Anmeldepligtige hestesygdomme

Af: Anja Thorup Jensen

Hvad har klimaændringer at gøre med vores hestes helbred? Og med Anmeldepligtige sygdomme?

Det forventes, at især sygdomme med en mere kompliceret livscyklus (dvs. sygdomme som kræver en mellemvært for at smitte fra dyr til dyr), med klimaændringerne bliver en større trussel mod vores hestes helbred. Det skyldes at et varmere klima kan medfører at mellemværterne (som typisk er insekter) også vil kunne trives bedre i Danmark, og at bestanden af mellemværter derved nemt kan blive.

Et eksempel på en sygdom som for 12 år siden ikke var et problem i Danmark, men som så for 10 år siden voldte store problemer, er sygdommen bluetongue som angriber kvæg og andre drøvtyggere. Bluetongue overføres fra dyr til dyr via mitter –og afrikansk hestepest (en virussygdom som er meget alvorlig og dødelig for heste) overføres formentlig af de samme mittearter som overføre bluetongue. Afrikansk hestepest forekommer ellers primært i mellemøsten og Nordafrika, men i 1987-1990 havde Spanien og Portugal en række udbrud af denne virussygdom.

Et andet eksempel er West Nile Fever (en virussygdom som kan give alvorlige neurologiske symptomer hos både heste om mennesker), hvis mellemvært er forskellige myggearter. Normalt indgår West Nile Fever en smittecyklus mellem vilde fugle og myg, og sygdommen kan derfor også spredes via trækfugle. Sygdommen findes i store dele af USA, og er i 2008 også konstateret i Europa i lande som Italien, Østrig, Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet. Og sygdommen menes at bevæge sig nordpå.

Mange af disse sygdomme, som endnu ikke er almindelige i Danmark, men som viser en tendens til at bevæge sig nordpå, er anmeldepligtige. Det er derfor vigtig at være opmærksom på sygdommene, og vide noget om sygdommens symptomer, måder at smitte på, samt behandlingsmuligheder –både fordi vi via lovgivningen har pligt til at reagere hvis vores dyr smittes med en anmeldepligtig sygdom, men også for at beskytte vores heste bedst muligt.

Hvis du rejser i udlandet med din hest og/eller hvis du er på rideferie i udlandet, er det også vigtig at være opmærksom på hvilke hestesygdomme der findes i det land/område du befinder dig i. Og især at være opmærksom på hvordan eventuelle hestesygdomme smitter, således at du ikke risikerer at ”slæbe” smitte med hjem.

Men hvad vil det sige at en sygdom er anmeldepligtig?

At nogle sygdomme er anmeldepligtige skylds at de meget hurtigt kan spredes over landegrænser, og at de har stor samfundsøkonomisk betydning.
At en sygdom er anmeldepligtige betyder også at du, hvis du har mistanke om at din hest/pony er smittet med en anmeldepligtig sygdom, skal tilkalde dyrlægen, som herefter vil sørge for den videre indberetning til fødevareregionen, samt selvfølgelig behandling af din hest/pony.

Hvilke hestesygdomme er anmeldepligtige?

Følgende anmeldepligtige sygdomme kan ramme heste. Nogle af sygdommene er specifikke hestesygdomme, mens andre kan angribe flere forskellige arter.

* Equin encephalitis er en samling af sygdomme som omfatter sygdommene; Eastern equin encephalitis, Western equin encephalitis, Japanese encephalitis, Venezuelan equin encephalitis og West Nile fever

Klik på den sygdom, som du ønsker yderligere information om, for at læse mere om forekomst, symptomer, smittespredning og behandling.

Hvilke sygdomme, der er anmeldepligtige kan du også se på www.retsinformation.dk

Her skal du søge efter bekendtgørelse nr. 1332 af 18. november 2016. Den har overskriften “Bekendtgørelse om lister over smitsomme sygdomme til lov om hold af dyr og anmeldepligt af sygdommene”.

Alternativt kan du klikke her, for at komme direkte til bekendtgørelsen.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

1 kommentar til “Anmeldepligtige hestesygdomme”

  1. Theresa Laursen

    Hej Anja

    Længe har jeg søgt efter oplysninger om heste sygdomme i andre lande…har haft fat i fødevarestyrelsen for at blive klogere men har indtil nu talt med 2 der INTET vidste og 3 manden der skulle vide noget har ikke ringet tilbage – forventer heller ikke de gør !!
    Så det var dejligt at læse de informationer du er kommet med 🙂

    Jeg står selv og skal tage beslutningen om hvorvidt jeg skal tage mine heste her til Slovakiet hvor jeg er bosat eller om de bare skulle blive stående i DK – det hele afhang faktisk kun på om der var sygdomme her der kunne gøre de ikke kunne importeres til DK igen hvis det skulle blive aktuelt engang.
    Så endnu engang det var dejligt at læse dine artikler – det gør beslutningen lidt lettere.

    Mvh
    Theresa Laursen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *