Fyrværkeri og heste

Af Anja Thorup Jensen

Mange heste –og andre dyr, bliver meget skræmte af det fyrværkeri, som jo er forbundet med nytåret. Frygter du at dine heste bliver bange for nytårets fyrværkeri, så tag en snak med naboerne til der hvor hestene står, og forklar dem situationen, så de er opmærksomme på problemet. Og så I kan finde en løsning som passer alle parter.

Mange heste foretrækker at være ude nytårsaften/nat. For når hestene går ude på folden har de frit udsyn, og de har mulighed for at ”reagere” på den eventuelle stress som er forbundet med fyrværkeriet, ved at bevæge sig rundt.
Alternativt kan man lade lyset i stalden være tændt, eller man kan vælge at blænde vinduerne, for at lysglimtene fra fyrværkeriet ikke virker generende. Nogle vælger også at spille musik i stalden, så der hele tiden er noget ”baggrundsstøj”, hvorved bragene/hylene fra fyrværkeriet ikke virker så voldsomme. Du skal dog være opmærksom på, at netop det at der pludselig er musik i stalden, også kan påvirke hestene i negativ retning, hvis de ikke er vant til det i forvejen. Ligeledes kan det at blænde vinduerne også nogle gange gøre mere skade end gavn, hvis hestene ikke i forvejen er vænnet til det.

Mange mennesker kender den beroligende virkning af æteriske olier som lavendel og kamille – og det virker mindst lige så godt på mange af vores dyr…. Så hvis du ved, eller har mistanke om at din hest (eller andre dyr) ikke bryder sig om nytåret, kan det være at æteriske olier kan hjælpe dem igennem.
Nogle har også gode erfaringer med Confidence EQ, AnxiCalm eller Zylkene.

Mange hunde har stor gavn af ”Body-wrap” nytårsaften, fordi det hjælper med at berolige deres nervesystem… Jeg har ingen erfaringer med det i forbindelse med heste, men hvis nogle af Jer har heste som I ved har problemer her i løbet af nytåret, og hvor I ikke har kunne finde noget der hjælper, så var det måske en idé at prøve det? Og hvis I gør, vil jeg MEGET gerne høre om Jeres erfaringer. Her er et link til ”The TTouch Body-wrap” hvor I kan få lidt idéer til hvordan I kan prøve det af på Jeres hest / heste.

I 2008 blev der vedtaget en ny bekendtgørelse om fyrværkeri, og anvendelse heraf, og i 2010 + 2014 + 2016 er der kommet endnu nogle ændringer til denne bekendtgørelse.
Det især § 40, 41 og 43 som er relevante for hestehold:

  • § 40. Ved enhver anvendelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler skal der udvises forsigtighed for at minimere risikoen for skader på personer og værdier og gener for det omgivende miljø.
  • § 41. Anvendelse af fyrværkeri må ikke finde sted i mindre afstand end 100 meter fra landbrugsbygninger med hold af dyr, hundekenneler og andre dyrehold samt arealer med udegående dyr.
  • § 43. Konsumfyrværkeri må kun anvendes i perioden 27. december – 1. januar.

Du kan finde bekendtgørelserne på http://www.retsinfo.dk/.
Her skal du søge efter bekendtgørelse nr. 1424 af 16. december 2009 & bekendtgørelse nr. 1093 af 8. oktober 2014.
Du kan også klikke her & her for at læse bekendtgørelserne.

Det er som sagt en rigtig god idé at gøre sig tanker om nytåret i god tid, så du dels kan kontaktet eventuelle naboer i ro og mag, og så du har god tid til at eksperimentere med eventuelle ”nødplaner” hvis uheldet skulle være ude.

Har du tips og erfaringer, så del dem endelig i kommentarfeltet herunder, så alle (både 2 og 4 benede) kan få så god en nytårsaften som overhovedet muligt.

RIGTIG GODT  NYTÅR!

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

4 kommentarer til “Fyrværkeri og heste”

  1. Jeg vil egentlig bare fortælle, at det hjælper “bange” for nytårs aften heste, at aflytte den cd (hedder noget med nytårs aften) der er lavet til hunde. Jeg har i flere år brugt denne cd og er nu holdt helt op med at give dem (har 3 hest som står på stald) noget beroligende nytårs aften. Jeg bruger den cd hver dag i ca 2 måneder, så de er helt klar til at høre at det larmer denne aften. Jeg lader dem lytte til klassisk kanal på selv aftenen, da den ikke bliver afbrudt kl 12 af skud og klart at de får lidt mere hø end normalt og nat mad inden kl 12. Vinduer er dækket til og lukkede. Men det er bare min erfaring .
    mvh Dorte

  2. Tusind tak fordi du deler din erfaring med os Dorte!
    – Håber at der er mange heste og ponyer som nu kan få glæde af dine gode råd 😉
    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  3. Hejsa Anja!
    Fantastisk side jeg lige er kommet ind på. Her kan jeg da godt nok komme til, at bruge min tid på en god måde.
    Jeg har lige forsøgt, at ringe til dig. Jeg vil gerne vide, om jeg må lægge link ind på mine hjemmesider. Især det med fyrværkeri, der jo bare er så vigtig lige nu.
    Jeg vil også gerne lægge linket på http://www.fanoe-minbaslam.dk

    God nytår til dig og dine fra
    Anja og Nini

  4. Hej Anja,
    tak for linket til reglerne om brug af fyrværkeri. De kommer i naboens postkasse efter vores lille snak, 1. januar 2013, om hvor god en ide de selv synes det var at fyre raketter mm. af lige uden for stalden…

    Lige en side bemærkning om at blænde vinduerne af.
    Hvert år er jeg vagt i stalden fra klokken 22.00 til klokken 02.00. Der er altid en enkelt hest eller to der er en smule skræmte (ikke mere end hvad en gang mash kan berolige).
    Et år valgte optalderne at blænde vinduerne af nytårs aften så hestene ikke blev så bange. Aldrig har vi haft så bange heste! De par heste der plejer at være skræmte var dødsangste og smittede resten af stalden.

    Næste år havde vi ingen dækkede vinduer og vore kære heste var rolige som de tidligere år! (Undtagen sidste nytår hvor naboerne gjorde hvad de kunne for at give hestene a heartattck).
    Hestene kikker på lysglimtene med stor interesse 🙂

    I ønskes alle et godt og forhåbeligt roligt nytår
    (uden alt for meget nytårskrudt).

    Vh. Tinka.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *