Trikinose

Af Anja Thorup Jensen

Trichinose skyldes infektion med en parasit kaldet Trichinella spiralis.
Trichinose findes især hos vilde kødædende dyr, men er også fundet hos heste. Mennesker kan også få Trichinose ved at spise inficeret kød, som ikke er gennemstegt.

Sygdomstegn

Infektion med Trichinose forløber oftest uden symptomer, og derfor opdages sygdommen sjældent. Men kraftig infektion med mange parasitter kan dog medføre døden.

Smittespredning

Dyr (og mennesker) inficeres med trichinose ved at spise larver som er indkapslet i muskulaturen på værtsdyret. Når kapslen når maven nedbrydes den, hvorved larverne frigives, og vandre ud i tarmvæggen. I løbet af 4-6 dage bliver larven kønsmoden, og kan i løbet af 2-6 uger producere op til 1000 nye larver. Herefter dør de voksne larver, men de nye larver vandre ud i muskelcellerne, hvor de efter ca. 15 dage begynder at blive indkapslet i muskulaturen, og efter 4-5 uger er blevet helt indkapslet. Her ligger de så og venter på at blive spist igen.

Forekomst

Trichinose er udbredt over hele verden, men er ikke registreret i Danmark siden 1930.

Behandling

Det er ikke muligt at behandle Trichinose, men sygdommen kan forebygges ved at hindre indtagelsen af inficeret kød.
Alle heste, der slagtes på danske eksportslagterier, testes for Trichinella spiralis.

Anmeldepligt

Trikinose er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har trikinose, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om trikinose skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

1 kommentar til “Trikinose”

  1. Pingback: Anmeldepligtige hestesygdomme — Velkommen til Moderne Hestehold

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *