Hvad er unormal adfærd egentlig?

Af: Anja Thorup Jensen

Vi har nået den mørke årstid, og mange heste tilbringer nu væsentlig mere tid i stalden end de gør om sommeren. De fleste referencer om unormal adfærd hos heste stammer fra heste der holdes på meget lidt plads. Men hvad er unormal adfærd egentlig?

Mange former for unormal adfærd, betegnes også staldunoder. Dette er uheldigt, da ordet ”unode” antyder at hesten er bevidst om at dens adfærd er uønsket, og at hesten derfor kan holdes moralsk ansvarlig, hvilket bestemt ikke er tilfældet.

Unormal adfærd kan være en i øvrigt normalt forekommende adfærd, der blot optræder med en ændret hyppighed eller i en unaturlig sammenhæng. En normal adfærd kan også helt bortfalde, og hesten kan blive inaktivt eller apatisk. Unormal adfærd kan også være en helt ny, abnorm adfærd, som hesten udvikler. Gentages adfærden i det uendelige uden variation, er den blevet stereotyp. Stereotyp adfærd defineres således som: En gentagende og relativt uvarierende sekvens af bevægelser, uden et syn­ligt formål for hesten. Men netop det sidste kriterium – at adfærden er uden synligt formål eller funktion – er et meget omdiskuteret spørgsmål inden for etologien. At skelne mellem et adfærdsmønster som har en funktion, og ét som ikke har nogen funktion, er problematisk. Hvis en stereotypi for eksempel antages at være en overdrevet form af en normal adfærd, hvornår ophører adfærden så med at have en funktion? Og at vi ikke umiddelbart kan se en funktion af den stereotype adfærd, betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er nogle. Men kan skyldes, at vi ikke er i stand til at registrere den, eller at fordelen først viser sig på lang sigt. Der er dog efterhånden også rimelig enighed om, at den stereotype adfærd ikke er formålsløs, men kan have funktionelle konsekvenser for hesten. Eksempelvis er der overvejende argumenter for at stereotypier virker stress reducerende, og hjælper hestene med at tilpasse sig det miljø de lever i.

Ofte ses der en sammenhæng mellem den unormale adfærd som hesten viser, og den faktor som har udløst udviklingen af adfærden. Dette hænger formentlig sammen med, at den unormale adfærd erstatter et behov der ikke er blevet opfyldt, og således udspringer fra en bevægelse der er relevant for det problem hesten oplever. Eksempelvis er krybbebidning en oral adfærd der involverer aktivering af læber og tænder samt kontraktion af svælget, og kunne derfor tænkes at hjælpe hesten med at håndtere et ikke opfyldt foderbehov. Dette underbygges af forsøg som viser, at foderets passagetid i tarmen, stiger signifikant hvis krybbebidere forhindres i at udføre denne adfærd. Ligeledes kan adfærden indeholde hudplejeelementer hvis hesten er forhindret i at udføre normal hudplejeadfærd. Eller adfærden kan være baseret på bevægelseselementer, hvis hesten fx er motiveret til at flygte fra indespærringen i stalden, er motiveret til at søge social kontakt eller til at bevæge sig rundt for at finde føde, men er fysisk forhindret heri.

Referencer:

Broom D.M. and Johnson K.G. (1993). Stress and Animal Welfare. 1st edition. Chapman & Hall, London.

Broom D.M. and Kennedy M.J. (1993). Stereotypies in horses: their relevance to welfare and causation. Equine Veterinary Education, 5(3):151-154.

Fraser A.F. and Broom D.M. (1998). Farm animal behaviour and welfare. 3rd edition. CAB International. Wallingford.

Lebelt D., Zanella A.J. and Unshelm J. (1998). Physiological correlates associated with cribbing behaviour in horses: Changes in thermal threshold, heart rate, plasma b-endorphin and serotonin. Equine vet. J. Suppl., 27:21-27.

Mason G.J. (1991). Stereotypies: a critical review. Animal Behaviour, 41:1015-1037.

McGreevy P.D. and Nicole C.J. (1998b). Prevention of crib-biting: a review. Equine vet. J. Suppl., 27:35-38.

Winskill L.C., Waran N.K. and Young R.J. (1996). The effect of a foraging device (a modified ‘edinburgh foodball’) on the behaviour of the stabled horse. Applied Animal Behaviour Science, 48:25-35.

Zeitler-Feicht, M.H. (2004). Horse Behaviour Explained, Origins, Treatment, and Prevention of Problems. Manson Publishing Ltd. London.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

3 kommentarer til “Hvad er unormal adfærd egentlig?”

  1. Du har som altid nogle spændende og meget interessante artikler. Det med unormal adfærd hos heste optager mig meget i øjeblikket. Jeg er nysgerrig på, hvorvidt heste kan ændre adfærd og sind i takt med alderdom.

    Jeg har en New Forrest pony på 18 år/Vallak. Han er købt som selskabs hest. For 2 år siden gik han stævner, jagter mv. Han har derefter stået på en bosted og skulle fungere som terapihest. Det fungerede ikke. Han faldt vist aldrig rigtig til og han var ikke til at drive frem på ridebanen. Nu er han så hos mig. Han går fint i spænd med min unghest. – og det var som udgangspunkt det vigtigste. Han fungerer fint som håndhest. Her følger han pænt med, og frem/stop signalerne fungerer som det skal. Men han kan pludselig blive fjern i blikket, går nærmest i trance og stivner. Mens det står på, kan man ikke komme i kontakt med ham. – og her kan der opstå farlige situationer, for når han “vågner” kan han ligner én, der vil tage flugten. Med rytter på ryggen blir han fuldstændig døv for hjælperne, når han er på ridebanen. På tur går han gerne frem. Men han kan på samme vis, gå i trance og stivne. Han er utrolig opmærksom, kan til tider virke hyper/stresset.
    Vi har 4 heste, fordelt på 2 folde; hopper og vallakker. Døgnfold og faste rutiner. Han er sund og rask, i pæn huld. Har lige fået MicroVital kur i forhold til spormineraler. på folden tager han gerne en frisk galop og glædes-buk. En super sød pony, med stor personlighed. Men utilregnelig. Han ligner én, der ser ting, der ikke er til stede – lidt skitzofren. Har du hørt om ligende adfærd hos ældre heste.
    Vh Susan

  2. Hej Susan
    Det glæder mig meget at du kan lide mine artikler
    Jeg er overbevist om at heste kan ændre adfærd og sind til alle tider, men jeg tror ikke det har ret meget med alderen at gøre….
    Jeg har haft kendt en enkelt hest som viste en adfærd der minder lidt om det du beskriver (han viste denne adfærd hele livet), og her sagde dyrlægen at det skyldes et overtryk i nogle hjerneventrikler. Om det har været rigtigt eller ej ved jeg ikke – det var i mine helt unge dage jeg kendte denne hest, så jeg ved ikke hvordan jeg ville se den med de øjne jeg har i dag…
    Men jeg kunne rigtig godt tænke mig at se et billede af ham, så tænker på om ikke du kunne sende mig et?
    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  3. Monika Schmidt

    Hej!
    Jeg faldt lige over din side i forsøget på at finde noget omkring opdragelse af ungheste. Vi har lige for 1 mdr siden fået vores egne ponyer. Vi har aldrig selv haft heste før, men jeg har redet en del tidligere.
    De 2 vi har kommer fra forskellige hjem. Den ene er en islænder som bruges til hygge/skovtursridning.Det er en vallak på 11 år. Den anden blev blot købt som selskabs pony. Og det er egentlig den der er udfordringen….Han er en hingst på 1 år. En shetlænder. Han virker utrolig provokerende og det er som om at han tester os. Altså det der med at finde ud af hvor vi står i forhold til hinanden. Han bider ligeså snart han kan komme til det og kan finde på at jagte os bare for at få lov til at bide. Jeg forsøger at sætte mig i respekt ved at stoppe ham inden han når så langt så han kan nå at bide mig og har forsøgt at stampe i jorden imod ham. Noget jeg har fået som råd fra andre. Men sandheden er jo at jeg aldrig har prøvet at opdrage på sådan en ung hest/pony før, så føler mig en smule på dybt vand, og syntes egentlig heller ikke at det virker ret godt, men måske jeg bare ikke er konsekvent nok….
    Så har du nogen gode råd til hvad vi kan gøre ? Jeg forsøger at træne ham til at løfte ben, så jeg kan rense hove og samtidig så smeden kan få lov til at kigge på hovene/beskære hovene. Men det er ikke nemt fordi han gerne vil bide mig samtidig. Jeg har ligeledes overvejet at få ham kastereret, tror du det vil hjælpe på det ?
    Jeg håber at du har nogle gode råd så vi kan få ham vænnet af med den unode….
    Vh Monika

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *