At være den leder hesten respektere…

Af: Anja Thorup Jensen

Når vi har med heste at gøre, er vores evne til at håndtere dem på en empatisk og indfølende måde altafgørende for et samarbejde, som både er til glæde for hest og menneske. Men da vi som rovdyr, og heste som flugtdyr, har hver vores måde at leve på, og hver vores måde at opfatte verden på, har vi meget forskellige forudsætninger for at forstå hinanden. Så hvordan er det lige, at vi i praksis udviser gode ”lederevner” over for hesten? Og er det overhovedet nødvendigt at optræde som leder? Eller er det muligt at have et ligeværdigt og demokratisk forhold til hesten?

I denne forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at hos heste er hierarkiet/rangordnen med til at skabe ro og stabilitet i flokken. Hvis ikke hestene er fuldstændigt afklaret med, hvor de står i forhold til hinanden, giver det stress og uro. Det samme gælder i forholdet mellem heste og mennesker. Hvis ikke begge parter er afklaret med hvor de står i forhold til hinanden resultere det i usikkerhed, forvirring, stress og frustration hos begge parter. I forbindelse med menneske-hest-relationer kan endvidere resultere i yderst farlige situationer.

At påtage sig det ansvar det er, at være leder for hesten, er altså en helt basal måde at drage omsorg for hesten på, og sikre dens behov for tryghed og sikkerhed. Det er derfor vigtigt at vi, når vi er sammen med heste, sørger for at både vi og hestene ved, hvor vi står i forhold til hinanden.

Men det betyder ikke at vi skal dominere hesten – tværtimod! Hos heste er rangordnen i høj grad baseret på familier og venskaber. Det er naturligt at føllet følger hoppen. Og selv om åringer og toåringer er blevet mere selvstændige og eventyrlystne, så er de stadig tilbøjelige til at følge moderhoppen, hvis hun pludselig bevæger sig væk. Ud over familiebåndene, knytter heste også meget stærke venskabsbånd. Hos så godt som alle vennepar ser man, at den ene er modigere end den anden, og at den mindre modige har en tendens til at følge sin ven. Derved bliver den modige ikke alene leder for sin egen familie, men også for sin ven, og dennes familie.  Det vil sige, at en hesteflok i reglen vil være ledet af en ældre hoppe, som de øvrige heste stoler på og har tillid til, og som de derfor frivilligt vælger at følge.

Så når vi gerne vil have at vores hest er lydhør over for os, respektere os, og følger os i tempo og retning, skal vi opføre os på en måde, som gør at hesten får tillid til os, og stoler på vores dømmekraft og håndtering af enhver situation.

Det som heste især registrere er vores kropssprog, samt indre ro og styrke -og det er derfor også dét, som vi i høj grad bør koncentrere os om. Hvis hesten har tillid til dig, vil den lytte til/observere dig, og afvente din vurdering af situationen. Har hesten derimod ikke tillid til dig, vil den forblive urolig og anspændt, og vil måske endda stikke af, eller kæmpe for at komme ud af situationen, for på den måde at forsøge at ”redde” sig selv. En tilspidset situation giver derfor et ret godt billede af hvor meget tillid til, og respekt for dig, hesten nære.

Hvis vi oplever, at vi gang på gang må sætte grænser for hesten og opdrage den, er det ligeledes et tydeligt tegn på at hesten ikke respektere os, ikke har tillid til os, og ikke respektere os som leder. I en hesteflok er det typisk blandt de heste der er nederst i hierarkiet man ser mest uro. Det skyldes at de prøver at opnå en højere placering i hierarkiet. Og det er det samme der sker når vi hele tiden skal ”diskutere” med hesten – hesten vil hele tiden prøve os af i forsøget på at afgøre hvem der leder hvem, eller hvem der ”tager ansvaret” for hvem, om man vil.

I forbindelse med lederskab er det yderst vigtigt at være bevidst om, at det at være autoritær ikke er det sammen som at have autoritet. Autoritet er en status som hesten giver dig, ved frivilligt at vælge dig som leder, fordi den har erfaret at den kan stole på dig og din dømmekraft!

Tip!
Under “Kropsafbalancering” kan du læse mere om de teknikker jeg arbejder med. Hvis du er interesseret i at få mig ud til dig selv eller din hest / pony / hund / kat er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig på mail: modernehestehold@live.dk eller mobil 61652717.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

9 kommentarer til “At være den leder hesten respektere…”

  1. Kære Anja

    En dejlig artikel, som jeg syntes kan være med til at vejlede og åbne for ønske om det fundament der er så væsentlig for kommunikation mellem os og hestene .. Uanset hvad man gør sammen med sine heste. Også et godt emne, fordi jeg syntes det er positivt at blive nysgerrig på at vi jo er istand til at arbejde med os selv og kan skabe en forandring indefra. jeg har været på lederkursus Kumlegaarden og havde 2 heste til at vise mig “vej”. Det kan jeg varmt anbefale 🙂

  2. Hej Anne

    Tak for rosen – og for dit input! Det er så dejligt når I er villige til at dele Jeres tanker og oplevelser, så vi alle kan nyde godt af hinandens erfaringer, og få god inspiration….
    Det lyder også til at have været et spændende lederkursus du har været på!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  3. Hej Anja..

    Først vil jeg sige: – Tak for nogle rigtig gode artikler…

    Jeg har lige passet min venindes hest. Den var blevet halt på det ene forben – da det ikke var blevet bedre næste dag – tilkaldte jeg dyrlægen. Dyrlægen kokluderede at der var tale om en byld lige over knæet. (det var efter et spark, som skete for mere end 14 dage siden.. ingen har set det så vi formoder at det må være sket i leg – (der går 3 hopper sammen…))
    Dyrlægen gav hende en sprøjte (penzilin + noget smerte-stillende) … senere samme dag var jeg lige forbi at tilse hende… Hun gav et lille grynt – for mig lød det som et TAK…. jeg blev meget rørt og gik hen til hende, hvorefter hun lagde sit hoved i mine hænder…så jeg følte mig ihvertfald mig som leder, og respekteret højt af hesten…

    Jeanette

  4. Hej Jeanette

    Sikke da en dejlig fortælling….og jeg kan godt forstå at du blev dybt berørt af hendes reaktion 😉
    Tusind tak fordi du delte din oplevelse med os andre!!

    Mange hilsner fra Anja / Moderne Hestehold

  5. Hej Anja
    En rigtig god artikel du der har skrevet, jeg interessere mig en del for problemheste/problemer med heste og har haft nogle stykker her hos mig som havde fået den påtegning på og mange gange er det jo lederskabet der er problemet.
    Har dog også haft en som må havde været blevet mishandlet og som rendte ned i den anden ende af folden da hun kom til mig, men til sidst kunne jeg godt komme til hende i folden, men ingen andre kunne komme til hende, så hun havde valgt at stole på mig og ingen anden.

    Mange hilsner fra Vita

  6. Linda Birkesholm

    Tak for en spændende artikel.
    Da min hest er temmelig nervøs anlagt har jeg gjort meget ud af at lære “heste sprog”.
    Jeg læste på et tidspunkt at hvis lederen af heste flokken gaber og smasker signalerer det til resten af flokken at den har styr på situationen og at der ikke er noget at være bange for. Så det første halve år jeg havde min hest gik jeg konstant og gabte og smaskede i hendes selskab. Det har givet mærkbare resultater. Hver gang hun nu bliver bange gaber jeg og falder næsten omgående til ro

  7. Hej Anja
    Tak for en god og bestemt brugbar artikel. Jeg vil nærstudere dit afsnit om kropsafbalancering. Jeg har forlængst erkendt er jeg slet ikke er konsekvent nok overfor heste – og det vil jeg bare så gerne lære!!! Så jeg må arbejde med mig selv, mit kropssprog og mine signaler.
    Mvh Vikie

  8. Hej Anja.
    Din artikel var rigtig spændende at læse. Den gav mig en aha oplevelse. En oplevelsen jeg havde for over et år siden hvor min hest pludselig ikke længere ville gå en bestemt vej . Hun gik på bagbenene og ville løbe . Jeg hoppede af og ville trække hende i stedet men hun gjorde rigtig meget for at komme væk fra mig , prøvede også at mase mig væk . Desværre blev jeg herefter bange for hende .Jeg har arbejdet rigtig meget med hende sidenhen fra jorden og i dag 1 år efter hår det bedre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *