Tjek din hest/pony for flåter –og undgå at den bliver smittet med Tick Borne Enchpalitis.

Af: Anja Thorup Jensen

Sygdommen Tick Borne Enchpalitis (TBE) kaldes også for Centraleuropærisk hjernebetændelse, Østeuropærisk hjernebetændelse, flåtbåret hjernebetændelse og Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME). Ja, det siges jo at ”kært barn” har mange navne….

I Danmark har Tick Borne Enchpalitis (TBE) hidtil kun været konstateret på Bornholm, men er nu også blevet påvist på Sjælland.

Tick Borne Enchpalitis (TBE) overføres ved bid af flåter, og alle pattedyr, fugle og krybdyr er modtagelige for smitte. Du kan altså også selv blive smittet –og har du andre dyr, vil de også kunne blive smittet med sygdommen. Men sygdommen smitter udelukkende ved bid af flåter, og ikke fra dyr til dyr. Og det er langt fra alle flåter som bærer virus. Det er heller ikke alle som bliver syge, selv om de rent faktisk får virus i kroppen.

Tick Borne Enchpalitis (TBE) kan ikke behandles, men kan evt. forebygges ved at behandle hesten/ponyen (og andre husdyr) med midler der forebygger at flåter bider sig fast, og derved overføre sygdommen. Dyr som er blevet smittet med Tick Borne Enchpalitis (TBE) vil udvikle antistoffer mod sygdommen, og vil herefter være immun resten af livet.

Ved smitte med Tick Borne Enchpalitis (TBE) vil dyret først få symptomer på mild hjernebetændelse, herefter kommer typisk en periode (som kan variere fra dage til uger) uden symptomer, hvorefter dyret vil får mere alvorlige tegn på hjernebetændelse. Du kan læse om symptomerne på hjernebetændelse hos heste via dette link.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *