Equine headshaking er en diagnose, som for dyrlæger kan være svær at gøre noget ved, fordi årsagen ikke altid kan findes. Der findes ingen entydig definition på headshaking, men et bud på en definition kunne være: Headshaking er en pludselig, intermitterende og tilsyneladende ufrivillig rysten på hovedet”.
Mine erfaringer med headshakere er, at selv hvis headshakingen ikke er allergisk, ikke er nervebetinget, eller ikke skyldes tandproblemer, så er der alligevel stor sandsynlighed for at jeg kan hjælpe hesten.
Hvis hesten eksempelvis har forsøgt at trække sig fri mens den står bundet, har hængt fast i boksen i grimen, har knaldet hovedet op i en bjælke, har revet grimen i stykker i leg på folden, eller på anden måde har været ude for noget der kan have givet den et hoved/nakke traume, så kan det være årsagen til headshakingen. Det er imidlertid ikke altid at ejeren overhovedet er klar over det, hvis skaden er sket mens man ikke har set det, fx i forbindelse med leg på folden i leg.
Når jeg undersøger hestens kranie og rygsøjle for mekaniske skævheder, finder jeg ofte mange dysbalancer hos disse heste. Ofte ses et kranie der er skævt, samt en dysfunktion af 1-3 og 7. hals/nakkeled . De første 3 nakkeled korrelerer med kraniet, og en dysfunktion af disse påvirker derfor både kæbefunktionen og hovedets stilling.
Dura mater (eller moderhinden), er en meget stærk og fuldstændig uelastisk hinde, som ligger omkring hestens hjerne og rygmarv, for at beskytte disse vigtige strukture. Hvis hesten har været ude for et voldsomt traume, kan denne meget stærke hinde blive beskadiget. Og netop fordi denne hinde er uelastisk, kan det resultere i at dura mater hinden trækker i kraniet og de hvirvler hvortil den hæfter, således at kraniet og hvirvlerne ikke kan bevæge sig frit i forhold til hinanden sådan som de skal. Dette kan så igen resultere I at hesten udvikler headshaking.
Artiklen tilhører Sidsel Sommer, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Sidsel Sommer.
Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.
Interessant og tankevækkende. Jeg vil dele den i FB til ET’ere. Mange tak 😉