Equin encephalitis er en samling af sygdomme (Eastern equin encephalitis, Western equin encephalitis, Japanese encephalitis, Venezuelan equin encephalitis og West Nile fever) med ens symptomer. Endvidere har de alle moderat til høj dødelighed.
Equin encephalitis kan smitte til andre pattedyr, herunder mennesker.
Sygdomstegn
Der går ca. 5 dage fra dyrene smittes til de viser symptomer. Ofte vil dyrene dø efter yderligere 2-3 dage.
Der ses feber, forringet syn, nedsatte reflekser, ujævn gang, og omflakken hvor dyret går i cirkler og slingre. Dyret vil også skære tænder, og have synkebesvær hvilket resultere i at dyret savler. Dyret kan stå og presse hovedet mod en væg eller lignende, have andre tvangsbevægelser, eller være ude af stand til at rejse sig. Dyret kan i perioder være aggressivt, med efterfølgende sløvhed. I sygdommens sidste stadier kan der være perioder med kramper.
Heste der kun er let angrebet vil langsomt kunne komme i bedring efter få uger, men vil ofte have varige hjerneskader. Kommer hesten sig efter sygdom vil den være immun resten af livet.
Smittespredning
Equin encephalitis skyldes ofte virus, men kan også have andre årsager. Sygdommen er som oftest vektorbåren – det vil sige, at sygdommen ikke smitter direkte fra dyr til dyr, men overføres ved bid af stikkende insekter som fx myg eller flåter.
Spredning af sygdommen influeres af de klimatiske forhold. Det er især varmt og fugtigt vejr som er gunstige for de insekter, der kan overføre sygdommen. Det formodes, at virus kan transporteres over lange afstande via inficerede insekter.
Forekomst
Equin encephalitis har aldrig været konstateret i Danmark, men er udbredt i tropiske og subtropiske områder af verden. West Nile fever er dog også konstateret i tempererede områder med fastlandskilma og høje sommertemperaturer.
Behandling
Der findes ingen effektiv behandling af equin encephalitis forårsaget af virus.
Milde tilfælde vil kunne afhjælpes ved god pleje og symptom behandling.
Anmeldepligt
Equin encephalitis er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har equin encephalitis, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om equin encephalitis skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.
Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.
Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Pingback: Anmeldepligtige hestesygdomme — Velkommen til Moderne Hestehold