Hvordan påvirker lyset, eller mangel på samme, vores heste?

Af: Anja Thorup Jensen

Jeg er blevet spurgte om ikke jeg ku skrive lidt om hvordan lyset, eller mangel på samme, påvirker vores heste – så her kommer lidt om det 🙂

SolLysforholdene har stor betydning for vores hestes trivsel, idet lyset er med til at synkronisere forskellige biologiske rytmer som søvnrytmen, brunstrytmen og fældningsprocessen med omgivelserne. Endvidere har lysforholdene også betydning for produktion og sekretion af forskellige hormoner, og er derfor nødvendig for at hestene kan opretholde normale fysiologiske processer.

Et meget ligetil eksempel på sådanne biologiske processer, er at hopper generelt kun er forplantningsdygtige når dagen er længere end natten, dvs. mellem jævndøgn i marts og jævndøgn i september. Ønsker man at hopperne skal kunne komme i fol uden for denne periode kan man fremkalde hormonale ændringer ved kunstigt at give hopper på stald mere lys.

Lyset påvirker dels hesten via øjet, hvor lyset opfanges af nerveceller i retina, og dels gennem huden, hvor solens UV-stråler reagerer med fedtstoffer i huden og danner D-vitamin.

D-vitamin er nødvendigt for optagelsen og udnyttelsen af calcium og fosfor og derfor vil mangel på D-vitamin også føre til mangel på calcium og fosfor. Calcium og fosfor indgår i opbygningen af knogler og tænder, og mangel kan resultere i at der opstår vækstforstyrrelser, osteomalaci (knogleblødhed) og osteoporose (knogleskørhed). D-vitamin er også involveret i forskellige intracellulære reaktioner, enzymaktivering, hormonproduktion, vedligeholdelse og stabilisering af cellemembranstrukturer, muskelkontraktion og nervecelle-aktivitet. Endvidere spiller D-vitamin en rolle i forbindelse med væskebalancen og blodkoagulation. Men heldigvis er langt de fleste af vores heste på fold dagligt, og danner derfor naturligt det D-vitamin som de har behov for. Hertil kommer at de fleste tilskuds- og fuldfodertyper også indeholder D-vitamin nok til at sikre, at selv heste der ikke udsættes for solens UV-stråler bliver dækket ind med D-vitamin.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

1 kommentar til “Hvordan påvirker lyset, eller mangel på samme, vores heste?”

  1. Rigtig god artikel – Jeg var godt klar over det normalt ikke var hele året hesten kunne komme i fol, men var ikke klar over det var på grund af lyset 😉

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *