Hestens rygsøjle består af 7 halshvirvler, 18 brysthvirvler, 6 lændehvirvler, korsbenet og 18-21 halehvirvler. De enkelte hvirvlers størrelse og udseende varierer ned gennem hvirvelsøjlen, men hver hvirvel består af et hvirvellegeme, en torntap og to tværtappe. Endvidere er der et lille hul gennem hver hvirvel, hvorigennem rygmarvskanalen løber, og dermed ligger godt beskyttet. Når man kører en finger ned langs hestens rygsøjle er det torntappene du kan mærke.
Hestens halshvirvler (vertebrae cervicales)
Der er ret stor bevægelighed mellem de enkelte halshvirvler. Hestens halshvirvler er bredest ved hestens kranie, og smallest ved hestens skulder. Det vil sige at bevægelsen til siderne er størst tættest ved skulderen.
Hestens brysthvirvler (vertebrae thoracicae)
Hestens brysthvirvler er karakteriseret ved at være relativt smalle, have høje torntappe og være forbundet med hestens ribben, hvorved de også udgør en del af hestens brystkasse. Hestens 4. brysthvirvel er i reglen det højeste punkt på manken. Torntappene på hestens første brysthvirvler hælder bagud mod hestens bagpart, men fra slutningen af mankestykket bliver mere og mere opretstående ned gennem ryggen og frem til den 16. brysthvirvel som står lodret, og de sidste 2 brysthvirvler har en fremadrettet hældning.
Hestens lændehvirvler (vertebrae lumbales)
De fleste heste har 6 lændehvirvler, dog har arabere kun 5 lændehvirvler. Torntappene på hestens lændehvirvler hælder, lige som torntappene på hestens to sidste brysthvirvler, fremad mod hestens hoved. Ellers er hestens lændehvirvler karakteriseret ved ikke at være forbundet med ribbenene. I stedet har lændehvirvlerne relativt lange og brede tværtappe, som giver en god stabilitet. På de sidste 3 lændehvirvler er der ledforbindelser mellem tværtappene.
Hestens korsben (os sacrum)
Hestens korsben har en lidt trekantet form, og består af 4-6 korsbenshvirvler, der vokser sammen i 3-5 års alderen. Det vil sige at voksne heste ikke har nogen bevægelighed i denne del af ryggen. Men til gengæld har hesten en meget stor op- og nedadgående bevægelighed mellem lænden og korsbenet. Det skyldes at korsbenets torntappe hælder bagud, hvorved der på det nærmeste dannes et ”V” mellem lændens fremadrettede torntappe og korsbenets bagudrettede torntappe. På begge sider af korsbenet er der endvidere et led som forbinder korsbenet med bækkenet. Det er via disse korsled at bagpartens kraft overføres til rygsøjlen.
Hestens halehvirvler (os coccygis)
Hestens halehvirvler er meget små, og sidder på det nærmeste som ”perler på en snor”. Endvidere er hestens halehvirvler karakteriseret ved, at der er meget stor bevægelighed mellem de enkelte hvirvler. Det varierer lidt hvor mange halehvirvler hestene har, og kan være alt fra 18 til 21 hvirvler.
Tip!
Jeg har rigtig gode erfaringer med, at de teknikker jeg arbejder med har kunnet hjælpe heste der har problemer omkring hvirvelsøjlen.
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Kanon! Man kan jo se det hele for sig ,) Tankevækkende, at korsbenet først er færdigudvikset i 3-5-årsalderen! Så mange der rides og på anden vis sættes i gang længe forinden!
ved du også hvor mange ledforbindelser der er ialt i en hest?
Hej Jasmin
Hvor mange led hesten har kan variere lidt fra race til race. Men heste har mellem 192 og 200 knogler i kroppen, hvilket udgør 7-8 % af hestens samlede vægt. Hvor mange ledforbindelser de enkelte knogler har, variere også lidt fra knogle til knogle.
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold
Hei
Jeg skriver nå på min hovedoppgave til træner uddannelsen, og lurte derfor på om det var iorden at jeg bruger noe av det du har skrevet i din artikkel?
Mvh Dina
Hej Dina.
Du skal være meget velkommen til at bruge mine artikler i forbindelse med din hovedopgave, så længe du bare henviser til mig som kilde. Rigtig god fornøjelse med opgaveskrivningen!
Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold