Hvilken betydning har det for en velfærdsvurdering kun at måle på én enkelt eller få parametre?

Af: Anja Thorup Jensen

For at få en realistisk vurdering af dyrs velfærd er det nødvendigt både at undersøge adfærdsindikatorer, fysiologiske indikatorer, morfologiske indikatorer, miljøindikatorer, dyrenes helbredstilstand, samt interaktionerne imellem dem.

For at få en realistisk vurdering af velfærden, er det som sagt nødvendigt at tage højde for alle de forskellige faktorer der påvirker dyrene, og som derved kan have betydning for deres trivsel. Og da mange af faktorerne har indflydelse på hinanden, er det er også vigtigt at se på interaktionerne mellem dem. Men undersøgelser der kun omfatter en enkelt risikofaktor, og som måske endda kun benytter en enkelt målemetode, kan dog stadig give en indikation af, om velfærden er i orden. Og sådanne undersøgelser kan være velegnede til at identificere faktorer i dyrenes miljø, som ser ud til at have indflydelse på deres velfærd, og som det derfor kunne være aktuelt at undersøge nærmere. Men her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at en velfærdsindikator godt umiddelbart kan vise, at der ikke er tale om nedsat velfærd, på trods af, at der rent faktisk er et velfærdsproblem. Forklaringen herpå er, at der er flere forskellige måder, hvorpå dyrene kan søge at tilpasse sig deres omgivelser. Så hvis man kun laver én type målinger, kan man få indtryk af, at størstedelen af dyrene trives godt, mens de i virkeligheden blot har valgt nogle andre tilpasningsstrategier end den undersøgte. For eksempel benytter man ofte manglende vækst og reproduktionsevne som indikator for nedsat velfærd. Men god vækst og reproduktion er ikke nødvendigvis ensbetydende med god velfærd, idet dyrene måske kun er i stand til at vokse og reproducere sig på grund af nogle effektive tilpasningsstrategier. Disse vil eksempelvis kunne resultere i at dyrene har udviklet mavesår eller lignende, hvilket man ikke umiddelbart vil opdage, med mindre man undersøger det.

Referencer / Kilde:

Fraser A.F. and Broom D.M. (1998). Farm animal behaviour and welfare. 3rd edition. CAB International. Wallingford.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *