Et værdigt hingsteliv –en personlig beretning

Af Tinamaria Fabrina Jensen

Da jeg købte min smukke palominohingst Millton (Saint Millton Segur Lamarque) tilbage i 2004, blev jeg mødt af mange myter og fordomme omkring hingste, som skar mig i hjertet.

Det, der faldt mig i øjnene var, at jeg aldrig hørte om førstehåndsberetninger omkring hingste og de dårlige hingsteoplevelser – det var altid anden- og tredjehåndsoplysninger.

Det sværeste for mig var, at hingste skulle – eller for det meste gik, alene. Da jeg ved, at alle heste er sociale dyr, og da jeg mener, at når man går imod et dyrs natur, inviterer man problemer, konflikter og upassende adfærd indenfor. For ikke at glemme den indre smerte og frustration, man påfører hesten.

Millton er min første hest, og på det tidspunkt havde jeg kontakt til hestehvisker Mia Nielsen, som bakkede mig op i mine tanker om, at min egen hingst i hvert fald ikke behøvede at gå alene og at man sagtens kunne gå en anden, mere hestevenlig vej med en hingst.

Det var ikke planen, at jeg skulle have hingst, men jeg valgte at vokse med opgaven, og det var en stor verden at sætte sig ind i. Meget hurtigt fandt jeg ud af, hvor svært det er at finde opstaldning til en hingst og jeg har bl.a. derfor haft ham opstaldet en del forskellige steder, hvilket har givet forskellige erfaringer. Alle steder har han dog været fulgt af ordene – mønsterhingst, englehingst og stjernehingst i adfærd.

Det var heller ikke altid lige nemt at finde nogen at ride med, da hingste på det tidspunkt havde et dårligt ry. En gang red jeg dog på tur med en hoppeejer, som aldrig havde forestillet sig at komme til at ride på tur med en hingst gående en halv meter fra hendes hoppe. Hun var virkelig benovet og fik revideret sin opfattelse og forudindtagede mening om hingste.

Fra dag ét med ham har jeg vægtet socialt samvær med andre, og det betyder at jeg i dag har en utrolig omgængelig hingst uden et socialt undertryk, som kan rides i kapsun sammen med både hingste, højbrunstige hopper og vallakker. Faktisk er der rigtig mange hestemennesker, som bukker sig ned og kigger efter – jo, den er god nok. Han ER hingst.

I de første år gik han i flokke med hingste og vallakker. Da jeg flyttede på en gård, købte jeg en hoppe til ham og han har gået i stod med hende siden da, hvilket der indtil videre er kommet to smukke palomino hoppeføl ud af.

Det overraskede mig meget, hvor nænsom han var overfor deres første hoppeføl, så det efterfølgende år fik han lov til at deltage i folingen, hvilket jeg var så privilligeret at få lov til at videofilme. At lade en hingst deltage i en foling er nok noget af det mest uhørte, man kan fortælle i en lidt konservativ hesteverden, hvor hingste traditionelt går, står og sover alene.

Selve folingen var ufatteligt smuk og vi var to hestemennesker, som var stumme i flere dage efter, da oplevelsen virkelig gik ind under huden og langt ind i sjælen og Millton overraskede i dén grad. Folingen fik punkteret endnu flere myter omkring hingste, hingsteadfærd og skubbede til måden at holde hingst.

Da jeg købte Millton, søgte jeg viden om det at holde hingst, men hverken nettet eller biblioteket kunne hjælpe mig med oplysninger omkring hingstehold. Derfor besluttede jeg efter nogle år at skrive en bog om mine erfaringer og oplevelser med at være hingsteejer, når man gerne vil holde sin hingst så naturligt som muligt. I bogen fortæller andre hingsteejere også om deres erfaringer med deres hingst og hingsteholdet.

Da jeg samtidig var så heldig at få filmet folingen, er det i dag mundet ud i, at jeg både har udgivet bogen “Et værdigt hingsteliv – et liv som stodhingst” og filmen “Et værdigt hingsteliv – en uhørt foling”. Jeg er også i gang med filmen “Et værdigt hingsteliv – et liv som stodhingst”, som dog ikke er helt færdig på nuværende tidspunkt.

Igennem årene er der heldigvis flere, som er begyndt at vægte socialt samvær til hingste og der er ikke noget, som glæder mit hjerte mere, for hingste har virkelig også fortjent at få et værdigt hingsteliv, som for mig dækker et liv med socialt samvær i en eller anden form, hvad enten det er med hingste, hopper eller vallakker.

Artiklen og billederne tilhører Tinamaria Fabrina Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Tinamaria Fabrina Jensen.

TIP!

Hvis du vil vide mere om at holde hingst, og om hvilke ”roller” hingste, hopper og vallakker spiller i en hesteflok, så er online-kurset ” Optimalt Hestehold – Hvad er optimalt hestehold for dig? Og for din hest?” lige noget for dig!

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen vil jeg opfordre dig til to ting:

1. Del artiklen med dine venner.
Brug “Share/Save-knappen” til at sende andre et link til denne artikel, hvis du tror at de også vil være interesseret i at læse den.

2. Skriv en kommentar herunder.
Fortæl mig, hvad du synes! Hvad satte teksten i gang af tanker for dig? Hvad fik du ud af artiklen? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!!!

Share

{ 21 comments… read them below or add one }

Leave a Comment