Vesicular stomatitis

Af Anja Thorup Jensen

Vesicular stomatitis er en virussygdom, som skyldes infektion med rhabdovirus, hos hov- og klovbærende dyr som eksempelvis heste, æsler, muldyr, zebraer, kvæg, svin, får og geder. Mennesker kan også smittes med Vesicular stomatitis, og vil i så fald få influenza-lignende symptomer. Endvidere har forsøg vist, at også en lang række andre pattedyr (fx rovdyr, aber, og gnavere) kan smittes med sygdommen.

Sygdomstegn

Der går typisk 2-8 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer, men det er dog ikke unormalt at der går op til 21 dage før dyrene viser sygdomstegn.

Savlen er ofte første tegn på at dyret er smittet med Vesikulær stomatitis. Herudover vil dyret have feber, samt blærer (vesikler) på tungen (hos heste typisk på den bagerste del af tungen), på indersiden af læberne og tandkødet, samt i mundhulens øvrige slimhinder. Der kan også forekomme blærer andre steder på kroppen som eksempelvis på patterne og ved kronranden. Blærerne kan variere meget i størrelse.

Sygdommen er ukompliceret, og dyret vil i reglen være rask igen efter et par uger.

Smittespredning

Ved vesicular stomatitis udvikler dyret blærer, som indeholder virus (både i blærervæsken og blærervæggen). Sygdommen spredes via spyt og bristede blærer. Men også via stikfluer og andre insekter.

Forekomst

Vesikulær stomatitis forekommer kun på det amerikanske kontinent, og har aldrig været konstateret i Danmark.

Behandling

Sygdommen behandles ikke.

Anmeldepligt

Vesicular stomatitis er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har vesicular stomatitis, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om vesicular stomatitis skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *