Har din hest problemer omkring de første 3 halshvirvler?

treførstehalshvirvlerVidste du, at det er mellem hestens 3 første halshvirvler at de såkaldte halsnerver kommer ud?
Disse nerver sender mange små følenerver ud i musklerne, som hele tiden sender besked til hjernen om kroppens position i forhold til jordoverfladen. Disse nerver er derfor en meget vigtig del af hestens balancesystem, og hvis de bedøves mister hesten sin evne til at gå lige.
Derfor vil heste som har problemer i dette område også have problemer med balancen, og med at gå lige. Af andre typiske symptomer på problemer omkring de 3 første halshvirvler er nakkesmerter, manglende evne til at bøje nakken det rigtige sted og manglende evne til at dreje hovedet til den ene side.
Det vil sige at hesten typisk vil stive sig, gå imod biddet, slå med hovedet, strække hovedet meget langt frem og/eller holde hovedet skævt.
Endvidere er disse heste ofte også øre-sky omkring det ene eller begge øre.
Vær opmærksom på, at hesten sagtens kan have andre symptomer end de her nævnte, ligesom disse symptomer også kan skyldes andre problemer.
Når hesten har ondt i nakken bryder den sig i reglen ikke om at blive trukket i grimen, og ofte bliver ejeren derfor irriteret over at hesten er vanskelig at gå med. Her kan det være en stor fordel at sætte træktovet fast i grimens sidering, i stedet for i ringen under kæben, da trækket herved i langt højere grad fordeles på hovedets modsatte side frem for på nakken.nakkesmerter-hest

TIP! Jeg har rigtig gode erfaringer med, at de teknikker jeg arbejder med har kunnet hjælpe heste der har problemer omkring hals/nakkehvirvlerne. Under “Kropsafbalancering” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med. Er du interesseret i at jeg skal komme forbi din hest/pony og se hvad jeg kan gøre for den er du meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

6 kommentarer til “Har din hest problemer omkring de første 3 halshvirvler?”

 1. flemming bonnichsen

  Hvad kam man gøre i sin ridning, for at afhjælpe sin hest, hvis den har problemer omkring de 3 første halshvirvler??

 2. Hej Anja
  tak for en inspirerende artikel.
  jeg har for to uger siden købt en hest som desværre har disse problemer.

  Hvad kan man gøre i sin ridning, for at afhjælpe sin hest, hvis den har problemer omkring de 3 første halshvirvler??

  hilsen Simone

 3. Hej Simone jeg har et problem , jeg har en islænder på 2;5 år som har været ude for uheld i hestetrailer da jeg fik ham kørt, han hang over jern stolpen og sad fast med hovedet . Har fået ham lappet sammen af dyrelægen og fået han tjekke en gang mere ,men han virker ikke glad når vi skal gå ture han stopper op flere gange og ville ikke gå og han leger aldrig på folden mere selv om der er et føl som gerne vil lege med ham ,så er det sjælden at han gør det og sjælden at han løber .Han kan bøje hovedet til siden , men den ene side er bedre end den anden og han kan osse få hovedet i mellem forbene. Hvad skal jeg gøre for at mit lille pus får det bedre hilsen den triste ejer Pernille

 4. Hej

  Jeg har lige købt en hoppe, der ellers skulle have været aflivet, da hun har fået konstateret slinger (øverst nakkehvirvl) efter formodet faldtraume. Det lyder meget underligt i mine ører, at den ikke skulle kunne reddes… da slinger jo normalt er i de nederste nakkehvirvler og forårsager slinger i bagparten. Det eneste min hoppe gør, er at gå lidt under lidt med forbenene, ingen faldtendens eller lignende.
  Tænker du den skulle have været aflivet eller er der håb? Jeg har købt den med henblik på avl, da dyrlæge godkendte dette.

 5. Hejsa 😉
  Vær opmærksom på at jeg, som jeg skriver i slutningen af artiklen, desværre ikke har tid til at skrive personlige svar. Men I er altid meget velkomne til at kontakte mig via mail/mobil, hvis I gerne vil have mig ud til Jeres heste og/eller for at se om vi er et godt match, for et samarbejde omkring Jeres heste. Og at I under “Kropsafbalancering”, kan læse lidt om hvordan jeg arbejder.
  Kh Anja / Moderne Hestehold

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *