Krum hest, som var svær at få til at stå lige

Af Anja Thorup Jensen

Inden denne hest fik en kropsafbalancering var det svært at få den til at stå lige på alle 4 ben, og næsten helt umuligt at få den til at kikke ligeud samtidig.

Rygge1

På det første billede, som er taget umiddelbart inden afbalanceringen, står den lige på alle 4 ben, men holder hals og hoved som den selv ønsker. Bemærk også hvor skævt krydset er, og hvordan hele venstre side af hesten ”hænger”. På det andet billede, som er taget umiddelbart efter afbalanceringen, står den også lige på alle 4 ben, men vælger nu selv at holde hals og hoved lige. Bemærk også hvordan hele venstre side af hesten er ”blevet løftet”.

Hesten fik bl.a. Equine Touch, hvilket er en teknik der i meget høj grad arbejder med hestens bindevæv, men som også arbejder med hestens energisystemer. Som ordet ”bindevæv” så fint forklarer, er bindevævet det væv der binder alt i kroppen sammen. Men det er meget mere end det. Der findes mange forskellige typer af bindevæv, som har forskellige strukturer, og forskellige funktioner i kroppen, men som samtidig også udgør ét stort sammenhængende hele. Bindevævet har eksempelvis evnen til at trække sig sammen –og gør det fx når kroppen udsættes for én eller anden form for stress, og hver gang hestens (eller vores..) ”kæmp eller flygt reaktioner” aktiveres. Dette er en fordel, hvis hesten er i en situation hvor den reelt er nødsaget til at kæmpe eller flygte, da bindevævet derved klemmer om blodkar og nerver og hesten derfor ikke bløder så kraftigt hvis den skulle blive såret + at smerten ikke bliver for voldsom/registreres med det samme. Men hvis hesten hyppigt udsættes for faktorer som aktivere kroppens ”kæmp eller flygt reaktioner”, og den ikke får genoprettet balancen i kroppen inden ”næste angreb”, opstår der en stress i vævet. Det betyder, at det der starter med at være en fordel, ender med at give problemer – bindevævet bliver stramt og fortykkes, hvorved der sker der en konstant sammenklemning af både nerver og blodkar. Dette forårsager smerte, og gør at vævet ikke får friske forsyninger af ilt og næringsstoffer, og at affaldsstoffer ikke bliver fjernet. – Og det er fx hvad der er sket for hesten på disse billeder – dens bindevæv har trukket sig sammen, især i densvenstre side. Det er blevet hårdt og ufleksibelt, og har mistet en stor del af dens funktion. I denne forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at ”kæmp eller flygt reaktioner” kan opstå ved alle former for stress – både fysisk, psykisk og følelsesmæssig stress, og laboratorieundersøgelser har vist, at bindevævet kan trække sig sammen uden påvirkning af muskelaktivitet – og at det gør det, når kroppen fx udsættes for stress eller depression. Så både akutte skader, traumer og helt almindelig dagligdagsstress resulterer i ubalancer og problemer i bindevævet –og dermed også i hele kroppen.

Nogen sammenligner fornemmelsen af stramt og ufleksibelt bindevæv med hvis vi får et sæt tøj på, som er 3 numre for småt…det er voldsomt ubehageligt, vores bevægelser bliver hæmmet osv. Ved at sammenligne de to billeder, bliver det tydeligt at se hvordan afbalanceringen især har løsnet hestens væv på hele dens venstre side, så den nu finder velbehag ved at stå mere lige, og ikke  længere trækker sig sammen til venstre.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

2 kommentarer til “Krum hest, som var svær at få til at stå lige”

  1. Hvor er det fantastisk, Anja! Men det ved vi jo godt 😉 Equine Touch hjælper så mange heste med sin blide og samtidig meget krafftulde teknikker. Mange heste, som er blevet opgivet af dyrlæger, er “vendt tilbage til livet” med Equine Touch – og det må vi stå ydmygt over for. Det er godt du er der, for at hjælpe hestene!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *