Jeg bliver jævnligt spurgt om hvorfor nogle heste udvikler gjordkramper –og især om det er noget man kan gøre noget ved. Gjordkrampe findes i mange grader lige fra at hesten får et angst udtryk i øjnene og evt puster sig op, over at den bidder og/eller sparker når gjorden spændes, til at den eksploderer i bukspring, eller ligefrem falder om/kaster sig/besvimer. Det er vigtigt at være bevidst om, at gjordkramper aldrig skyldes at hesten er fræk, men derimod at hesten har stærke smerter. Man må derfor heller aldrig straffe heste der udviser symptomer på gjordkrampe.
Mange af de heste jeg møder, som lider af gjordkrampe, har problemer med at de forreste brysthvirvler og/ eller de nederste halshvirvler rotere eller låser i forhold til hinanden. Her er der ikke tale om at hvirvlerne er ude af led, men om at de nogle gange drejer en smugle i forhold til hinanden, og indimellem fastlåses de så i en uhensigtsmæssig position af de omkringliggende muskler. Når dette sker, resulterer det i at bevægeligheden nedsættes i én eller anden grad. Endvidere kan både de nerver der kommer ud fra rygmarven mellem hvirvlerne, og de tilhørende blodkar, blive påvirket af rotationerne / låsningerne, hvorved både huden, musklerne og organerne påvirkes. Ofte er hestens vejrtrækning kraftigt påvirket, da både hestens lunger og diaphragma /mellemgulv påvirkes. Men også meget ømme ribben, og én eller anden grad af skulderskævhed, er ret almindeligt hos heste der lider af gjordkrampe. På grund af skulderskævheden vil rytteren ofte opleve at sadlen, og nogle gange også dækkenet, ligger skævt / glider ned til den ene side. Mange oplever også at hesten skyder skulderen ud på den ene volte, og/eller kan være svær at rette lige ud. Andre oplever at hesten kan have tendens til at snuble, og mange gjordkrampeheste kan også ofte have tendens til skiftende forbenshaltheder. Vær opmærksom på, at hesten sagtens kan have andre symptomer end de her nævnte, ligesom disse symptomer også kan skyldes andre problemer.
Den gode nyhed er, at hestens hvirvler typisk roterer fordi musklerne i den ene side af hvirvlen trækker for meget, mens musklerne på den anden side trækker for lidt. Så når muskeltonus normaliseres, vil hvirvlerne typisk ”falde på plads”, og hesten vil ikke længere opleve smerter i forbindelse med at have gjorden på, og gjordkramperne vil ophører.
Indimellem ser jeg også gjordkramper hos heste der lider af mavesår, og her ophøre gjordkramperne når man har fået styr på hestens mavesår, og den ikke længere har ubehag af dette.
Ejeren af den hest der ses før- og efterfotos af herunder, kontaktede mig fordi hesten led voldsomt af gjordkramper. Læg mærke til hvordan hele den ene side af hestens forpart/bringe ”hænger”, og hvordan den ved hjælp af bl.a. Equine Touch er blevet ”løftet op”.
Hesten var generelt meget øm over det meste af kroppen og brød sig ikke ret meget om berøring, men allerede efter mit første besøg havde ømheden fortaget sig væsentligt, og hesten var nu ligefrem begyndt at nyde berøring –og at blive striglet. Efter mit andet besøg var den blevet væsentlig mere symmetrisk i kroppen, og efter hver afbalancering er den blevet nemmere og nemmere at sadle op, og komme på ryggen af. Efter at den havde fået 5 afbalanceringer, er den fuldstændig ophørt med at vise tegn på gjordkramper. Men en anden ting der også havde ændret sig, var at den var blevet meget bedre til at koncentrere sig, i forbindelse med ridningen – hvilket måske i virkeligheden ikke er så mærkeligt…
Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Hej Anja,
nu har jeg kigget og kigget på billederne af hesten og undrer: hvad er det for mærkelige mærker hesten har foran på bringen? To næsten symmetrisk placerede ret dybe “riller”. Er det ar? Og hvordan er det gået til?
Jeg har aldrig set noget lignende!
Ellers meget spændende – og super god ide med billed dokumentation!
venlig hilsen fra
Catharina
Hej Catharina
Det er bare to hvirvler hesten har 😉
Men ja, hvis man ikke lige ved hvad det er, kan de godt se lidt voldsomme ud…
Og ja, billeder kan være super gode 😉
Det er også en rigtig god ide at tage billeder af sin egen hest med regelmæssige mellemrum. Mange gange opdager vil slet ikke hvordan de lige så stille ændre sig, fordi vi typisk ser dem hver dag, men når man så sidder og kikker på billeder kan man pludselig godt se en forskel.
Hvis I kikker efter symmetri hos Jeres egne heste, så husk at det er vigtigt at de står lige på alle 4 ben på et plant underlag, og kikker lige ud.
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold
Hej.
Min 4 års hoppe har desværre også gjordkramper. Hesten er tjekket af kiropraktor, og er i tip top form.
Kender du til andre lidelser som kan udløse gjord kramper. Hesten spænder og når jeg spænder gjorden, og bukker i et par min.
Hej Sabrine
Jeg er ked af at læse, at din hoppe lider af gjordkramper, og at det ikke er lykkes at finde årsagen.
Langt de fleste af de heste jeg har været ude hos, som led af gjordkrampe, har også haft rotationer af enten de nederste halshvirvler eller de forreste brysthvirvler. Jeg har på et tidspunkt været ude hos en enkelt hest der pludselig havde udviklet gjordkrampe. Den virkede ”meget lige i skroget”, men var voldsom øm omkring de midterste ribben i den ene side. Her er mit gæt, at den har haft fået trykket sine ribben på én eller anden måde, og at det har været den smerte der var forbundet hermed som udløste gjordkramperne. Jeg gav den kun en enkelt behandling, og den fik så ellers fri i en kort periode, og har ikke haft gjordkrampe siden.
Jeg har været ude hos enkelte andre heste med gjordkramper som heller ikke umiddelbart har virket til at have problemer med roterede hvirvler, men som (inden for den kinesiske medicin) har haft ubalancer på mavemeridianen, leve meridianen og/eller galdeblæremeridianen. Men hvorvidt det har været årsagen ved jeg ikke –det er blot en tanke… Men en kombination af Equine Touch og opretning af meridianubalancerne har haft hjulpet.
Men ellers kan jeg ikke umiddelbart komme i tanke om andre årsager til at heste udvikler gjordkrampe –men jeg er jo heller ikke dyrlæge skal du huske på 😉
Men hvis du er interesseret kommer jeg selvfølgelig gerne en tur forbi og dig og din hoppe, og ser om jeg måske vil kunne hjælpe hende – har flere gange været ude for at Equine Touch har haft hjulpet, selv om kiropraktik ikke har haft hjulpet. En enkelt gang har jeg også været ude for, at kombinationen af kiropraktik og Equine Touch har været dét der virkede.
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold
Hej.
Jeg har et spørgsmål.
Min hest har før døjet med gjordkrampe. Og behandlet med kiropaktor/dyrlæge. Han er uddannet begge dele.
Og det har været væk længe. Og han er redet på tur og stille. Kun skridt og trav. Den anden dag red jeg i ridehus, Store volter og kun meget løs og kun lige støtte på tøjler. Jeg havde redet i 20min i både skridt og trav. Og havde skridtet i 5min og ville lige trave lidt mere også stoppe. Der havde ingen problemer været overhovedet eller heller spændning. Så sætter i trav og 10meter henne så begynder hesten af hoppe hel vildt. Prøver at tale ham ned, men intet hjælper og jeg måtte smage sandet. Og med det samme jeg er nede og 5sek efter stopper hesten på min stemme. Og der er INTET efterfølgende. Longere ham lige lidt og der er ingenting. Sætter mig op og tager lige en runde i skridt og trav hver vej. Intet. Kan behandning hjælpe og er det gjordkrampe?
MVH Henriette
Hej Henriette
Umiddelbart kunne det godt lyde som om at gjordkrampe-anfaldene er vendt tilbage 🙁 Gjordkramper findes jo i flere grader, og der kan være flere årsager til at din hest nu døjer med dem igen. Det kan fx være at han er gledet lidt på folden, nu hvor det er blevet tøvejr og underlaget er blevet lidt fedtet, og at han i den forbindelse har fået ”trukket lidt rigeligt i en hvirvel” som så pludselig gør voldsomt ondt ved en bestemt bevægelse…
Under alle omstændigheder tror jeg godt at behandling vil kunne hjælpe 🙂 Det vil jo være oplagt at kontakte din kiropraktor/dyrlæge som før har haft held med at hjælpe ham. Alternativt har jeg rigtig gode erfaringer med at Equine Touch kan være effektivt.
– Håber du vil skrive tilbage igen om lidt tid, og fortælle hvordan det går…
Rigtig god bedring med ham!
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold
Hej Anja.
Jeg har lige fået en ny hest. Han har gjordkrampe og er krybbebidder. Det har han været i mindst 2 år, noget han skulle ha fået under ridning i Tyskland. Sælger sagde at jeg skulle være opmærksom på det når jeg sad op. Da jeg prøvede ham var der ikke noget. han var rigtig dejlig efter et par runder. Jeg fik ham hjem og han var meget vågen jeg trækker han fra jorden den første dag og sider op. Det ville jeg ønske jeg aldrig havde gjordt… Han flyver lige op i luften og jeg kan Intet gøre. Jeg falder af og han løber rundt og bukker voldsomt! Jeg falder af. Han falder ned og kommer hen til mig, jeg sider op og der er ingen ting. Det var en vild god tur. Dagen efter tager jeg han i longe først og han løber hele bunden op i ridehallen. Jeg sadte mig og han var flik men træt. De efter følgende dage var der ikke så meget krudt i longen og intet under ridning. Når jeg sadler op er han glad og reagerer ikke på at gjorden bliver spændt.. Jeg spænder ikke gjorden stramt når jeg sadler op og tager et huld af gangen inden han longeres og igen jeg sider op. Han er 9 år gammel og meget sød. Han er god over ryggen og sadlen ligger som den skal. Han har en skulder der er lidt større end den anden men ellers ikke noget. Jeg er lidt nervøs for at tag ham med i “byen” og jeg vil heller ikke have han har ondt hvis det han har. Han er blevet afskærmet fra naboen fordi han bider i krybben jeg syntes det med en rem lyder voldsomt. Men hvis det betyder at han kunne få et socialt liv igen ville det måske være bedre? Hvad vil du foreslå ved krybbebidningen og gjordkrampen? Glæder mig meget til at høre fra dig! MVH Maja 🙂
Hej Maja
Jeg er ked af at læse om de voldsomme ture du har fået med din nye hest 🙁
Jeg vil helt klart anbefale dig at få gjort noget ved gjordkramperne – og her har jeg ret gode erfaringer med at Equine Touch kan hjælpe…
Med hensyn til hans krybbebidning er det vigtigt at have kendskab til hvorfor nogle heste udvikler sådan en adfærd. Ikke kun i forbindelse med krybbebidning, men også når heste udvikler andre former for unormal adfærd, ses i reglen altid en sammenhæng mellem den unormale adfærd hesten viser, og den faktor som har udløst udviklingen af adfærden. Det hænger sammen med, at den unormale adfærd erstatter et behov som ikke er blevet opfyldt, og således udspringer fra en bevægelse der er relevant for det problem hesten oplever. Eksempelvis er krybbebidning en oral adfærd der involverer aktivering af læber og tænder samt kontraktion af svælget, og menes derfor at hjælpe hesten med at håndtere et ikke opfyldt foderbehov. Dette underbygges af forsøg som viser, at når en krybbebider forhindres i at krybbebide vil det foder den spiser passere hurtigere gennem tarmsystemet end ellers.
Vildtlevende heste bruger 50–80% af døgnet på at græsse, mens heste på stald, der fodres med koncentreret foder, typisk vil få dækket deres nærings- og energibehov i løbet af to til tre timer – det vil sige at de stadig vil være motiverede for at æde, når der ikke er mere foder tilbage.
Hertil kommer at heste (til forskel fra os mennesker, som kun danner mavesyre når vi spiser) danner og udskiller heste mavesyre hele tiden. Hvis der så går for mange timer hvor hesten ikke har adgang til grovfoder, som kan sætte godt gang i spytproduktionen, vil hesten få et for højt syreindhold i tarmen. Et for højt syreindhold i tarmen kan b.la. være medvirkende ved udviklingen af mavesår hos heste. Og det er den smerte som er forbundet med mavesår, der menes at være en af de primære årsager til udviklingen af orale stereotypier som fx krybbeidning hos heste. Dette understøttes af flere undersøgelser som har vist, at tildelingen af virginiamycin (der nedsætter syreproduktionen i mavetarmkanalen) reducerer forekomsten af orale stereotypier hos heste der fodres med kraftfoder. Da der dannes en smugle spyt når hesten krybbebider er det altså hestens egen måde at søge at neutralisere den syre som dannes.
Jeg vil derfor anbefale dig at du sørger for at din hest altid har adgang til en eller anden form for grovfoder så den har noget at tygge i, og at du giver den så meget af dens foder som muligt i form af hø eller wrap. De store mængder grovfoder er vigtige for at hesten kan danne så meget spyt som muligt. En voksen hest med gode sunde tænder bruger ca. 40-50 min., svarende til ca. 3500 tyggebevægelser, for at æde et kg hø, hvorved der produceres 10-12 l spyt. Den bruger ca. 10 min., svarende til ca. 800 tyggebevægelser, for at æde et kg korn, hvorved der dannes ca. 3 l spyt. Det vil sige, at ved den koncentrerede fodring bliver tyggetiden for kort til at danne nok baseholdigt spyt til neutralisering af mavesyren.
Med hensyn til krybbebiderremmen vil jeg bestemt IKKE anbefale dig at bruge den!
Det er desværre alment accepteret blandt hestefolk at ”behandle” krybbebidning ved at give hesten en krybbebiderrem på. Dette er meget uheldigt, da der her er tale om symptombehandling uden ændring af de grundlæggende årsager. Det faktum at stereotypier, og andre former for unormal adfærd, er så vedholdende indikerer, at udførelsen af adfærden er nødvendig for hesten. For eksempel det at adfærdsformerne udføres på trods af energitab og eventuelle skader, at de udføres på trods af afstraffelse, og at mange heste er villige til at arbejde (fx mod en krybbebiderrem der giver dem tryksår når de forsøger at krybbebide) for at udføre adfærden, tyder alt sammen på, at det har stor betydning for hesten at kunne udføre de aktuelle adfærdsmønstre. Ved fysisk at forhindre hesten i at udføre den uønskede adfærd, blokerer man formentlig den mekanisme som hesten benytter sig af, i forsøget på at tilpasse sig omgivelserne, og efterlader således hesten i en tilstand af kronisk stress og frustration.
Da man i mange stalde ofte ser flere heste udføre den samme form for unormale adfærd, er der opstået en hypotese om, at heste kan lære den unormale adfærd ved at imitere andre heste udføre adfærden. Sammenholdes dette med, at heste udviser social facilitering (dvs. at hestene græsser samtidig, drikker samtidig, hviler samtidig osv.), er denne tese meget forståelig. Vi ved stadig ikke ret meget om hestes evne til at lære ved at observere andre heste udføre en given adfærd. Men da det er usandsynligt at hesten vil bruge energi på at udføre en adfærd, den ikke får noget ud af, er denne hypotese måske ikke den mest sandsynlige. Den primære årsag til hestens tendens til at udvise den samme form for unormale adfærd som deres staldkammerater, er formentlig at hestene i de enkelte stalde påvirkes af de samme faktorer. Det vil derfor være de samme behov som hestene i stalden ikke får opfyldt, og derfor også de samme motivationssystemer der træder i kraft og former hestenes adfærdsrespons, som derfor også bliver mere eller mindre ens.
På grund af hypotesen om, at heste kan lære unormal adfærd ved at observere andre heste udføre adfærden, sker det ofte at heste der udviser unormal adfærd isoleres. Dette er meget uheldigt, da det i høj grad forværrer forholdene for de aktuelle heste, som i forvejen har problemer med at tilpasse sig deres omgivelser – og som netop beskrevet er helt uden grund. Det er dog sandsynligt, at heste der fx væver, sparker på boksvæggen eller er boksvandrere, giver en uro i stalden, som kan inducere udviklingen af unormal adfærd hos andre heste, der i forvejen har vanskeligheder med at tilpasse sig staldforholdene. Men i stedet for at isolere hestene, bør man finde ud af hvilke årsagsfaktorer der er medvirkende til udviklingen af de unormale adfærdsformer, og så ud fra den viden prøve at skabe et miljø som hestene kan trives i.
Du kan evt prøve at fodre med lidt fedt/olie, da det giver et mere stabilt og mindre surt mave-tarmmiljø, og derfor indimellem bruges til at reducere forekomsten af krybbebidning. Også brugen af en ”aktiveringsbold” der drysser lidt foder ud når hesten skubber til den, har vist sig generelt at kunne reducere forekomsten af unormal adfærd hos heste.
Her til slut vil jeg også lige nævne, at du skal være opmærksom på, at en hest der krybbebider (eller viser andre former for unormal adfærd) ikke nødvendigvis har det dårligt, ikke får opfyldt sine foderbehov, har mavesår osv, da adfærden kan være meget vedholdende, også selv om hestens forhold er blevet forbedret. Den stereotype adfærd kan i disse tilfælde anses for at være ”ar” fra tidligere vanskeligheder hesten har haft.
Håber at mine forklaringer kan hjælpe dig og din hest -og du er selvfølgelig meget velkommen til at printe mit svar ud og tage det med i stalden, og så tage en snak med de andre om det, så I alle bliver opmærksomme på og trygge ved at vide at der altså ikke sker noget ved at din hest krybbebider, og at det derfor hverken er nødvendigt at isolere ham eller give ham krybbebiderrem på 🙂
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold
Hejsa.
Spændende side. Jeg har en hest der stejler når jeg ligger ben til. Det er lidt underlig for nogle gange gør hun intet når benene bliver lagt til. Det er som om at det er når hun skyder venstre skulder ind på venstre volte og jeg så ligger indvendige ben til for at skubbe skulderen ud på plads. Jeg rider derfor ikke på hende da jeg ikke ved hvornår hun stejler eller ej. Hun har haft det problem i mange år, så hun har gået som foldbums. Jeg ved ikke om det er for sent at gøre noget ved det mår hun har gået med det i så mange år.
Hun er heller ikke vild med at få gjorden spændt. Desuden er hun indfodet på begge forben ved at hun holder albuerne ud fra kroppen. Jeg tænker når jeg har et helt billede af hendes problemer at hun har noget med ribbenene eller ryggen. I dag lagde jeg en hånd blødt på hendes side mens jeg stod med hende i et tov. Hun fløg op og sprang ud til siden. Men generelt kan jeg rører hende overalt ellers når jeg strigler.
Jeg føler mig magtesløs og ved ikke om der kan gøres noget for hende.
På forhånd tak.
Hej Anja,
Det var spændende at læse om gjordkrampe her på din side. Jeg har dertil lige et spørgsmål..
Jeg har for ca 3 måneder siden fået hal part på en stor 11-års hoppe. Det der især tiltalte mig ved hende, da jeg var ude at se og ride hende var, at hun simpelthen var så blid og rolig. Umiddelbart ingen nykker. Jeg kunne nemt sadle hende op og sætte mig op på hende den første halvanden måneds tid, men nu er det som om, dette har ændret sig. Nu når jeg sadler hende op (rider hende to gange om ugen i let dressur og skovtur), starter hun med at bide ud efter mig fra jeg lægger sadlen på hende og til jeg har spændt gjorden! Udover det, er hun simpelthen blevet et mareridt at komme op på (bruger skammel, da hun er 176 cm). – hun vil IKKE stå stille, hvilket hun sagtens kunne i starten..
Jeg ved IKKE, om det er gjordkrampe, hun evt. har udviklet, men jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke på, om det er noget, jeg har gjort galt – om jeg eventuelt spænder gjorden for hårdt/hurtigt? Kan dette evt forårsage sådanne symptomer og evt. gjordkrampe? Jeg har ikke snakket med hestens ejer om det endnu, men det er planen at nævne det for hende snarest, da det går mig rimelig meget på håber, du kan give mig et bud på, hvad der kan være årsag til dette?
Mvh Maria
Hej Anja
Jeg har lige læst dit indlæg. Jeg har nu min 3. hest med gjordkrampe – tror jeg nok….. Og har ledt en del på nettet om årsager. Det er du så en af de eneste, der skriver om, og endda i et forståeligt sprog. Alt det med symptombehandling med at spænde et hul af gangen, ro i stalden, trække med den mellem hvert hul osv kender jeg til bevidstløshed.
Men årsagen er vigtig, og især denne gang, da der er tale om en helt ung hest.
Så tak for dit indlæg 🙂
Hilsen Tina