Fryser hesten om hovene når den er ude i sneen?

Af: Anja Thorup Jensen

I denne tid er Danmark dækket af sne. Men fryser hesten egentlig om hovene, når den er ude i sneen?

sneNej, heste fryser ikke om hovene når de går ude i vinterkulden – selv ikke når hestene står ude i dyb sne, fryser de om hovene. Det skyldes at heste har et kulde/varme regulerende system i hovene, hvor det iltede og varme blod fra arterierne, via nogle små ”genvejskar” i hoven, kan løbe direkte over i venerne, uden først at skulle en tur rundt i hovens lamelsystem. Det betyder at varmetabet mindskes betydeligt, men er også forklaringen på at hestenes hove vokser mindre om vinteren end de gør om sommeren. For når blodgennemstrømningen i hoven nedsættes, tilføres der heller ikke lige så mange næringsstoffer. Til gengæld fastholdes de enkelte hornceller længere tid på deres dannelsessted ved kronranden, og her bliver de godt ernæret, så det horn der vokser ud om vinteren er stærkere end det der vokser ud om sommeren. Det er altså tale om en helt naturlig proces, som både ses hos vilde heste og hos vores tamheste. Der er altså ingen grund til ikke at lukke sin hest ud i vinterkulden af skræk for at den skulle komme til at fryse om hovene, og/eller af skræk for nedsat hovvækst eller dårlig hornkvalitet. Tværtimod så har bevægelse en meget gunstig virkning på både hovvæksten og hornkvaliteten.

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

2 kommentarer til “Fryser hesten om hovene når den er ude i sneen?”

  1. Kære Anja – det er kanon gode artikler du lægger ud! Med hensyn til hove om vinteren, om hesten fryser eller ej. Jernsko må da have en indflydelse?

  2. Hvordan hænger det du skriver helt sammen med at heste kan få symptomer der minder om forfangenheds, af at gå med is i skoene. For nogle år siden var der også meget snak om Arabere der blev forgangne i sneen ????

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *