Artikelserie om Equine Touch, som har været udgivet i avisen ”Hest & Rytter” i marts og april 2012

Af Anja Thorup Jensen

Equine Touch – Del 1

Equine Touch (også kaldet ET) er en manuel disciplin, som afspænder hestens muskler, med bindevævet i fokus. Da alt i kroppen er omsluttet at bindevæv, er det også en disciplin som har en meget dybdegående virkning, og som i høj grad påvirker hele hestens krop.

Equine Touch blev udviklet ved et tilfælde

Manden bag Equine Touch hedder Jock Ruddock. Han havde 35 år erfaring inden for manuel behandling af mennesker, inden han udviklede Equine Touch –som egentlig blev udviklet ved et tilfælde. Jock er grundlæggeren af den manuelle behandlingsform Vibromuscular Harmonization Technique (også kaldet VHT). Efter én af hans klienter havde mærket hvilken fantastisk effekt VHT havde på hende selv, spurgte hun Jock om hun på nogen måde kunne lokke ham til også at behandle hendes hest. På trods af at Jock ikke var ”heste-menneske” tog han alligevel imod udfordringen, og da han kom ud til hesten forestillede han sig blot at hesten var et menneske, og brugte så ellers sin intuition. Hesten reagerede rigtig godt på Jocks behandling, og fik det hurtigt bedre –og rygtet om Jocks evner blev spredt som ringe i vandet.

Dyrlæge med i udviklingen af Equine Touch

Folk taler jo som bekendt meget, og der gik ikke længe inden at dyrlægerne blev interesserede i hvad det egentlig var ham Jock kunne. Jock indvilligede i at undervise dyrlægerne i hans teknik. Det var også i denne forbindelse han mødte sin kone Ivana, som var dyrlæge, forsker og lektor, og hvis speciale var hestens anatomi. Sammen har Jock og Ivana så udviklet Equine Touch, til den disciplin vi kender i dag.

At hjælpe heste ved at uddanne mennesker

I starten var det altså kun dyrlæger som lærte Equine Touch. Men selv om Equine Touch både er meget dybdegående og meget kraftfuldt, så er det samtidig også en meget blid teknik, hvor der udelukkende arbejdes med fingrene. Det er altså ikke muligt at skade hesten ved Equine Touch – det værste der kan ske, er at der slet ikke sker noget.

Da man i forbindelse med Equine Touch heller ikke stiller nogen diagnose, men altid ”blot” søger en generel afbalancering har hele hesten, besluttede Jock og Ivana at der egentlig ikke var nogen grund til, at det kun var dyrlægerne som lærte Equine Touch. For både Jock og Ivana ønsker inderligt at hjælpe heste, og ved at lære deres teknik til så mange som muligt, vil de kunne nå mange flere heste, end de vil kunne hvis det kun var dem selv og dyrlægerne der kunne teknikken. Så de begyndte at undervise alle interesserede i Equine Touch, og derved opstod også Equine touchs slogan som er ”Helping horses by educating humans” – altså at hjælpe heste ved at uddanne mennesker.

 Equine Touch kom til Danmark på grund af taknemmelighed

Det er knap 4 år siden at Equine Touch kom til Danmark, så Equine Touch er altså stadig relativt nyt her i landet. Men især i England, USA og Australien er Equine Touch meget udbredt, og er her anerkendt af professionelle inden for hesteverden. I disse lande er der også et tæt samarbejde mellem dyrlæger og Equine Touch Practitioners (professionelle udøvere af Equine Touch).

Det er Eva Lønborg-Madsen som fik Equine Touch til Danmark. Eva var egentlig heller ikke ”heste-menneske”, men hun var meget aktiv, og dyrkede en masse sport. Eva havde i mange år drømt om at foretage en camino / pilgrimsrejse, og var ved at planlægge turen hvor hun skulle tilbagelægge ??? km til fods, da hun blev ramt af sygdom. Sygdommen medførte blandt andet at Eva fik meget stærke smerter i fødderne, og derfor knap kunne stå på benene. Hun måtte derfor vinke farvel til én af hendes livs store oplevelser.… Men Eva er ikke typen der så nemt giver op, og synker hen i selvmedlidenhed. Så hun satte sig ned og tænkte over hvad hun nu skulle gøre, og kom frem til, at hvis hun nu fik en hest, så kunne den jo ”fungere som hendes ben” – og som tænkt, så gjort. Eva købte en stor Nordsvensk skovhest ved navn Lucas, som kunne bære hende rundt, og som hun nu kunne få en masse oplevelser sammen med.

Lucas gav altså Eva hendes ”frihed” tilbage, hvilket nok var den største gave Eva kunne få på dette tidspunkt. I taknemmelighed herover ville Eva gerne ville give ”noget” igen…. Men det var ikke nok for Eva at gøre noget godt for hendes egen hest, nej hun ville gerne gøre noget godt for så mange heste som overhovedet muligt.  Så hun satte sig igen ned og tænkte –og søgte….. Da hun stødte på Equine Touch havde hun fundet ”noget”, som hun syntes var passende. Enden blev, at hun sagde et ellers godt job op, og i dag lever af dels at lære andre disciplinen Equine Touch, og dels at give andre heste Equine Touch –og selvfølgelig får Lucas også Equine Touch hver eneste uge.

Eva er den eneste Equine Touch instruktør i Danmark

Eva underviser, som den eneste i Danmark, i den første del at Equine Touch uddannelsen. Den sidste del af uddannelsen varetages af Jock og Ivana selv.

Eva har indtil nu undervist omkring 100 hesteejere i det første kursus, og foreløbig er 5 af disse blevet færdige som Equine Touch Practitioners (det vil sige professionelle udøvere af Equine Touch), og her til sommer bliver endnu et kuld på 7, formentlig også færdige som Equine Touch Practitioners.

På første kursus, som vare 3 dage, lære deltagerne disciplinen og teknikken, og det er så op til den enkelte at gå hjem og øve sig for at lære Equine Touch – for som med så meget andet, er det jo øvelsen, der gør mester. Men det betyder ikke at man her er helt overladt til sig selv, for Eva holder løbende dage hvor man kan få genopfrisket sin viden, få svar på spørgsmål der er opstået undervejs, og få tjekket teknikken. Det er selvfølgelig også muligt at tage samme modul flere gange hvis man ønsker det.

Hvad har hestene har at fortælle?

Allerede på det først kursus, oplever kursisterne tydelige reaktioner hos de heste, som de øver sig på, og får indblik i en meget subtil måde til at ”lytte til hvad hestene har at fortælle”. Mange af kursisterne har selv hest, og prøver ofte teknikken af på deres egen hest allerede efter 1. eller 2. kurussdag –og det er ikke ualmindeligt, at de glædestrålende kommer og fortæller Eva, hvor meget deres hest har nydt det. Nogle uger efter hvert kursus får Eva i reglen igen tilbagemeldinger fra kursisterne, som nu fortæller hvordan deres heste er blevet blødere, nemmere at ride, har fået større gang osv. Det er heller ikke ualmindeligt, at hun får tilbagemeldinger om positive adfærdsændringer hos hestene, som typisk er blevet roligere, har fået bedre koncentrationsevne, er mere sociale på folden osv.

Kursisterne har altså fået et effektivt værktøj, som de ikke alene kan forkæle deres hest med, men som også kan forbedre hestens præstationsevne -og derved også forbedre træningen. Men ikke nok med det, Equine Touch har også vist sig i høj grad at forebygge skader. Både på grund af den direkte positive virkning, som Equine Touch har på hestens krop. Men også fordi hesteejerne typisk bliver endnu bedre til at opfange små subtile tegn på overanstrengelse og småskader hos hesten, og derved når at fange dem i opløbet, inden de udvikler sig til mere alvorlig skader.

Når rollerne er byttet om

Ud fra alle de positive tilbagemeldinger Eva har fået fra kursisterne, har hun også udviklet en teori om, at Equine Touch giver en dybere og tættere kontakt mellem hest og ejer. Hun er heller ikke i tvivl om, at det har noget at gøre med, at ”det nu er ejeren der gør noget for hesten – og ikke hesten der skal yde for ejeren”. For som hun siger, så gør det altså en forskel at ”rollerne er byttet om”. Teorien er især opstået, fordi mange melder tilbage til hende, hvor rart de syntes det er at kunne ”give noget igen” til deres hest. Men det gælder nu ikke kun for dem der selv udfører Equine Touch på deres egen hest. For mange af dem som kontakter en Equine Touch Practitioner, fordi deres hest har et aktuelt problem som de gerne vil have hjælp til, bliver også dybt berørt af at se, hvor meget deres hest påvirkes af denne blide men meget dybdegående teknik.

En personlig beretning fra Tina Elisabeth Mattsson

Efter at have oplevet Equine Touch’s virkning på mine egne heste, har jeg fået lyst til at dele denne oplevelse med andre. Det hele startede i foråret 2011, da jeg efter længere tids søgen havde fundet, hvad jeg mente måtte være den perfekte lærehest i Nordjylland. Han var på alle områder sød, rar, rolig og kunne sin dressur, godt nok var han tungerækker, men det gjorde mig ikke noget, da jeg ikke har stævne ambitioner. Han var lige det jeg ledte efter, så blev forelsket og købte ham.

3 uger efter købet ankom han endelig, og glæden var stor. Her var min kommende lærehest, smuk og dejlig. Glæden fortog sig dog hurtigt, han var slet ikke den hest jeg havde mødt i Jylland. Han virkede stresset, og jagtede min unghest i sådan en grad, vi måtte skille dem ad. Jeg tænkte, at han nok bare skulle have mere tid til at falde til, så det fik han naturligvis. På folden vedblev ham med at være stresset og han virkede generelt ikke som en glad hest.

Dagen kom hvor jeg tænkte, at nu skulle vi i gang med ridningen. Desværre gik det ikke bedre end, at jeg  inden jeg overhovedet fik sat mig ordentligt i sadlen, eksploderede Glenfiddich i en række af bukkespring, og jeg fik en flyvetur af dimensioner, så jeg kom voldsomt til skade med nakken.

Dette fik mig virkelig til at tænke, hvad var det dog med denne hest, hvorfor havde han været så rolig da jeg var oppe og se ham, men nu var stik modsat af hvad jeg både havde fået beskrevet og selv oplevet. Tankerne var mange, havde han været dopet eller smertedækket? Havde han nogle skjulte fejl? Osv osv. Det kom så vidt, at jeg direkte fortrød mit køb og fik kontaktet advokat for at høre hvor jeg stod. Alligevel, når jeg så var i stalden og han stod der i hans boks, og kikkede på mig, kunne jeg bare ikke få det over mit hjerte, at sende ham retur, for til hvilken skæbne ville denne ældre vallak så være overladt til? Tvivlen var enorm og fyldte rigtigt meget.

En veninde fra stalden havde i mellemtiden fået kontakt til Anja, som skulle være hendes nye underviser, hun fortalte om Anja’s metoder og foreslog mig, om det kunne være noget for mig at prøve, og min nysgerrighed blev da også vækket. Men for at være 100 % ærlig, så lød det altså lidt mystisk og jeg er meget skeptisk anlagt omkring sådanne ting, da der findes en verden af fupmagere, som slår plat på os der vil vores dyr det aller bedste og gerne går alternative veje, jeg ved man skal se sig gevaldigt for.

Tænkte lidt over om dette skulle kunne gøre nogen forskel? Men har på egen krop oplevet, akupunktur og massage og de to ting har haft en særdeles positiv virkning på mig , prisen for behandling vartil at overkomme og hvad havde jeg at miste? Glenfiddich skulle have en chance, så Anja blev bestilt.

Anja kom som aftalt, og efter at have fortalt Glenfiddich’s og min historie, gik hun i gang med behandlingen. Mens behandlingen stod på, forklarede Anja hvad hun gjorde og hvad hun opdagede oghvilke følger det kunne have for hesten. Jeg var selv med i hele processen og fik lov at mærke og se hendes opdagelser, således det hele blev mere konkret og virkeligt for mig. Glenfiddich startede med at være anspændt og havde meget store øjne, men blev mere og mere afslappet, som Anja arbejde på ham, han gabte og gabte og virkede helt i ro. Det var en meget træt og tørstig hest jeg satte i boksen efterfølgende.

Over de næst par dage kunne jeg både se og mærke hvordan Glenfiddich forandrede sig, han blev nemmere at håndtere til og fra fold og på folden var han mere i ro – kunne nu hilse på min unghest og hans kammerat over hegnet, gik mere afslappet og blev meget mere kontaktsøgende på både fold og i boks. Jeg har derfor fortsat behandlingen med Equine Touch af Glenfiddich og det har virkelig lønnet sig, for magen til livsstykke, af en nu glad og kærlig hest skal man lede længe efter. Hvad angår hans tungerækning under ridning, er den faktisk næsten væk.

Jeg har haft en så helt igennem positiv oplevelse med både Anja og Equine Touch, at min unghest også har gennemgået behandling. Han var bl.a. uvillig til at gå frem under ridning, samt bakke. Jeg troede bare han var en doven, men da Anja havde vist mig hvor dårlig balance han egentlig havde, hvor ”låst” han var bagtil, samt hvor svært han havde ved at kippe sit bækken, og havde forklaret mig hvordan det påvirker hesten at have det sådan, kan jeg se at det ikke var tilfældet. Dette er også væsentligt forbedret i dag, og vi arbejder videre med ham.

I dag har jeg to heste, som trives og fungere rigtigt godt på både fold, i boks og ikke mindst under ridning. Jeg har oplevet en mærkbar forandring hos dem begge og min plan er at fortsætte med Equine Touch ind i mellem.

Anja fortjener en stor tak – og det samme gør min staldveninde, for at hive fat i mig og overbevise mig om at prøve Equine Touch til Glenfiddich. Var det ikke for de to, så tror jeg ikke jeg havde haft Glenfiddich i dag.

Jeg håber meget min og Glenfiddich’s historie kan vække interesse for at prøve Equine Touch til Jeres heste, jeg kan i hvert kun sende mine varmeste anbefalinger til denne behandlingsform. .

Du kan finde flere detaljer om Anja Thorup Jensen, som har behandlet hesten, på hendes hjemmeside: www.modernehestehold.dk, og hun kan kontaktes på mail: modernehestehold@live.dk og tlf. 61 65 27 17.

 

Equine Touch – Del 2

Hvad kan Equine Touch sammenlignes med?

Men hvad er det her Equine Touch egentlig for noget? Det er meget naturligt for os, at ville sammenligne noget nyt med noget vi kender, og mange spørger om Equine Touch er det samme som massage, eller det samme som Tellington Touch osv. Men Equine Touch er sin egen helt unikke disciplin, og kan derfor ikke sammenlignes med noget andet, ligesom fx kiropraktik heller ikke kan sammenlignes med noget andet.

Equine Touch indeholder en blanding af vestlig og østlig filosofi.

  • Den vestlige del fokuserer på den manuelle del af kropsarbejdet, hvor der arbejdes med det bløde væv, dvs. muskler, sener, ledbånd – og især med bindevævet.
  • Den østlige del fokuserer på energiarbejdet, hvor der arbejdes med meridianbaner, akupunkturpunkter og energiblokeringer, med henblik på at fremme og bevare det naturlige flow, kaldet Qi.

I praksis betyder det, at man med Equine Touch primært arbejder med hestens bindevæv, ved at sende små impulser/vibrationer gennem bindevævet. Men at også stimulering af meridianbaner og akupunkturpunkter, er en essentiel del af Equine Touch.

En lille, men vigtig, detalje i forbindelse med Equine Touch er, at det er fuldstændig smertefrit for hesten. Det er nemlig meget vigtigt, at det ikke gør ondt på hesten, da hesten vil spænde i musklerne hvis det gør ondt på den – og det er ikke muligt at samarbejde med spændte muskler. Det er altså en nødvendighed at behandlingen er så blid, et den ikke fremkalder smerte, og dermed spændthed hos hesten.

Som når man piller et løg fra hinanden…

Equine Touch påvirker hesten holistisk, og styrker hestens evne til selvhealing. Det betyder også, at det er hestens krop som selv ”bestemmer” hvad der arbejdes med. Det vil sige, at du godt kan opleve at din hest i første omgang får løst nogle andre problemer, end dét du egentlig havde tænkt dig at Equine Touch skulle hjælpe den med, og måske nogle problemer som du slet ikke var opmærksom på at den havde, eller som du troede at der ikke var noget at gøre noget ved. Man kan sammenligne det med, når man piller et løg fra hinanden – når det yderste lag pilles af, kommer et nyt til syne, og efterhånden får man så ”pillet alle lagene af”. Equine Touch virker lidt på samme måde –og især hvis hesten har mange problemer i kroppen og/eller hvis den har været ramt af lang tids sygdom, kan der være mange ”lag som skal pilles af”, inden kroppen til sidst når i balance, og fungere optimalt. 

Equine Touch er ikke en erstatning for dyrlægebehandling

Det er vigtigt at pointere, at Equine Touch på ingen måde er en erstatning for dyrlægebehandling, og er ens hest syg eller skadet, bør man altid kontakte dyrlægen. Men Equine Touch er et rigtigt godt supplement til almindelig dyrlægebehandling, og vil i mange tilfælde kunne fremme helbredelsesprocessen. Equine Touch supplerer også andre behandlinger som eksempelvis kiropraktik, osteopati, fysioterapi, Bachs Blomstermedicin og homøopati rigtigt godt.

Hesten behøver ikke at være syg

Når vi ringer efter dyrlægen er det i de fleste tilfælde fordi at vores hest er syg. Men din hest behøver på ingen måde at have problemer, for at få glæde af Equine Touch, og Equine Touch kan med fordel gives alene for velværets skyld. Men netop fordi Equine Touch i så høj grad arbejder på at afbalancere hestens krop på alle niveauer, vil Equine Touch også have en forebyggende virkning.

En anden ”lille detalje” er, at når hesten er afbalanceret, og dens fysiske og mentale helbred er i top, vil den også kunne præstere optimalt. Derfor vil Equine Touch, som jo netop hjælper hesten med at komme i fysisk og psykisk balance, også øge hestens præstationsevne.

Equine Touch trainee (level 3) Henriette Kallestrup Sørensen fortæller:  

Bianca var et stort Nord Svensk føl, som desværre kun fik meget kort tid her på jorden. Hun var meget stor da hun blev født, det var i følge dyrlægen grunden til hendes “deformitet”. De første 3 dage kunne hun ikke komme op at stå. Da de fik hende på benene, stod/gik hun helt fremme på kronranden, altså med hovene bøjet ind under sig selv. Herefter fik hun skinner på, som hun gik med i halvanden uge, det hjalp og hun kom op at gå på hovspidsen.

Da jeg møder Bianca var hun 1 mdr. gammel. Jeg startede med at give hende Equine Touch mens hun stod op, men hun var meget urolig, og havde svært ved at stå, så hun fik lov at ligge ned. Det fungerede fint for hende og hun faldt meget hurtigt til ro. Især når jeg arbejde omkring hendes skuldre blev hun virkelig afslappet, og var helt væk i øjnene. Jeg kunne se at hun nød det, og at det helt sikkert har afspændt nogle meget spændte, ømme og overanstrengte muskler. Da jeg var færdig føltes hedes forben en smule blødere end da jeg startede. De efterfølgende dage havde hun nemmere ved at gå, og prøvede også at trave lidt. Desværre havde hun generelt for mange smerter, og udsigterne til at hun skulle få det rigtig godt var for små, så det blev derfor besluttet at hun skulle have fred –og jeg fik derfor ikke mulighed for arbejde videre med hende.

Du kan Kontakte Henriette Kallestrup Sørensen, som har behandlet føllet Bianca, på mail: henriettekallestrup@rocketmail.com  og tlf. 29 61 32 94

Equine Touch Practitioner Anja Thorup Jensen fortæller:

På det første af disse billeder kan du se at venstre side af hestens bringe/forpart ”hænger”. På det andet billed, som er taget efter at hesten har fået Equine Touch 2 gange, er venstre side af bringen/forparten ”løftet op”, og hele bringeområdet/forparten ser mere symmetrisk ud.

Dette foto er taget INDEN hesten får Equine Touch
Dette foto er taget EFTER at hesten har fået Equine Touch 2 gange
Jeg var blevet kontaktet, fordi hesten led voldsomt af gjordkramper. Hesten var generelt meget øm over det meste af kroppen og brød sig ikke ret meget om berøring, men allerede efter at hesten havde fået Equine Touch en enkelt gang, havde ømheden fortaget sig væsentligt, og hesten var nu ligefrem begyndt at nyde berøring –og at blive striglet. Da hesten have fået Equine Touch to gange, var den blevet væsentlig mere symmetrisk i kroppen, og efter hver Equine touch session blev den nemmere og nemmere at sadle op, og komme på ryggen af. Og efter at den havde fået Equine Touch 5 gange, ophørte den fuldstændig med at vise tegn på gjordkramper. Den var også blevet meget bedre til at koncentrere sig i forbindelse med ridningen.
 Du kan finde flere detaljer om Anja Thorup Jensen, som har behandlet hesten, på hendes hjemmeside: www.modernehestehold.dk, og hun kan kontaktes på mail: modernehestehold@live.dk og tlf. 61 65 27 17.

Equine Touch Trainee Lone Hauervig fortæller:

Razzel er en 9-årig Sportspony, som led af udslæt på halsen og i hovedet, problemer med vejrtrækning samt hoste. Hun havde ingen energi og så virkelig træt ud. Hun havde, over en periode, været behandlet af forskellige dyrlæger flere gange og med adskillige forskellige medikamenter – deriblandt binyrebarkhormon. Hun havde et udbrud i år 2011, som varede fra februar til juni. Det forsvandt, men kom igen i august. Jeg gav Razzel Equine Touch første gang d. 13. september 2011, og her så hun forfærdelig ud med udslæt, mat pels, matte øjne, meget lidt energi, hoste og problemer med vejrtrækningen. Efter at have givet hende Equine Touch 3 gange (d. 13., 17. og 21. september), vendte jeg d. 26. september tilbage til en meget forandret pony. Hun havde nu skinnende pels, skinnende øjne, en smule hoste, men bedre vejrtrækning og meget mere energi, samt næsten intet udslæt – og hun havde i denne periode ikke fået noget medicin.

Dette foto er taget INDEN hesten får Equine Touch
Dette foto er taget EFTER hesten har fået Equine Touch 4 gange

Du kan finde flere detaljer om Lone Hauervig, som har behandlet hesten, på hendes hjemmeside:  www.hestevelvære.dk, og hun kan kontaktes på mail: lone@hauervig.dk og tlf. 20 67 59 54.

Equine Touch Practitioner Anja Thorup Jensen fortæller:

På disse billeder (de to øverste) ses en hest med et skævt tandsæt, hvor tænderne i overmunden er skubbet ud mod hestens højre side/tænderne i undermunden er skubbet ud mod hestens venstre side.

Dette foto er taget umiddelbart INDEN hesten får Equine Touch
Dette foto er taget umiddelbart INDEN hesten får Equine Touch

 

 

 

 

 

 

Dette foto er taget umiddelbart EFTER hesten får Equine Touch
Dette foto er taget umiddelbart EFTER hesten får Equine Touch

 

 

 

 

 

 

Men det var nu ikke derfor jeg var blevet kontaktet. Hestens ejer havde egentlig slet ikke bemærket at hesten havde et skævt tandsæt, og syntes egentlig også at den fungerede ok i ridningen, for som ejeren udtrykte det; ”Selvfølgelig kan den godt bøvle lidt – men sådan er heste jo flest….”. Jeg var blevet kontaktet fordi hesten havde en voldsom kløe over hele kroppen, og intet havde hjulpet. Umiddelbart efter at hesten havde fået Equine Touch første gang var dens tandsæt blevet væsentlig mere lige, som det kan ses på de to nederste billeder. Og allerede dagen efter var den stort set holdt op med at klø sig. Men det var ikke de eneste ændringer som hestens ejer bemærkede, for blot efter en enkelt behandling var den blevet en helt anden hest at ride. Den havde fået meget mere energi og ”gå-lyst”, havde fået bedre rygsving, og søgte for første gang stabilt frem til tøjlen. Den var også blevet nemmere at ride på ”den svære volte”, og slog ikke længere fra i overgangene.

Du kan finde flere detaljer om Anja Thorup Jensen, som har behandlet hesten, på hendes hjemmeside: www.modernehestehold.dk, og hun kan kontaktes på mail: modernehestehold@live.dk og tlf. 61 65 27 17.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *