Charlys historie – som jeg håber kan være med til at vise, at man ikke skal tabe modet …

Af Tina Engell

Charly og jeg som vi ser ud i dag

Charly har en lang og indviklet sygdomshistorie bag sig og den del af den, jeg kender, startede om sommeren for 5 år siden, da jeg købte et tyndt, langtået 5 år gammelt nervevrag med en stor bule i hovedet. Den dag i dag forstår jeg ikke, jeg turde, men jeg kunne ikke lade ham stå, hvor han stod, så med hjem skulle han.

Han var ikke øm på den hårde bule på højre side af næseryggen, så den blev af dyrlægen (som ikke var min egen, men en jeg havde fundet til denne lidt ”akutte” handelsundersøgelse) bedømt til at være et gammelt spark, som havde udviklet sig til en slags overben. Dette skulle desværre vise sig ikke at være rigtigt.

Dette er et billede er taget få dage efter jeg fik ham hjem. Billedet er desværre ikke så godt, men man kan se bulen ret tydeligt. Han stak i øvrigt af med mig for fuld musik, kort efter billedet blev taget …

Charly var en tydeligt frustreret hest med rigtig mange lig i lasten, og han var mere eller mindre uridelig. Vi brugte derfor tiden på gåture i skoven og forsigtig træning fra jorden. Da vi nåede november måned, fik han pludselig ildelugtende flåd fra højre næsebor, og jeg fik min meget dygtige dyrlæge, Henrik Busch, som også er tandlæge, til at kigge på ham. Dommen var klar; den var helt gal med tanden under bulen, og dette skulle undersøges nærmere ved en endoskopi. Denne blev udført kort efter, hvor man kunne konstatere at Charly rigtig nok var blevet sparket, men det havde altså resulteret i mere end et overben. Tanden var flækket og gået i forrådnelse, hvilket havde skabt sinuitis , altså en slags bihulebetændelse i et af de mange hulrum, heste har i kraniet. Tanden måtte ud, og det kom den. På Højgård Hestehospital lidt udenfor Odense, hvor Charly var indlagt i en lille måned efter en liggende operation.

Her er et nærbillede af Charlys hoved med bulen, fra samme dag

Da han endelig kom hjem, og de kritiske første 14 dage var overstået, var jeg meget lettet. Der var da små huller i vejen som en temmelig ubehagelig efterbehandling, jeg selv skulle stå for, og en meget stor ”fyldning” som var sat i hullet hvor tanden havde siddet, som var mere end almindeligt svær for Henrik at få ud, men Charly klarede alting fint og med det gode humør som i dag kendetegner ham.

Glæden holdt desværre ikke meget mere end et lille års tid. Charly begyndte pludselig at havde løbende næse igen, og vi måtte have lavet en ny endoskopi. Den viste, at der stadig sad små stumper af tand og knogle i hulrummet, hvor tanden havde siddet, og eftersom hullet nu var lukket, var stumperne begyndt at vokse ned gennem tandkødet. Dette skabte selvfølgelig ny betændelse, og eneste udvej var en ny operation. Her måtte jeg selvfølgelig overveje, om Charly skulle gennem det, men jeg kunne ikke bære tanken om, at han ikke skulle have nået at opleve andet end først ikke at blive behandlet ordentligt og senere have ondt. Så af sted gik turen til Højgård igen. Denne indlæggelse var lige så lang, og Charly måtte igen ned at ligge under operationen, hvor de skyllede hulrummet igennem, for at være sikker på, at der ikke var flere stumper tilbage.

Her ses den fyldning som Højgården satte op, da de havde fjernet tanden

Charly får i dag efterset sine tænder hver 4. måned og det eneste, der afslører, at han nogensinde har fejlet noget, er en rest af bulen på hans næseryg og det, at han somme tider kan have lidt farvet flåd i næsen. Begge dele skyldes arvæv. Jord og pollen bliver normalt prustet ud igen rimelig hurtigt, men i Charlys højre næsebor kan det godt blive fanget i en periode og prustes ud samlet, hvilket giver farven. Begge dele er uden stor betydning, så længe der ikke er udsving, hvorfor de sidste 4 år har været en balancegang med alt fra dækkener til staldmiljø, for ikke at belaste ham. Dette bliver dog helt almindelig vane, og Charly er på ingen måder syg, bare lidt ekstra udsat.

Her er et billede jeg tog af hans næseryg for få dage siden -det er lidt svært at finde en god vinkel, men jeg håber I alligevel får en fornemmelse af forandringen

Dette er da et super eksempel på, at Equine Touch kan have en gavnlig virkning på alt mellem himmel og jord. For mange er sinuitis en sikker dødsdom, men jeg håber, at Charlys historie kan være med til at vise, at man ikke skal tabe modet helt, for de kan altså komme sig – endda med to operationer!

Dette billede af charly har jeg også taget for et par dage siden – selve billedet er desværre en lidt dårlig kvalitet, men jeg syntes det viser en del velvære

Anja kom for at løsne en stram muskel i Charlys venstre bagben, og jeg var lykkelig for en god behandling og logiske forklaringer på alle de små og store problemer, man slås med i hverdagen. Jeg havde dog aldrig i min vildeste fantasi troet, at behandlingen kunne have så markant en effekt på så ”uløseligt” et problem som arvæv i de små kanaler i hestens hoved.
Så TAK Anja, fordi du har været en kæmpe hjælp, og altid er klar til at svare på mine mange spørgsmål.

Mvh Tina Engell

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

1 kommentar til “Charlys historie – som jeg håber kan være med til at vise, at man ikke skal tabe modet …”

  1. Jeg læste denne artikel fordi at jeg lige har købt en 1 års plag og her 2 uger efter opdager jeg at den har en lille bule på kraniet og er noget bekymret for hvad at det kan udvikle sig til. Hvis at det udvikler sig…. den stå i Jylland og skal på sommer græs med nogle jævnaldrende på Sjælland hvor jeg selv bor men har lige været over og se på den er idag 2 uger efter at jeg har højt den og er godt nok ked af at se at den har en lille bule. Jeg har jo hørt om knogle tumer. Så hvordan har din hest det så i dag?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *