Lytter du til din hest?

Af Anja Thorup Jensen

I sidste uge havde jeg endnu én af de dage, hvor jeg ville ønske at jeg havde haft et videokamera med, og tilfældigvis havde haft optaget hele situationen….

Jeg var ude hos en hest som jeg har haft i et forløb, og hvor ejeren nu får hjælp til at få den trænet op på en fornuftig måde, og med hensyntagen til de udfordringer som denne hest nu har. Da jeg kom var de i fuld gang med at varme op med øvelser fra jorden. Vi stod så lige og snakkede lidt om hvordan det var gået siden sidst – og det var gået rigtig godt 🙂 dog havde han de sidste par dage pludselig mistet interessen for at gå gennem den cavaletti-labyrint som jeg havde lavet til dem, og som han ellers så godt kunne lide. Han havde også fået modstand på versader og travasader, som han ellers også var blevet rigtig god til. Til gengæld ville han rigtig gerne lege med overgange og temposkift, så længe det var på langsiderne.

Hun havde sadlen hængende overe i hjørnet af ridebanen, hvor skamlen også står, og da hun ville gå over for at hente den ville hesten ikke med – hun gav så tøjlen til mig og spurgte om ikk jeg lige ville holde ham. Da hun gik forbi ham snappede han ud efter hende – han var på ingen måde tæt på rent faktisk at få fat i hende, men både hans blik og hans mimik viste tydeligt at han ikke syntes om situationen (her skal jeg måske lige nævne at han ér en lidt legesyg vallak der elsker både grimeleg og nappelege – men hans attitude viste ikke tegn på leg her). Da hun så kom hen i nærheden af ham med sadlen røg hovedet op og han begyndte at bakke…

Nu er spørgsmålet så, hvad det er vi står med her? En hest som er fræk? Dum? Doven? Uopdragen? Som har taget kontrollen? Eller måske to mennesker som slet slet ikke lytter til det som hesten ellers så tydeligt fortæller…?

Det som jeg ser, er en hest som står stille og roligt og blot nyder at blive nusset af sin ejer mens vi snakker, men som tydeligvis ikke ønsker at følge hende hen i den retning hvor saddel og skammel står, på trods af at han ellers normalt følger hende meget velvilligt (også selv når hun ikke har snor i ham) – det kunne man måske oversætte til noget i retning af ”Dårlig idé du har fået der!”. Da hun så går forbi ham, skruer han op for tydeligheden med han snappen – det kunne måske oversættes til ”Hey….jeg mener virkelig at jeg syntes det der er en dårlig idé!”. Hans pludselige løft af hovedet da hun kommer med sadlen, viser mig at han oplever én eller anden grad af stress – og at han begynder at bakke kunne måske oversættes til ”Det her ønsker jeg ikke at deltage i”.

Hun hænger så sadlen tilbage og jeg løber ham hurtigt igennem – jeg finder er et ribben som virker både ømt og låst, og det er normalt ikke en problematik han har. Men jeg får løsnet det og hun prøver så igen at gå hen til sadlen. Denne gang følger han hende gladelig, og står helt stille og afslappet mens hun lægger den på, og også da hun bagefter hoppede op på ham. Og ja, både versader og travasader var nu igen en leg… 🙂

Så hvis Jeres heste pludselig mister interessen for /lysten til øvelser som de ellers plejer at kunne (eller hvis der er øvelser som af én eller anden grund aldrig rigtig lykkedes), eller hvis de ikke rigtig er fan af det udstyr I bruger, eller måske har områder hvor de ikke ka li at blive striglet, hvis de ikke bryder sig om at få løftet ben, osv…….så LYT TIL HVAD DET ER DE FORTÆLLER JER!

TIP!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at jeg skal komme forbi dig og din hest / pony, så send mig en mail på modernehestehold@live.dk eller giv mig et kald på tlf 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *