Equin infektiøs anæmi (EIA)

Af Anja Thorup Jensen

Equin infektiøs anæmi er en virussygdom hos dyr af hesteslægten. Sygdommen kaldes også for ”swamp fever”, da den især er udbredt i sumpede områder.

Sygdomstegn

Der går typisk 1-3 uger fra dyrene smittes til de viser symptomer. Der kan dog gå op til 3 måneder før de viser symptomer, og sygdommen kan også forløbe subklinisk, det vil sige at dyrene er smittede uden at vise sygdomstegn.

Equin infektiøs anæmi optræder i flere former:

  • Akut-perakut form: Ses typisk hos føl som smittes via råmælken. I løbet af 1-3 uger ses store almene forstyrrelser, høj feber, blodig diarre, hurtigt vægttab, anæmi (blodmangel), blødninger på slimhinder, især på undersiden af tungen og næseslimhinden, samt ødemer i benene og under bugen. Dødeligheden er ca. 80%. Dyr der overlever går over i den subakut-kroniske form.
  • Subakut-kronisk form: Ses hos dyr der overlever den akutte-perakutte form, men kan også komme snigende uden det akutte begyndelses forløb. Denne form præges af tilbagevendende anfald med høj feber, fremadskridende blodmangel med blege eller gulligfarvede slimhinder. Ind imellem er dyret frisk, men med nedsat ydeevne. For hvert anfald bliver dyret mere svagt og mere afmagret, og der opstår til sidst ødemer på bug og bryst. Dette forløb kan strække sig over både måneder og år.

Er dyrene først blevet smittet med Equin infektiøs anæmi vil de for altid være smittebærere.

Smittespredning

Equin infektiøs anæmi er en vektorbåren virussygdom. Det vil sige, at sygdommen ikke smitter direkte fra dyr til dyr men overføres ved bid af stikkende insekter. Dog kan føl smittes gennem modermælken.

Spredning af sygdommen influeres af de klimatiske forhold. Det er især varmt og fugtigt vejr som er gunstige for de insekter, der kan overføre sygdommen. Det formodes, at virus kan transporteres over lange afstande via inficerede insekter.

Instrumenter der bruges til behandling af smittede dyr kan også være årsag til smittespredning.

Forekomst

Equin infektiøs anæmi er udbredt i det meste af verden, men med størst koncentration i områder med sumpe.

Equin infektiøs anæmi er ikke konstateret i Danmark siden 1928.

Behandling

Der findes ingen effektiv behandling af Equin infektiøs anæmi.

Anmeldepligt

Equin infektiøs anæmi er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har equin infektiøs anæmi, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om equin infektiøs anæmi skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

2 kommentarer til “Equin infektiøs anæmi (EIA)”

  1. Arne Flensburg

    Hej Anja!

    Tak for en klar og præcis beskrivelse af sygdommen.
    Jeg overvejer opstart af hestehold til et specielt formål og var derfor inde og se på veterinære regler omkring import af heste.
    Da spredningen er insekt båret vil man så være mest sikker ved import i vintermånederne?

    Med venlig hilsen

    Arne Flensburg

  2. Moderne Hestehold

    Hej Arne.

    Tak for de pæne ord!

    Jeg vil mene at du sagtens kan importere heste hele året rundt.
    Ved hjælp af en blodprøve kan man lave en såkaldt Coggins-test, og på den måde undersøge om en hest er smittet med Equin infektiøs anæmi (EIA). Alt efter hvorfra i verden du ønsker at importere heste, er der krav til hvilke sygdomme hestene skal være testet for. Eksempelvis er der skærpede krav til indførsel af heste fra Rumænien, netop pga. Equin infektiøs anæmi (EIA).

    Med venlig hilsen Moderne Hestehold

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *