Brucellose skyldes en infektion med Brucellabakterie. Forskellige arter af bakterien kan angribe forskellige dyrearter –også mennesker.
Sygdomstegn
Brucellose påvirker dyrenes forplantningsorganer og kan forårsage sterilitet, abort og fødsel af svage eller dødfødte individer.
Smittespredning
Bakterien kan overleve ude for et dyr i mere end 2 måneder, men eksponering af bakterien for direkte sollys vil inaktivere den i løbet af få timer.
Forekomst
Brucellose forekommer i det meste af verden, men Danmark blev af EU erklæret officielt fri for brucellose 1979. I visse egne af Danmark findes der dog brucellose i harebestanden.
Behandling
Der findes ingen effektiv behandling af brucellose
Anmeldepligt
Brucellose er en anmeldepligtig sygdom. Dog er der er kun specifik lovgivning omkring Brucella abortus hos kvæg, Brucella suis type 2 hos svin og Brucella melitensis hos får og geder.
Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.
Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Hej!
Rigtig god artikel! Men jeg mangler bare noget omkring forebyggelse, og om man overhovedet kan forbygge? Det samme er gældende for Dourine 🙂
Hilsen Camilla