Lidt om de 4 moduler som udgør online-kurset ”Optimalt Hestehold…”

Online-kurset ”Optimalt Hestehold – Hvad er optimalt hestehold for dig? Og for din hest?” består af 4 moduler. Hvert modul indeholder et PDF work-sheet (over 100 sider i alt), samt en lydfil (over 2 timer ialt), som du kan downloade til din computer/iPod/iPhone/MP3 afspiller, eller hvad du nu bruger. Og så er det ellers bare om at komme i gang med kurset! Du kan vælge kun at benytte dig af den skriftlige version, kun af lyd-versionen, eller at kombinere de to former. Her kan du læse lidt mere om de 4 moduler.

Modul 1

”Her på stedet er hestenes velfærd i højsædet!”.

Dette er en sætning, som man hører igen og igen, rundt omkring i de danske stalde. Men hvad er hestevelfærd egentlig for en størrelse? Og hvordan holder jeg min hest på den mest optimale måde, så dens velfærd tilgodeses bedst muligt?

”Optimalt hestehold”, modul 1 vil bl.a. give dig indsigt i:

  • Hvad hestevelfærd egentlig er -og hvordan forskellige aspekter af hesteholdet på nogle punkter kan have en positiv indflydelse på hestens velfærdsniveau, samtidig med at de på andre punkter har en negativ indflydelse på hestens velfærdsniveau. Det vil give dig indsigt i, hvilke faktorer ved hesteholdet, som du kan ændre, således at de negative faktorer reduceres mest muligt, uden det går ud over de positive faktorer ved hesteholdet.
  • Hvordan du, ved at se på din hests adfærd, motivation og præferencer, kan finde ud af om den søger at undgå, eller opsøge, forskellige situationer. Herved kan du få vigtig information om, hvor vidt din hest finder forskellige steder og situationer positive eller negative.
  • Hvordan du kan drage fordel af lighederne mellem heste og mennesker til at få en fornemmelse af, hvordan din hest oplever forskellige situationer    –Men også hvorfor du skal passe meget på ikke at sætte lighedstegn mellem dine oplevelser/behov og hestens oplevelser/behov.
  • Hvorvidt heste overhovedet har en bevidsthed? Om de kan tænke? Om de har følelser? Hvorvidt de har en fornemmelse af fortid og fremtid? Hvorvidt de har/kan vise empati? –Og om disse faktorer er noget, der har betydning for din hests velfærd, og som du derfor bør tage hensyn til, i den måde du holder din hest på.

Modul 2

Kendskab til hestens oprindelige miljø, dens naturlige livsstil og normale adfærd, samt til dens sanser og måde at opfatte verden på, er en forudsætning for at kunne skabe optimale forhold for sin hest.

 ”Optimalt hestehold”, modul 2 vil bl.a. give dig indsigt i:

  •  Hvordan hestens oprindelige miljø adskiller sig fra det miljø, som den lever i i dag, samt hvilken betydning det har for hesten.
  • Hestens oprindelige adfærd, hvilke biologiske funktioner de enkelte adfærdsformer har, samt hvordan hestens oprindelige adfærd adskiller sig fra den adfærd vi ser hos vore dages heste.
  • Hestens forskellige sanser, og hvilken betydning de har for, hvordan hesten opfatter verden.
  • Hvordan heste kommunikerer med hinanden, og med omverdenen.
  • Hestens oprindelige flokstruktur. Samt hvilken betydning det kan have, når vi ændrer på flokstrukturen, fx ved at ændre på sammensætningen af hestenes køn og alder, i de grupper vi lukker sammen.
  • Hvorfor nonterritoriale dyr, som heste, godt kan vise territorialadfærd. Og hvorfor det kan give problemer, både i forbindelse med opstaldningen, og på folden. Samt hvordan man kan løse disse problemer.
  • Hvordan du med fordel kan udnytte, at især unge heste, fra naturens side er meget nysgerrige og glade for at udforske nye områder.
  • Hvorfor det er så vigtigt, at din hest både får opfyldt sit behov for at være en del af en flok, og for at opretholde sit personlige rum.
  • Hvorfor social isolering har vist sig at have en negativ effekt på hoppers evne til at komme i brunst.
  • Hvorfor det kan være problematisk at fravænne føl allerede ved 6 måneders alderen.

Modul 3

Utallige undersøgelser viser en sammenhæng mellem udviklingen af unormal adfærd, og forskellige opstaldnings- og managementfaktorer.

”Optimalt hestehold”, modul 3 vil bl.a. give dig indsigt i:

  • Hvad unormal adfærd egentlig er.
  • Hvordan du genkender forskellige former for unormal adfærd.
  • Hvilke sammenhænge der er mellem forekomsten af unormal adfærd og hestenes velfærdsniveau.
  • Hvilke faktorer der typisk er medvirkende til at heste udvikler unormal adfærd. – Denne viden er meget værdifuld, hvis du vil undgå at din hest udvikler unormal adfærd –lige som den selvfølgelig også er meget værdifuld, når du generelt vil sikre, at din hest trives.
  • Hvordan du kan få en idé om, hvilke specifikke faktorer der har været medvirkende til, at din hest eventuelt har udviklet én eller anden form for unormal adfærd. Denne information er meget værdifuld, når du vil forbedre forholdene for din hest, da det netop er den/disse faktorer, som giver din hest de største problemer. Og denne viden er i øvrigt lige så vigtig, hvis din hest ikke viser unormal adfærd, da du vil kunne forebygge at din hest udvikler unormal adfærd, ved at være opmærksom på de mindste tegn på mistrivsel hos din hest. Og når du kan vurdere hvilke faktorer der påvirker din hest i en negativ retning, vil du nemt kunne forbedre forholdene for din hest, og dermed sikre at den trives.
  • Hvilke fordele og ulemper din hest kan have af at vise unormal adfærd.
  • Hvordan du bedst griber det an, hvis din hest viser én eller anden form for unormal adfærd, som du ønsker stoppet.
  • Hvordan du kan forebygge, at din hest udvikler unormal adfærd.

Modul 4

Vores hestes miljø er ofte meget forskelligt fra det miljø, som hesten er udviklet til at leve i. Og vi kontrollerer stort set ethvert aspekt af vores hestes liv. Men at vi i så høj grad styrer vores hestes liv er ikke nødvendigvis negativt. Heste har en fantastisk evne til at tilpasse sig forskellige forhold, og der er ikke nogle ”regler” for, hvilken måde der er den bedste at holde hest på. I denne forbindelse er det også vigtigt at huske på, at heste er individuelle dyr, og at de kan reagere forskelligt på deres omgivelser. Så et miljø som én hest trives godt i, er ikke nødvendigvis velegnet til en anden hest.

”Optimalt hestehold”, modul 4 vil bl.a. give dig indsigt i:

  • Hvilke fordele og ulemper der er ved forskellige typer staldsystemer.
  • Hvilke helbredsproblemer de forskellige staldsystemer kan disponere for.
  • Hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indretningen af stalden, uanset hvilket staldsystem din hest holdes i.
  • Hvilke fordele og ulemper der kan være ved at holde heste i grupper – og hvordan du bedst sammensætter grupperne så alle heste trives.
  • Hvilken betydning staldklimaet har for din hests helbred og trivsel.
  • Hvilken betydning både fodringsrutiner, og forskellige fodertyper, har for din hests helbred og trivsel.
  • Hvilken betydning din hests muligheder for bevægelse har for dens helbred og trivsel.
  • Om træning af din hest kan erstatte fri bevægelse på fold.
  • Hvilke fordele og ulemper der kan være ved at lukke hesten på fold.
  • Hvordan du bedst indretter folden –og hvordan du bedst undgår foldskader.

Kurset er baseret på den videnskabeligt forskning, som findes på området.

Bag kurset ligger tusindvis af timers arbejde med at finde, gennemlæse og sammenholde den tilgængelige litteratur –og præsentere det hele på en logisk, og letforståelig måde.

Ved at klikke på dette link, kan du se et bredt udsnit af de videnskabelige artikler og bøger, der ligger bag kurset: Litteratur – Online-kurset ’’Optimalt Hestehold’’

Ved at klikke på dette link, kan du se kursets indholdsfortegnelse: Inholdsfortegnelse – Online-kurset ’’Optimalt Hestehold’’

Ved at klikke på dette link, kan du læse mere om hvad andre har syntes om kurset: Hvad syntes andre om online-kurset “Optimalt Hestehold…”?

Ved at klikke på dette link kan du downloade en folder om kurset: Folder om online-kurset “ Optimalt Hestehold – Hvad er optimalt hestehold for dig? Og for din hest?”

Prisen for dette online-kursus er kun 345,-

Du køber dette online-kursus ved at sende en mail til modernehestehold@live.dk med besked om at du gerne vil købe online-kurset ”Optimalt Hestehold – Hvad er optimalt hestehold for dig? Og for din hest?”. Du får så en mail med oplysninger om, til hvilket kontonummer du skal overføre pengene for kurset. Så snart jeg kan se at pengene er gået ind på kontoen, får du en mail med oplysninger om hvor og hvordan du downloader kurset nemt og hurtigt.

Ønsk dig online-kurset i julegave, eller giv det i julegave til én du holder af. Send en mail til: modernehestehold@live.dk for at høre mere om hvordan du giver kurset som gave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *