Hesten viste en tydelig sammenhæng mellem skulderen og bagbenet…

Af Anja Thorup Jensen

I sidste uge var jeg ude hos en pragtfuld lille hest. Da jeg på et tidspunkt arbejdede i området lige bag skulderen, undrede det ejeren at hesten begyndte at stå og sparke bagud med samme sides bagben, og hun tænkte at hesten måske var ved at være lidt utålmodig, eller måske endda fræk. Det gav så anledning til at snakke lidt anatomi, og om hvordan alting hænger sammen – og om at heste i reglen ikke er ”frække”, men næsten altid har en god grund til at reagere som de gør.

Musklen ”Cutaneus trunci” udspringer fra området lige bag skulderen og har forbindelse til hestens forben, hvor den hæfter ved senen til ”Lattisimus Dorsi” og senen til ”Teres major” (som begge er med til at bøje skulderleddet). Musklen dækker også brystmusklerne og ender dybt inde i hestens armhule. Men som det ses strækker musklen sig også helt til bagknæet hvor den hæfter på den fascia der omslutter knæleddet.

Som jeg forklarede ejeren, så var den muskel ”Cutaneus trunci” som jeg arbejde på, en muskel som udspringer fra området lige bag skulderen og har forbindelse til både forben og  til bagknæet. Det vil sige, at selv om jeg stod lige bag skulderen og arbejdede, så var det meget sandsynligt at hesten mærkede noget i dens bagknæ, som den syntes var ubehageligt, og at det var grunden til at den stod og sparkede lidt ud med bagbenet. Heldigvis gik der ikk længe før spændingen i musklen slap, og hesten igen stod med halvt lukkede øjne, og blot nød at blive arbejdet med.

Denne muskel, ”Cutaneus trunci”, er i mine øjne ganske interessant – men jeg oplever desværre også at det er en muskel som giver rigtig mange heste problemer. Musklen ligger lige under huden, og er ganske tynd, men dækker samtidig et ganske stort område. Den er ikke direkte involveret i bevægelsen, men eftersom vi lægger sadlen lige oven på denne muskel, og spænder gjorden omkring den, vil musklen nemt kunne blive påvirket af sadlen og gjorden (især hvis sadlen ikke passer hesten og/eller hvis gjorden strammes for meget). Da musklen, ud over at den tilfældigvis ér lige der hvor vi lægger sadlen, og også har forbindelse til både hestens for- og  bagben, vil både hestens forbens- og bagbensaktion nemt blive påvirket når denne muskel påvirkes, og på denne måde kan den så alligevel få stor betydning for hestens bevægelse.

Som det ses på dette billede er musklen ”Cutaneus trunci” ganske tynd. Så det kræver måske ikke så meget fantasi at forestille sig hvor nemt den kan blive påvirket af både sadlen og gjorden – og hvordan både hestens forbens- og bagbensaktionen derved påvirkes hvis saddel og/eller gjord genere hesten….

Jeg oplever også, at denne musket ofte er involveret, når heste bliver kede af at få saddel på. Jeg tænker at det blandt andet hænger sammen med, at det også er denne muskel som hesten (sammen med musklen ”Cutaneus omobrachialis”) bruger til at ryste fluer væk med når musklen sitre. De to muskler (hvis muskelfibregriber ind i hinanden) kaldes derfor også for ”fly shaker musklen”. Så den refleks som udløser den sitren der sker i musklen når en flue lander på hesten er måske mere udpræget, eller giver en stærkere sansning, hos nogle heste end hos andre, og kan måske være med til at forklare at nogle heste er mere sensitive over for sadlen. Men en faktor som jeg desværre tror betyder endnu mere i denne sammenhæng, er at denne ganske tynde muskel meget nemt kan blive påvirket og måske endda beskadiget (fx pga en saddel der ikke passer, en gjord der har været strammet for meget, for meget vægt i sadlen over for lang tid, slag i forbindelse med leg osv.), og at dette kan gøre at hestene rens faktisk oplever smerter og/eller ubehag når musklen berøres. Det betyder så også, at hesten formentlig ikke er fræk hvis den fx lægger øre, bidder og/eller sparker når du kommer med sadlen, men at den måske blot prøver at gøre dig opmærksom på at den har smerter eller ubehag…

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

6 kommentarer til “Hesten viste en tydelig sammenhæng mellem skulderen og bagbenet…”

 1. Michele Mortensen

  Jeg har en ung hest, som bakker hvergang jeg skal op p ham. Han er tilreddet ved berider, men da han kom hjem, var der problemer. Han har intet imod at få sadlen og trensen på og når jeg endelig kan få ham til ikke at bakke, må jeg egentlig også godt lægge vægt i siden af sadlen, men i det sekund jeg sætter foden i stigbøjlen uanset om det er fra jorden eller fra en skammel, så bakker han eller løber frem.
  Hvad kan det skyldes?

 2. Hej Michele. Det du beskriver kan skyldes flere forskellige faktorer, så for at kunne komme med noget lidt mere konkret ville jeg skulle se ham. Men jeg vil anbefale at du får ham tjekket 🙂 Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

 3. Linda Birkesholm

  Tak for en go og lærerig artikel. Nu står jeg bare tilbage med spørgsmålet om hvad man kan gøre ved problemet. Kan jeg som ejer massere musklen?

 4. Hej Linda.
  Det glæder mig meget at du kan lide artiklen 🙂
  Og ja, du kan sagtens selv massere musklen 🙂 Men har du en mistanke om at din hest har en problematik i dette område – og hjælper din massage ikke, vil jeg anbefale dig at søge hjælp hos en professionel, da der så meget vel også kan være andre faktorer involveret.
  Når jeg kommer ud til en hest vil jeg fx altid, uanset hvilken symptomer hesten udviser, altid teste/arbejde hele hesten igennem – dvs alle de forskellige vævstyper, alle led, organer, meridiansystemet mv., og i forbindelse med min afbalancering vil jeg kombinerer forskellige teknikker efter behov. Men I første omgang kan du som sagt sagtens se om ikke du selv kan hjælpe din hest ved selv at massere den – det er i øvrigt altid en god idé selv at massere sin hest lidt med jævne mellemrum, da man derved får en ret god føling med dens krop, og hurtigere opdager hvis den udvikler spændinger mv. som kan være tegn på problemer 🙂
  Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

 5. Fantastisk artikel som rammer plet på de problemer jeg har med min skønne hoppe. Det sætter helt klart mange tanker igang.

 6. Jeg har en hest som vi har fået hjem for præcis en måned siden, han har siden han kom haltet og det har været meget forskelligt i hvor stor en grad han har haltet. Vi har haft dyrelæge indenover 2 gange nu og han kan stadig ikke finde noget, han har taget bøjeprøve af alle ben første gang og igen på venstre og højre forben hvor han syntes at han haltede “lidt” på højre forben. Vi har også taget røntgen af højre forben. Hans tilstand skifter også lidt alt efter om han har haft saddel på eller ikke har haft saddel på. Og før dyrlægen kom første gang syntes min ridelærer det lignede han var halt på højre bagben. Så tror du at denne muskel er noget af det der kunne nage min hest?
  Vh Emma

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *