Miltbrand / Anthrax

Af Anja Thorup Jensen

Miltbrand (eller Anthrax, som sygdommen også kaldes) skyldes infektion med en sporedannende bakterie kaldet Bacillus anthracis.

Miltbrand kan ramme næsten alle varmblodede dyr (herunder mennesker), men de mest følsomme dyr er heste og drøvtyggere.

Sygdomstegn

Der går 1-14 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer.

Hos heste er sygdommen akut forløbende. Der ses typisk feber, kulderystelser, voldsom kolik, anorexi, sløvhed, blodig diarré, og ødemer på hals, bug og kønsorganer. Ofte dør dyret i løbet af 2-3 dage.

Smittespredning

Bakterien Bacillus anthracis kan kun meget kortvarigt overleve uden for dets dyrevært. Men når bakterierne bliver udskilt fra et smittet dyr, eller udsat for ilt ved åbning af et kadaver, danner de sporer som er yderst modstandsdygtige overfor kemiske og fysiske påvirkninger, som fx ekstreme temperaturer, desinfektionsmidler og udtørring. Og disse sporer kan overleve i miljøet i over 30 år.

Miltbrand smitter ikke fra dyr til dyr, men kun via disse sporer. Sporene kan indåndes, spises eller komme ind i kroppen via sår. Inde i kroppen bliver de inaktive sporer til aktive bakterier, der formerer sig og afgiver giftstoffer til blodet.

Heste bliver let inficeret, når de optager foder der indeholder miltbrand sporer. Sådanne jordbundsforårsagede udbrud ses primært i sommerperioden med temperaturer over 16°C.

Epidemier ses ved drastiske klimatiske eller økologiske forandringer, som fx store regnskyl, oversvømmelse eller tørke. Under epidemiske udbrud kan der være en marginal risiko for, at bidende insekter, fluer o.lign. overfører sygdommen mellem dyrene.

Forekomst

Miltbrand er udbredt i det meste af verden, men er i Danmark en sjælden sygdom, og man finder den oftest kun hos et enkelt dyr. Sidste tilfælde i Danmark var i 1988.

Behandling

Miltbrand kan behandles med antibiotika, men da dyrene ofte dør meget hurtigt er det essentielt med hurtig behandling.

Anmeldepligt

Miltbrand er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har miltbrand, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om miltbrand skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *