Kender du det? Det er søndag morgen, og du er på vej i stalden. Luften er frisk og kølig, og prikker i dine kinder, mens du tænker på din dejligt varme hest. Du når stalddøren, åbner den, og bliver mødt af en mur af varm, tung luft….!!!
Heste kan tåle store klimaekstremer hvad varme og kulde angår. Men som typiske flugtdyr er de meget afhængige af yderst velfungerende lunger, og er derfor meget følsomme overfor luftkvaliteten. I forhold til andre dyr på stald lever heste generelt længere, og ofte kræves der betydelige fysiske præstationer af hestene, hvilket også stiller store krav til deres luftvejssystem.
Stalde med en mere eller mindre konstant høj temperatur, er meget udbredte, og er behagelige for os mennesker. Foderforbruget kan holdes lavt, og endvidere vil hestene i sådanne stalde have en forholdsvis kort pels hele året rundt. Men for hestene er sådanne stalde desværre ikke så optimale. Hestens termoregulering bliver meget dårlig, og derfor vil eksempelvis en pludselig afkøling af hesten nemt kunne resultere i at den bliver syg. Blodets hæmoglobinindhold falder, og det kan derfor ikke transportere lige så meget ilt, hvorved hestens præstationsevne bliver mindre. Endelig er der i sådanne stalde også en tendens til at være høje gaskoncentrationer, meget fugtighed, og et højt bakterie- og virustryk.
En staldtemperatur der ligger tæt på udendørstemperaturen, og følger dennes svingninger, er det sundeste for hesten. Dels forbedrer det dyrenes termoregulering, og de tåler derfor bedre pludselig afkøling eller ophedning. Deres stofskifte får bedre tilpasningsevne. Blodets hæmoglobinindhold stiger, hvorved det kan transportere mere ilt, hvilket forbedrer hestens præstationsevne. Og endelig er der et lavere infektionstryk i sådanne stalde.
Er luftventilation i stalden for lav, resulterer det i en forhøjet gaskoncentration, øget koncentration støv og svampespore, samt øget bakterie- og viruskoncentration, med et deraf forhøjet infektionstryk. Følgerne heraf kan nemt blive allergiske reaktioner og kroniske luftvejsproblemer. Er der eksempelvis for meget ammoniak (NH3) i staldluften vil det resulterer i øget risiko for infektioner, kronisk hoste og engbrystighed. For høje koncentrationer af svovlbrinte (H2S) kan reducere antallet af blodets røde blodlegemer, og derved mindske blodets evne til at binde ilt. Og hos både kvæg og svin har man ved høje kuldioxid (CO2) koncentrationer i staldluften set signifikante stigninger af puls- og åndedrætsfrekvenser, samt et fald i blodets hæmoglobinindhold. Det samme gør sig formentlig gældende hos heste. Lufthastigheden i stalden bør i reglen ikke overstige 0,2 m/s. Ved meget høje temperaturer vil en lufthastighed på 0,5 m/s dog føles dejlig afkølende.
Heste trives bedst ved en relativ luftfugtighed på 65%. Ved en luftfugtighed væsentligt under 60% vil hestens luftveje udtørres, og slimhinderne irriteres, hvilket gør dem mere udsatte for infektioner. En luftfugtighed på over 80% er også skadelig for hestenes luftvejssystem, og har endvidere en negativ effekt på heste med reumatiske lidelser.
Referencer:
Dämmrich K., Drommer W., Köhlner H., Messow C., Pohlenz J., Schulz L-C. und Trautwein G. (1991). Pathologie der Haustiere, Teil 2: Krankheiten und Syndrome. 1. auflage. Gustav Fischer Verlag Jena, Leipzig, Germany.
Gerber H. (1982). Krankheiten des Atmungsapparates. In: Whintzer H.J. Krankheiten des Pferdes, ein Leitfaden für Studium und Praxis. Verlag Paul Parey, Berlin und Hamburg. 1-58.
Heintzelmann-Gröngröft B. (1984). Spezielle Ethologie, Pferd. In: Bogner H. und Grauvogel A. Verhalten landwirtschaftlicher Nutztiere. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. 87-149.
Prikelmann H., Schäfer M. und Schulz H. (1976). Pferdeställe und pferdehaltung. Eugen Ulmer GmbH & co., Stuttgart.
Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
En super artikel! Jeg ville bare ønske at jeg have læst den inden den lange vinter. Men jeg er først lige stødt på denne hjemmeside. Men både min veninde og jeg er vilde med siden, og vi har snakket om min veninde mon må lægge et link til denne hjemmeside fra hendes hjemmeside?
Wibeke
Hej Wibeke.
Tak for de pæne ord!
Og ja, selvfølgelig må din veninde gerne linke til denne hjemmeside fra hendes hjemmeside.
Med venlig hilsen Moderne Hestehold
Åhh, hvor var det dejligt at læse den artikel – den bekræfter alt, hvad jeg har ment i lang tid og har forsøgt at få andre til at forstå – men jeg har manglet den faglige baggrund for at forklare det – og videnskabelig belæg – det har jeg nu – mange tak for det 😉
VH Kira
Kanon artikel, som så fik ført mine tanker hen på alle de stakkels heste, som belæsses med t-skjorter og dækkener allerede i begyndelsen af september! Fordi mennesket fryser tror det at hesten også fryser. Heste kan meget bedre klare kulde end varme. Kunne du ikke skrive noget om dét, Anja?
Tak for en kanon www!
dejligt endnu en gang at blive bekræftet i at min stald er super duper med luft cirkulationen, også er den ca. samme temperatur som udenfor, da der er åbent til kip helt op til taget. gry
Ja, jeg har også altid ment at dette er den optimale måde at have heste opstaldet på. Desværre er det ikke alle som tilbyder opstalding der har denne holdning. Jonna
Jeg er helt enig, min stald dør er kun lukket en gang om året og det er Nytårs aften, ellers stå den åben i alle 3 hestestalde hele året rundt. <3 mener selv det er mest på hestens præmisser = sunde dyr
derfor elsker jeg vores heste går ude hele året hvor de selv kan vælge om de vil stå ide eller ud
Pingback: Hvad er god strøelse til heste? - Vestervang Pilestrø ApS