Afrikansk hestepest

Af Anja Thorup Jensen

Afrikansk hestepest (eller African horse sickness, som sygdommen også kaldes) er en virussygdom hos heste, æsler, muldyr, zebraer, elefanter og kameler. Hunde kan også inficeres, hvis de spiser inficeret blod eller kød.

Sygdomstegn

Afrikansk hestepest optræder i flere former:

  • Den pulmonare form (respirationsform): Der går 3-5 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer. Der ses høj feber, besværet vejrtrækning, hoste og udspilede næsebor hvorfra der siver skummende væske ud. Dyrene vil dø af iltmangel indenfor en uge. Dødeligheden er ca. 95%.
  • Den ødematøse form (kredsløbsform): Der går 7-14 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer. Der ses feber, hævelse af hoved- og halsregion, brystkasse og skuldre. Dyrene dør oftest indenfor en uge. Dødeligheden er ca. 60%.
  • En blandingsform af de to førnævnte former: Der går 5-7 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer.
  • En mild form: Der ses svingende feber og utilpashed i få dage.

Smittespredning

Afrikansk hestepest er en vektorbåren virussygdom. Det vil sige, at sygdommen ikke smitter direkte fra dyr til dyr men overføres ved bid af stikkende insekter. Dog kan blod og væsker fra syge dyr indeholde virus, og hunde kan blive syge ved at spise inficeret blod eller kød.

Spredning af sygdommen influeres af de klimatiske forhold. Det er især varmt og fugtigt vejr som er gunstige for de insekter, der kan overføre sygdommen. Det formodes, at virus kan transporteres over lange afstande via inficerede insekter.

Forekomst

Afrikansk hestepest har aldrig været konstateret i Danmark, men er udbredt i Afrika og i mellemøsten.

Afrikansk hestepest har tidligere været konstateret i Portugal (1989) og Spanien (1990), men siden 1993 har alle EU-medlemslandene opfyldt betingelserne for at opnå status som frie for afrikansk hestepest.

Behandling

Der findes ingen effektiv behandling af afrikansk hestepest, men der kan vaccineres mod sygdommen.

Anmeldepligt

Afrikansk hestepest er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har afrikansk hestepest, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om afrikansk hestepest skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *