Echinococcus / Hydatidose skyldes infektion med en bændelorm kaldet Echinococcus granulosus.
Sygdomstegn
Kliniske tegn kan være utrivelighed, ubehag, irritabilitet, varierende appetit, mat hårlag, kolik og mild diarré. I sjældne tilfælde kan ses indkrængning af tyndtarmen, afmagring eller kramper.
Smittespredning
Overførselen af bændelormen er betinget af et rovdyr-byttedyr forhold. Den voksne bændelorm lever som parasit i tyndtarmen hos et rovdyr, hvor det udskiller led indeholdende æg. Leddene bliver så ført ud af værtsdyret via fæces. Såfremt æggene efterfølgende bliver optaget af en planteæder, udvikler de sig til larvestadiet (cyster) i lever og andre organer. Og cyklus sluttes så ved rovdyrs fortæring af planteæderne hvorved de indtager de modne cyster.
Forekomst
Echinococcus / Hydatidose er udbredt i det meste af verden.
I Danmark er den sidst blevet registreret hos slagtedyr i 1996.
Behandling
Heste (og andre planteædere) som er blevet smittet og har dannet hydatider kan ikke behandles medicinsk.
Anmeldepligt
Echinococcus / Hydatidose er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har echinococcus / hydatidose, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om echinococcus / hydatidose skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.
Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.
Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.
Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.