Rabies / Hundegalskab

Af Anja Thorup Jensen

Rabies er en virussygdom der kan angribe alle varmblodede dyr –også mennesker. Rabies kaldes også for hundegalskab, hvilket antyder at hunde har været en vigtig smittespreder i gamle dage.

Der findes to former for Rabies:

  • Klassisk rabies.
  • European bat lyssavirus (EBL), også kaldet flagremuserabiesvirus

Sygdomstegn

Hvor lang tid der går fra dyrene smittes til de viser symptomer kan svinge fra få dage til flere måneder, og afhænger også af hvordan dyret er blevet smittet.

Inficerede heste kan blive aggressive over for mennesker. Herudover vil de typisk savle, have svedudbrud og urinere hyppigere. De kan også have øget tendens til forstoppelse og kolik.

Smittede dyr vil i løbet af få dage blive lammet og dø.

Vilde dyr som er inficeret med rabies vil typisk miste deres naturlige skyhed, og vil derfor ikke flygte når man nærmer sig. Dyrene kan vise centralnervøse symptomer og savle unormalt meget.

Smittespredning

Rabiesvirus er forholdsvis ustabilt, og smitte kræver direkte kontakt med det smittede dyr. Det er som oftest rovdyr der er smittespredere, og sygdommen overføres typisk ved bid (spyttet er meget virusholdigt). Men sygdommen kan også smitte via slimhinder og sår/smårifter.

Via nervebanerne vandre virus op til hjernen, hvorefter virus spredes i hjernen, nervesystemet og videre ud til kroppens organer.

Den eneste måde hvormed man med sikkerhed kan stille diagnosen er ved viruspåvisning i hjerne eller rygmarv. Det vil sige, at det kræver aflivning af det mistænkte dyr.

Forekomst

Rabies er udbredt over det meste af verden. I Danmark finder man hvert år flagremuserabiesvirus i flagermus, mens det sidste tilfælde af Klassisk rabies blev observeret i 1982.

Behandling

Rabies kan ikke behandles, og er altid dødelig. Men man kan vaccinere mod sygdommen.

Hud som har været i kontakt med dyr, som er under mistanke for at være smittet med rabies, skal omgående vaskes grundigt med vand og sæbe, og efterbehandles med jod eller lignende. Ved bid skal der omgående søges dyrlæge/læge.

Anmeldepligt

Rabies er en anmeldepligtig sygdom. Det vil sige, at hvis du har mistanke om at din hest har rabies, skal du straks kontakte din dyrlæge. Hvis dyrlægen kan bekræfte at der er tale om rabies skal dyrlægen anmelde det til veterinærmyndighederne.

Kilde: Fødevarestyrelsen, kontor for husdyrsundhed.

Tip!
Under “Hvad kan jeg tilbyde” kan du  læse mere om de teknikker jeg  arbejder med.
Hvis du er interesseret i at få mig ud til din hest / pony er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig.

Artiklen tilhører Anja Thorup Jensen, og må ikke kopieres, sælges, distribueres eller på anden måde gengives uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Anja Thorup Jensen.

Nu hvor du er færdig med at læse artiklen…
Fortæl mig, hvad du synes! Hvilke tanker satte teksten i gang hos dig? Hvad fik du ud af artiklen? Er der områder du gerne ville have uddybet? Jo mere feedback jeg får fra DIG, jo bedre er mine muligheder for at skrive noget som netop DU syntes er interessant!
Men vær opmærksom på, at jeg ikke længere har tid til at skrive personlige svar til alle. Indimellem kan det godt være at jeg lige kommentere på ét eller andet hvis jeg har tiden til det, men har du specifikke spørgsmål vedr. din egen hest / pony, så kontakt mig på mail eller telefon – måske har jeg et hurtigt svar til dig, eller du kan booke en tid til en konsultation hos mig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *