbånd, men uden større succes, ligesom de selvfølgelig også havde haft dyrlægen ind over når der havde været behov for det.

Sådan så hest nr. 1 ud, umiddelbart inden kropsafbalanceringen, når hun stod som hun helst selv ville.
Sådan så hest nr. 1 ud, umiddelbart inden kropsafbalanceringen, når hun blev stillet lige.
Sådan så hest nr. 1 ud, umiddelbart efter kropsafbalanceringen.

Jeg har nu set hesten 4 gange hen over et år, hvorefter den er blevet afsluttet.

Hest nr. 2.

Ejeren af hest nr. 2 kontaktede mig fordi den led af gjordkramper. Hun nævner også at sadlen glider til venstre, mens dæknet glider til højre –og at hun endnu engang får sadelmager senere på dagen. Men herudover fungere hesten ellers godt, men er dog noget sensitiv, og kræver at man tager tingene i hans tempo. Også denne hest har fået besøg af både dyrlæge og alternative behandlere efter behov.

Sådan så hest nr. 2 ud, umiddelbart inden kropsafbalanceringen.
Sådan så hest nr. 2 ud, umiddelbart efter kropsafbalanceringen.

Jeg har nu set hesten 2 gange med et par måneders mellemrum, hvorefter den er blevet afsluttet.

Fungerede jo egentlig godt, men….

Selv om ejerne af begge heste jo egentlig syntes at de trivedes og fungerede godt, og at de havde accepteret dem som de nu engang var, så oplevede de begge store ændringer efter mit besøg. Ejerne af hest nr. 1 fortalte bl.a., at deres underviser tydeligt kunne se væsentlige forbedringer, og at hun ikke længere var så ”spooky”. Mens ejeren af hest nr. 2 kort og godt sagde, at det var en helt anden hest hun havde fået, og at han ikke havde udvist gjordkrampe én eneste gang efter mit besøg.

Så selv om din hest egentlig fungere ganske godt, og virker glad og tilfreds, så kan det være en rigtig god idé alligevel at få dej tjekket igennem af en fagperson, hvis den har nogle ”særheder”, eller selv om det måske kun virker til at være lidt småting der driller lidt ind i mellem. Eller som nogle af mine kunder gør – giver hesten lidt forkælelse og velvære, og derved samtidig får tjekket at den er så velafbalanceret som muligt.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717

Tip!
Hvis du gerne vil se flere “før- og efterbilleder”, kan du klikke på linket her: Før og efter billeder af heste der har fået Equine Touch – Velkommen til Moderne Hestehold

Tip!
Hvis du gerne vil læse mere om gjordkramper, kan du klikke på linket her: Heste med gjordkrampe – Velkommen til Moderne Hestehold

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives, uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *