Tuberkulose

Af Anja Thorup Jensen

Tuberkulose skyldes en infektion med tuberkelbakterier (Mycobacterium sp.). Forskellige arter af bakterien kan angribe forskellige dyrearter –også mennesker.

Sygdomstegn

Tuberkulose starter typisk i lungerne, da sygdommen primært smitter ved indånding af bakterier, men kan føres til kroppens øvrige organer via blodet.

Tuberkulose vil typisk have et kronisk fremadskridende forløb, men kan også have et mere akut og hurtigt forløb.

Symptomerne er afhængige af hvor sygdommen befinder sig, men man vil typisk se træthed, udmattelse, appetitløshed og let feber. Sidder sygdommen i luftvejene kan det resultere i lungebetændelse, der kan give en kronisk fugtig hoste, og som senere i forløbet kan give stakåndethed og åndenød. Endvidere vil lymfeknuderne være forstørrede. De dybereliggende lymfeknuder kan ikke føles, men knudernes tryk på eksempelvis de øvre luftveje og spiserøret kan forårsage henholdsvis åndenød og trommesyge. Sidder sygdommen i fordøjelsessystemet ses den oftest i svælget eller i lymfeknuderne omkring tarmene. Mens tuberkulose ved yveret giver en fast, smerteløs hævelse. Flåd fra livmoderen og kronisk diarré kan også være tegn på tuberkulose.

Karakteristisk for tuberkulose er, at der i kroppen dannes en såkaldt ”tuberkel”, som er et knudelignede område med en betændt midte omgivet af en kapsel som kan forkalke.

Det er ikke muligt at konstaterer tuberkulose ved hjælp af kliniske tegn alene, end ikke i meget fremskredne tilfælde. Fund af tuberkler ved obduktion er tegn på sygdommen, men man kan ikke med sikkerhed konkludere at det er tuberkulose før diagnosen er blevet bekræftet ved isolation og identifikation af bakterien, hvilket er en undersøgelse der kan tage op til 8 uger.

Tuberkulose kan være dødelig.

Smittespredning

Den typiske smittevej er via luftvejene ved indånding af bakterier i mikroskopiske vanddråber som spredes i luften når smittede individer hoster, nyser og taler. De mikroskopiske vanddråber kan holde sig svævende i flere timer, men bakterierne dræbes ved udsættelse for lys.

Tuberkulose er en zoonose, hvilket betyder at sygdommen kan smitte fra dyr til mennesker og omvendt.

Forekomst

Tuberkulose forekommer i hele verden, men Danmark blev af EU erklæret officielt fri for tuberkulose 1980. Der er dog blevet konstateret tuberkulose hos en slagtet ko i 1988, og i 16 hjortefarme i 1988-1994.

Behandling

Tuberkulose kan behandles med antibiotika, og der kan også vaccineres mod tuberkulose.

Anmeldepligt

Tuberkulose er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har tuberkulose, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om tuberkulose skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *